Μια δύσκολη νύχτα πέρασαν ψαράδες από τη Θάσο και την Καβάλα το βράδυ της Κυριακής 28 Ιανουαρίου, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με Τούρκους αλιείς οι οποίοι άρχισαν να εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στα 5,5 περίπου ναυτικά μίλια από την ακτή της Ποταμιάς και 5,6 ναυτικά μίλια από τις εκβολές του ποταμού Νέστου παραβιάζοντας το όριο των 6 ναυτικών μιλίων.

 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Τα τούρκικα αλιευτικά σκάφη σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες μηχανότρατων από τη Θάσο βρίσκονταν στην περιοχή εδώ και περίπου μια εβδομάδα ψαρεύοντας κοντά στα Ελληνικά χωρικά ύδατα με παράνομο τρόπο καταστρέφοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

Την Κυριακή ο κόμπος έφτασε στο χτένι καθώς σύμφωνα με τους Έλληνες ψαράδες, ένας μεγάλος αριθμός Τουρκικών Γρι – Γρι άρχισαν να ακροβατούν μεταξύ των διεθνών υδάτων και την παραβίαση των Ελληνικών με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και εμβολισμού των Ελληνικών σκαφών από τα Τούρκικα.

 

Έτσι από τους Θάσιους ψαράδες ζητήθηκε η βοήθεια από τα Γρι – Γρι της Καβάλας τα οποία κατέπλευσαν στην περιοχή αργά το βράδυ με σκάφη από την Καβάλα και την Κεραμωτή. Στην όλη επιχείρηση έλαβε μέρος και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γρι Γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός, ο οποίος μιλώντας στο KavalaNews τόνισε πως από την πλευρά τους προσπάθησαν να καταστήσουν σαφές στους Τούρκους αλιείς πως παραβιάζουν ξένα χωρικά ύδατα. Τη διαδικασία παρακολουθούσε από κοντά και το Λιμενικό της Καβάλας, οι άνδρες του οποίου ζήτησαν από τους αλιείς της Τουρκίας να φύγουν από την περιοχή.

 

Τα Ελληνικά σκάφη έμειναν στην περιοχή μέχρι τις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα οπότε εκτονώθηκε η κατάσταση. Όπως αναφέρει πάντως στο KavalaNews o ιδιοκήτης μηχανότρατας από τον Λιμένα, Θεοδώρος Λημναίος - ο οποίος ήταν αυτός που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει τη βοήθεια του προέδρου του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γρι Γρι Καβάλας – οι Τούρκοι αλιείς δεν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους όπως οι Έλληνες που εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, τα τούρκικα σκάφη διαθέτουν ισχυρό φωτισμό που λειτουργεί με μεγάλες γεννήτριες με τις οποίες είναι εξοπλισμένα τα τεράστια σκάφη που διαθέτουν. Όταν ρίχνουν αυτά τα φώτα στη θάλασσα «καίνε» τα ψάρια αναγκάζοντάς τα να ανέβουν στην επιφάνεια για να τα μαζέψουν. Επίσης το πίσω μέρος του διχτυού των ελληνικών σκαφών πρέπει να είναι 40 χιλιοστά τετράγωνο για να «φεύγουν» τα μικρά ψάρια, ενώ οι Τούρκοι βάζουν ό,τι δίχτυ θέλουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν και τον πολύτιμο γόνο των ψαριών που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα και θα προσφέρει τη δυνατότητα στους αλιείς να συνεχίσουν να ψαρεύουν.

 

Η νύχτα της Κυριακής, όπως λέει ο κ. Λημναίος ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους Έλληνες ψαράδες που συμμετείχαν στο «επεισόδιο». «Βριστήκαμε άσχημα, αυτοί μας έβριζαν στα Τούρκικα κι εμείς στα Ελληνικά. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ασπίδα όλα τα σκάφη μεταξύ μας και να τους διώξουμε. Είναι επικίνδυνοι πολλές φορές έπλεαν δίπλα μας χωρίς φώτα με τον κίνδυνο να πέσουν επάνω μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νωρίς το πρωί τα Τούρκικα σκάφη αποχώρησαν από την περιοχή ενώ το σκάφος του Λιμενικού της Καβάλας έμεινε εκεί μέχρι τις 9:00 με στόχο την περιφρούρηση. Όπως αναφέρει ωστόσο ο κ. Λημναίος «εμείς ξέρουμε ότι θα ξανάρθουν, έχουν καταστρέψει τις δικές τους θάλασσες και το ίδιο θα κάνουν και στις δικές μας. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί», αναφέρει…