γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Σχεδόν τρεισήμισι χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων δημάρχου από την Δήμητρα Τσανάκα και σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019, παρουσιάστηκε η πρώτη δημοσκόπηση σχετικά με το έργο της δημοτικής αρχής και το βαθμό ικανοποίησης των δημοτών. Στην ίδια μέτρηση καταγράφονται απόψεις και για τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

 

Υπό άλλες συνθήκες, όταν δηλαδή οι δημοτικές θητείες ήταν τετραετείς, μια τέτοια δημοσκόπηση θα δημοσιευόταν λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Στην προκειμένη περίπτωση, η δημοσκόπηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και πρόωρη.

 

Σε κάθε περίπτωση παρουσιάζουν ενδιαφέρον τα ευρήματα, όσο κι αν κάποια από αυτά προκαλούν έκπληξη, όπως για παράδειγμα ο βαθμός ικανοποίησης για τον πιο νευραλγικό τομέα κάθε δήμου, που είναι η καθαριότητα. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

 

Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλα ποσοστά ικανοποίησης για το έργο της δημοτικής αρχής (κοντά στο 60%) με περίπου 2 στους 3 πολίτες να δηλώνουν ικανοποίηση για τους τομείς καθαριότητας και εκδηλώσεων. Μεγάλα ποσοστά ικανοποίησης (κοντά στο 60%) καταγράφονται στους τομείς τουριστικής ανάπτυξης και λειτουργίας των υπηρεσιών ενώ οι πιο χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται στους τομείς αθλητισμού και έργων. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο ενημέρωσης των δημοτών.

 

Στις θετικές γνώμες μεγάλα ποσοστά καταγράφονται στη νυν δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και τον πρώην δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, ενδεχομένως λόγω μεγάλης αναγνωρισιμότητας. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι, στα ποσοστά θετικών ή αρνητικών απόψεων, καταγράφουν ποσοστά άνω του 50% στην απάντηση «δεν ξέρω / δεν απαντώ».

 

Στην πρόθεση ψήφου των υποψηφίων δημάρχων, η εταιρία που διενήργησε τη δημοσκόπηση διευκρινίζει ότι τα ποσοστά δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου αλλά καταγραφή τάσεων της περιόδου 27/11-1/12/2017.

Η νυν δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα συγκεντρώνει ποσοστό 36% ενώ 20% των ερωτηθέντων δεν απάντησε. Ο Κωστής Σιμιτσής και η απάντηση «άλλος» έλαβαν από 11%.

 

Η ταυτότητα της έρευνας

 

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την ALCO για λογαριασμό του ΕΝΑ channel, από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2017, σε δείγμα 500 δημοτών του Δήμου Καβάλας, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η έρευνα είναι ποσοτική και το δείγμα σταθμίστηκε με βάση το φύλο, την ηλικία και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Το στατιστικό σφάλμα προσδιορίζεται στο +/- 4,4%.

 

Ακολουθούν οι απαντήσεις που δόθηκαν στα βασικότερα ερωτήματα:

 

 

Είστε ικανοποιημένοι από το έργο και τη δράση της δημάρχου Καβάλας;

ΝΑΙ 57%

ΟΧΙ 38%

ΔΞ/ΔΑ 5%

 

Πιστεύετε ότι όταν τελειώσει τη θητεία της η Δήμητρα Τσανάκα πρέπει να επανεκλεγεί ή να εκλεγεί άλλος δήμαρχος;

ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ 40%

ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΛΛΟΣ 46%

ΔΞ/ΔΑ 14%