Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές του Επιμελητηρίου και οφείλουμε να εκφράζουμε έως το τέλος τη φωνή του μέσου επιχειρηματία στο νομό Καβάλας. Τονίζουμε εδώ και καιρό ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν επιχειρηματία με το παράπονο «τι έκανε το Επιμελητήριο για τη δική μου επιχείρηση».

 

Όποιος δεν ακούει αυτές τις φωνές, τότε έχει κωφεύσει απέναντι σε αυτά που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών του νομού μας.

 

Δεν μας χωρίζει το μίσος, όπως ειπώθηκε. Μας χωρίζει μια άβυσσος στις αντιλήψεις. Βλέπουμε το Επιμελητήριο και τη δράση του με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν του 20ετή αντιπροέδρου και της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό του. Δεν βάλλουμε κατά επιχειρηματιών, όπως θέλουν να λένε χωρίς να πείθουν. Βάλλουμε κατά καθεστωτικών νοοτροπιών, είμαστε απέναντι σε διαδικασίες που ευνοούσαν συγκεκριμένα άτομα.

 

Προκλητική είναι η αδικία. Όχι αυτός που περιγράφει την αδικία και θέλει να την εξαλείψει.

 

Θέλουμε ένα Επιμελητήριο ανοιχτό σε όλους, όχι ως σύνθημα, αλλά με πράξεις. Ένα Δικαιότερο Επιμελητήριο και όχι το Επιμελητήριο της Παρέας. Θέλουμε η κάθε μία επιχείρηση ξεχωριστά στο νομό Καβάλας να νιώσει το Επιμελητήριο δίπλα της, χωρίς αποκλεισμούς. Το Επιμελητήριο έχει σε ετήσια βάση σημαντικά έσοδα από τα μέλη του, τα οποία πρέπει να διατίθενται για δράσεις που αφορούν στους πολλούς, όχι τους λίγους ή τους ελάχιστους.

 

Το Επιμελητήριο δεν υπήρξε δίκαιο απέναντι στο σύνολο των μελών του τα τελευταία χρόνια. Υπήρξαν κάποιες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν πολύ –σε ορισμένες περιπτώσεις απροκάλυπτα- και άλλες που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία για την παραμικρή ανάθεση, προμήθεια ή εκτέλεση έργου.

 

Ενδεικτικές αδικίες σε σημαντικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας είναι το πως αντιμετώπισε το Επιμελητήριο τους ηλεκτρολόγους και τους ξυλουργούς.

 

**Σε σύνολο πολλών δεκάδων εργοληπτών εγκαταστατών ηλεκτρολόγων του νομού Καβάλας, μόνο 2 από αυτούς πήραν δουλειές ύψους σχεδόν 60.000 ευρώ.

 

**Σε σύνολο πολλών δεκάδων ξυλουργών του νομού Καβάλας, μόνο 2 από αυτούς πήραν δουλειές από το Επιμελητήριο Καβάλας ύψους 53.000 ευρώ.

 

Είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από την αδικία που υπήρξε απέναντι στους πολλούς. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλοι είναι μέλη, πληρώνουν συνδρομές, θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα από τον φορέα τους.

 

Αυτή η επιλεκτικότητα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο μέσος επιχειρηματίας δεν θέλει να ασχοληθεί με το Επιμελητήριο. Δεν το αισθάνεται δίπλα του. Δεν αισθάνεται μέρος του. Θεωρεί ότι είναι ένα club μιας παρέας.

 

Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν είμαστε το ίδιο και δεν θα σωπάσουμε επειδή έτσι βολεύει όσους θέλουν την πλειοψηφία στο σκοτάδι για τα έργα και τις ημέρες τους.

 

Εμείς είμαστε εδώ, έτοιμοι να ασκήσουμε μια δίκαιη διοίκηση την επόμενη μέρα των εκλογών, που να αγκαλιάσει όλους τους επιχειρηματίες. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε δυνάμεις. Αφήνοντας πίσω το τι έγινε στο παρελθόν, και κοιτώντας στο μέλλον, κάνοντας τα πάντα για να είναι καλύτερο, σωστότερο, δικαιότερο.

 

Στόχος μας είναι μια διοίκηση που να σέβεται και τις μειοψηφίες και όλες τις απόψεις μέσα στο Συμβούλιο. Μια διοίκηση στην οποία όσοι ζητήσουν να έχουν ρόλο, θα τον έχουν, σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν. Μια διοίκηση δίκαιη απέναντι σε όλες τις επιχειρήσεις, που θα βάλει τα δυνατά της για να ενεργοποιήσει τα 10.000 μέλη του Επιμελητηρίου. Μια διοίκηση που θα ξυπνήσει τον «κοιμώμενο γίγαντα».

 

Παύλος Ζησίμου

υποψήφιος πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας