γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Λύση στο φλέγον πρόβλημα των λιπασμάτων και των 180 απολυμένων του εργοστασίου φαίνεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση μετά την τριμερή συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και η οποία διήρκεσε πάνω από οκτώ ώρες. Ήταν μάλλον η τελευταία πράξη σε ένα δράμα που κράτησε ενάμιση χρόνο.

 

Πρόκειται για την πρώτη φορά μέσα στους τελευταίους 18 μήνες της συγκεκριμένης κρίσης, που υπάρχει τόσο θετικό κλίμα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι προτάσεις που κατατέθηκαν, κινούνται στο πνεύμα των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους απολυμένους.

 

Τα 5 σημεία της συμφωνίας

 

Σε γενικές γραμμές, προβλέπεται η επιστροφή όλων των απολυμένων στο εργοστάσιο. Η συμφωνία συνοψίζεται στα εξής πέντε σημεία:

 

1) Αναγνώριση όλων των θέσεων εργασίας ως "ενεργές"

 

2) Επιστροφή των απολυμένων στις ίδιες θέσεις στις 22/1/2018

 

3) Αναγνώριση οφειλής μισθών υπερημερίας για όσο διάστημα έμειναν εκτός εργασίας

 

4) Υπογραφή συμφωνητικών και καταβολή προκαταβολής 2.000 έως τις 31/12/2017

 

5) Εξόφληση των οφειλόμενων ποσών σε δόσεις

 

 

Οι απολυμένοι ψηφίζουν για τη συμφωνία

 

Η συμφωνία προέκυψε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των απολυμένων, εκπροσώπων του Λαυρεντιάδη και εκπροσώπων του Υπουργείου. Η επικύρωσή της, ωστόσο, θα γίνει από τη συνέλευση των εργαζόμενων, πιθανότατα το Σάββατο 23/12. Σε κάθε περίπτωση, αφού προβλέπεται καταβολή χρημάτων έως το τέλος του έτους, αν η συμφωνία πρέπει να γίνει αποδεκτή το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

 

Για μια «πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης του εργοστασίου» μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων (απολυμένων) των λιπασμάτων, Νίκος Βογιατζίδης.

 

 

«Πολύ καλή για να είναι αληθινή…»

 

Φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι είναι πολύ κοντά στο να υπογράψουν τη συμφωνία αν και όλοι φοβούνται το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις από την πλευρά Λαυρεντιάδη, λόγω του μαύρου ιστορικού που υπήρξε έως τώρα. Κάποιοι μάλιστα σχολιάζουν ότι η συμφωνία «είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή».

 

Πως κάμφθηκε η αδιαλλαξία Λαυρεντιάδη

 

Οι περισσότεροι πάντως αναρωτιούνται τι μεσολάβησε και έκαμψε τόσο ξαφνικά και σε τόσο μεγάλο βαθμό τις αντιστάσεις και την αδιαλλαξία Λαυρεντιάδη. Από την μια ήταν η αλλαγή διοίκησης στη ΔΕΠΑ στην οποία το εργοστάσιο οφείλει εκατομμύρια ευρώ για την παροχή αερίου. Υπήρχε δηλαδή άμεσος τρόπος πίεσης από την κυβέρνηση.

 

Από την άλλη, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε τον περασμένο μήνα από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κομοτηνή, ότι η λύση στο πρόβλημα των λιπασμάτων είναι κοντά, υπήρχαν στο παρασκήνιο πιέσεις και συναντήσεις που προετοίμαζαν το έδαφος για τη λύση.

 

Θα πέσει «ζεστό χρήμα» στην αγορά

 

Ζητούμενο τώρα είναι να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να «πέσει ρευστό»: από τη μια οι προκαταβολές που θα δοθούν έως το τέλος της άλλης εβδομάδας κι από την άλλη οι μισθοί αλλά και οι δόσεις των οφειλόμενων υπερημερίας. Κι όταν 180 οικογένειες στην Καβάλα δουν μετά από ενάμιση χρόνο ξανά λεφτά στο πορτοφόλι τους, τότε σίγουρο είναι ότι λεφτά θα δει και η τοπική αγορά. Σε πρώτη φάση, με τις προκαταβολές των 2.000€ θα πέσει στην αγορά της Καβάλας ένας "μποναμάς" εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αν και οι περισσότεροι από τους απολυμένους έχουν να τακτοποιήσουν χρέη και υποχρεώσεις. 

 

Να σεβαστεί το περιβάλλον

 

Η επιστροφή των απολυμένων στο εργοστάσιο είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλοποίηση και στην παραγωγή. Πιθανολογείται ότι από τις επόμενες εβδομάδες, τα φουγάρα θα δουλεύουν στο φουλ. Ευχή όλων είναι η βιομηχανία να σεβαστεί τώρα, εκτός από τα εργασιακά δικαιώματα, και τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.