Κριτική στη διοίκηση της Δήμητρας Τσανάκα άσκησε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής. Ωστόσο κατέθεσε και τις προτάσεις του ενώ χαρακτήρισε τη διοίκηση του Δήμου «άνευ έμπνευσης» που επαναπαύεται στα λίγα και στα εύκολα.

 

Τι είπε αναλυτικά:

 

 

1. Έχουμε και άλλες φορές αναφερθεί στο πώς αντιλαμβάνονται η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της τη σχέση τους με τον Δήμο. Δεν αισθάνονται προσωρινοί αλλά νομίζουν πως είναι παντοτινοί.  Δεν ήρθαν ως υπηρέτες αλλά ως ιδιοκτήτες. Δεν υπόκεινται στον έλεγχο και την κρίση των θεσμών (δημοτικό συμβούλιο, ΜΜΕ, φορείς) αλλά είναι κύριοι και αυθέντες. Από την ιστορία με τα κουλουράκια μέχρι τη βασιλόπιτα των ΚΑΠΗ και των δημοτικών υπαλλήλων η δήμαρχος λειτουργεί όπως το αφεντικό στο μαγαζί του: αποφασίζει, μονοπωλεί, πολυλογεί.

 

2. Χθες η κ. Τσανάκα περήφανη και περιχαρής έκανε τον απολογισμό των έργων της τριετίας της.

Από τη μια μεριά καμαρώνει για τον μεγάλο αριθμό τους. Καταλαβαίνει βέβαια και η ίδια ότι τα «έργα» αυτά είναι πολύ λίγα, γι' αυτό βάζει στο καλάθι της και τα πιο μικρά, τυποποιημένα και πανεύκολα. Βάζει όμως και όσα συνεχίζονται από τη δική μας εποχή, είτε επειδή ολοκληρώθηκαν στη δική της θητεία, είτε επειδή εντάχθηκαν σε νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, αφού φρόντισε να τα απενταχθούν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ίσως για να καυχιέται τώρα πως είναι δικά της.

(μερικά ‘’χοντρά’’ παραδείγματα:

  • Η ανακαίνιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Ιωάννη είχε ανάδοχο,
  • Η ανάπλαση του οικοπέδου Κρέη στις Καμάρες είχε ανάδοχο,
  • Η ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη είχε ολοκληρωμένη δική μας 

        μελέτη και το έργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας,

  • Η ανακαίνιση του 21ου Δημοτικού Σχολείου είχε ολοκληρωμένη δική μας

   μελέτη,

και πολλά άλλα).

Από την άλλη μεριά διαπιστώνει πως τα έργα αυτά δεν φτάνουν για να της προσδώσουν πολιτικά οφέλη. Είναι λίγα και αργούν. Με τους ράθυμους ρυθμούς που προχωρά η σημερινή διοίκηση του Δήμου τα εμβληματικά έργα που εμείς ξεκινήσαμε θα τελειώσουν πολύ μετά τις επόμενες εκλογές. Και βεβαίως η διοίκηση δεν θα έχει προτείνει ούτε ένα δικό της σοβαρό έργο, που θα αλλάζει τη δυναμική της πόλης, θα δίνει δουλειά σε Καβαλιώτες, θα ομορφαίνει την πόλη μας. Αντίθετα, κηρύσσει άτακτη υποχώρηση την οποία μεταμφιέζει και την αποκαλεί «στροφή προς την καθημερινότητα». Εμείς λέμε πως είναι άτολμο πέρασμα κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών των Καβαλιωτών.

 

3. Μιλώ με παραδείγματα:

  • Περίπτωση Μεγάλης Λέσχης. Είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορείς  να ξεπεράσεις τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. Η μελέτη ξεκίνησε το 2009 με τη συνεργασία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της κ. Σουζάννας Νικολαΐδου, αρχιτεκτόνισσας εξωτερικής συνεργάτριας που προσλήφθηκε για τον σκοπό αυτόν. Ολοκληρώθηκε το 2012. Εντάχθηκε αμέσως στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και ξεκίνησαν οι εργασίες το 2013 παρά τις ενστάσεις των εργολάβων. Αυτές είναι οι μελέτες των έργων μας! Έχουν να παρουσιάσουν κάτι αντίστοιχο οι σημερινοί;

 

  • ΔΕΥΑΚ: Μαζί με τα δύο έργα που τώρα ολοκληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση από τη σημερινή διοίκηση, την περίοδο 2010 – 2014 κατασκευάσαμε 192 χιλιόμετρα νέου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.

 

  • Παραδώσαμε στη σημερινή διοίκηση διάφορες αρχιτεκτονικές μελέτες πολύ προχωρημένες. Ανάπλαση κέντρου Νέας Καρβάλης, ανάπλαση Φάρου Παναγίας και επέκταση αυλής του 7ου Δημοτικού Σχολείου, Ανάπλαση οδού Κουντουριώτη – πλατείας Νικοτσάρα. Όλες κοιμούνται στα συρτάρια της κ. Τσανάκα.

 

  • Εντάξαμε στο Πράσινο Ταμείο την απαλλοτρίωση του Παγοποιείου. Αγνοείται η τύχη της απαλλοτρίωσης με κίνδυνο να ακυρωθεί η διαδικασία από τους ιδιοκτήτες.

 

  • Διεκδικήσαμε το λιμανάκι των Σφαγείων και οριοθετήσαμε την ιδιοκτησία του Δήμου γύρω από το κτίριο των Σφαγείων. Στη χτεσινή συνέντευξη η δήμαρχος ανέφερε πως θα γίνει χώρος συγκέντρωσης βιοαποδομήσιμων. Είναι δυνατό;

 

Αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία της σημερινής δημοτικής αρχής να χαράξει ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, την καλούμε να αλλάξει πολιτική. Να απαρνηθεί τις ευκολίες και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις (πχ νέο Κλειστό Γήπεδο χιλιάδων θέσεων στο Περιγιάλι). Να συζητήσει με την κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς μήπως βρει τη συλλογική στόχευση που της λείπει.

Η πρότασή μας για το μεγάλο ταμιακό πλεόνασμα της «Δημωφέλειας» δεν είναι ένα ακόμη μεγάλο γήπεδο που δεν θα φέρνει έσοδα αλλά μονάχα θα δημιουργεί υπέρογκα έξοδα για τον Δήμο.

Η πρότασή μας είναι η «Δημωφέλεια» να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αγορά, την ανακαίνιση – συντήρηση μικρών διατηρητέων κτιρίων στο κέντρο της πόλης και στις παραδοσιακές γειτονιές. Αυτά τα μικρά σπίτια ή διαμερίσματα να τα μετατρέψει σε φθηνούς παραδοσιακούς ξενώνες και να αναθέσει της διαχείρισή τους έναντι μικρού (συμβολικού) ανταλλάγματος σε νέους που έχουν σπουδάσει ή έχουν δουλέψει στον τουριστικό τομέα.

Η αγορά ενός μικρού οροφοδιαμερίσματος στον Άγιο Νικόλαο δεν ξεπερνά τις 10.000€. Η ανακαίνισή του υπολογίζεται σε άλλες 10.000€. Με 200.000€ μπορεί να αγοραστούν – ανακαινιστούν 10 σπίτια.

Οφέλη:

Ανάπλαση κέντρου.

Δουλειά σε οικοδόμους κλπ του κατασκευαστικού κλάδου.

Δουλειά σε 10 νέους που γίνονται έτσι επιχειρηματίες.