Τέθηκε σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Υποδομών στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση για να εξαιρεθούν από την καταβολή διοδίων.

 

Η ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 29 Νοεμβρίου 2017 και αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.

 

Αναλυτικά: προβλέπει την απαλλαγή από την καταβολή διοδίου τέλους για όσους διαμένουν (κύρια κατοικία) εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών από όπου διέρχεται η Εγνατία Οδός.

 

Επίσης, προβλέπεται απαλλαγή και για οχήματα επαγγελματιών ή επιχειρήσεων με έδρα τις απαλλασσόμενες περιοχές.

 

Στο νομό Καβάλας, το μέτρο αφορά στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Παγγαίου, αφού μόνο εκεί λειτουργούν για την ώρα διόδια (ύψος Μουσθένης).

 

Δυνατότητα για αίτηση, εκτός από τους δημότες Παγγαίου, έχουν και οι δημότες – μόνιμοι κάτοικοι όλων των Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από όπου διέρχεται η Εγνατία Οδός.

 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο http://mimed.ggde.gr/rsdl/register-form.php

 

Σημειώνεται ότι το «ελευθέρας» θα έχει ισχύ έως την εγκατάσταση των αναλογικών διοδίων, δηλαδή του συστήματος που θα υπολογίζει το προς καταβολή τέλος αναλόγως με τον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων. Τα αναλογικά διόδια υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά.