«Ήρθαμε» ήταν η πρώτη φράση που απηύθυνε στη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο νέος μητροπολίτης Στέφανος φτάνοντας το πρωί του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου στο μνημείο του Απόστολου Παύλου στην Καβάλα, όπου τον περίμενε για την τελετή της ενθρόνισής του. Νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος είχε υποδεχθεί το νέο μητροπολίτη στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του Παληού.

Στη μικρή τελετή υποδοχής που έγινε στο μνημείο στον νέο μητροπολίτη παραδόθηκε ο σταυρός ευλογίας του Μακαριστού Προκόπιου, ενώ ο Τοποτηρητής μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμονας, του ότι του παραδίδει τη μητρόπολη της Καβάλας.

 

Αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι βάδισαν μέσω της Κουντουριώτου και της Ομονοίας στην κεντρική πλατεία.

Στην προσφώνηση της δημάρχου που ακολούθησε η Δήμητρα Τσανάκα, είπε:

 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. κ. Στέφανε,

Καλώς ορίσατε στην Καβάλα!

Καλώς ορίσατε στην πόλη μας!

Με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης, ανυπέρβλητης χαράς και ύψιστης τιμής, Σας υποδέχομαι σήμερα εδώ, στην έδρα της Μητροπόλεώς μας, στην «καρδιά» της Ανατολικής Μακεδονίας, ως Δήμαρχος Καβάλας, Εσάς, τον νέο μας Ποιμενάρχη, εκ μέρους του Δήμου και των κατοίκων της Νεάπολης του αποστόλου Παύλου, της Χριστούπολης με τα σωτήριά της τείχη και της Καβάλας των προσφύγων από τον Πόντο, την Θράκη και την Μικρά Ασία.

Η φήμη του ευγενούς προσώπου Σας προέτρεξε της εκλογής Σας. Η φήμη αυτή Σας θέλει άνθρωπο καλό, απλό και διακριτικό, με μεγάλη εμπειρία στους τομείς της πνευματικής πατρότητας, της φιλανθρωπίας, της διδασκαλίας και της διοίκησης, ικανότητες οι οποίες αποτελούν τα εχέγγυα μιας κατά πάντα άξιας και ευάρεστης Ποιμαντορίας, κυρίως κατά την κρίσιμη εποχή την οποία εδώ και χρόνια διέρχεται η κοινωνία μας, εποχή κρίσης ήθους και αξιών σε όλους τους τομείς, εποχή πόνων και κόπων μεγάλων, εποχή νυχθημερόν αγώνα για την επιβίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πολλών συμπολιτών μας.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα μας,

Στην πολυεύθυνη θέση του Πνευματικού μας Πατέρα, στην οποία θα ενθρονισθείτε σε λίγη ώρα, διαδεχόμενος «Προκόπιο τον φιλάνθρωπο», όπως είμαι βέβαιη οτι η ιστορία θα χαρακτηρίσει τον άμεσο Προκάτοχό Σας, δεν είστε μόνος· έχετε κοντά Σας τους ευλαβείς κληρικούς αγάμους και εγγάμους, τους λαϊκούς θεολόγους της Μέσης Εκπαίδευσης, τους εργαζομένους στα Ιδρύματα της Μητροπόλεως, τις εθελόντριες και τους εθελοντές συνεργάτες των εκκλησιών μας· έχετε κοντά Σας τον Δήμο Καβάλας -και εμένα προσωπικά-, καθώς και όλους τους Δήμους στα όρια των οποίων εκτείνονται τα όρια της Αποστολικής Επαρχίας Σας, το Χριστεπώνυμο πλήρωμά Σας, γυναίκες και άνδρες, νέες και νέους· και σίγουρα έχετε κοντά Σας και την ευχή των τριών Προκατόχων Σας, καθώς και του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιου Χρόνη, ο οποίος επίσης αναπαύεται στα βουνά του Αγίου Σίλα.

Όλοι Σας υποδεχόμαστε με συγκίνηση, χαρά και τιμή!

Σεβασμιώτατε,

Με την εκλογή Σας και την σημερινή ενθρόνισή Σας, η Εκκλησία της Ελλάδος εμπιστεύεται στους ώμους Σας δύο επιπλέον σταυρούς: ο ένας είναι η ευθύνη της διαποίμανσης της Μητροπόλεως Φιλίππων, μιας από τις ιστορικότερες εκκλησιαστικές επαρχίες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, του οποίου οι Καβαλιώτες είμαστε και θα παραμείνουμε πιστά και αφωσιωμένα τέκνα· ο δεύτερος σταυρός είναι η ευθύνη της διαποίμανσης μιας από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό και δυναμική Μητροπόλεις της Ελλάδας, μιας χώρας η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει την ελληνορθόδοξη ταυτότητά της, μέσα σε ένα γενικό κλίμα παγκοσμιοποίησης και αποϊεροποίησης.

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας,

Οι σταυροί οι οποίοι προστέθηκαν στους ώμους Σας την ημέρα της εκλογής Σας, είμαστε βέβαιοι οτι, με την Χάρη του Θεού, η οποία Σας οδήγησε ουσιαστικά στην πόλη του αποστόλου των εθνών και της αγάπης Παύλου, όχι μόνο θα τους άρετε με δύναμη και κουράγιο, αλλά και ότι θα αποτελέσετε παράδειγμα για ολόκληρο το ποίμνιό Σας, ώστε ο καθένας από εμάς -κυρίως όμως οι νεώτερες γενιές, τα παιδιά μας και από σήμερα και παιδιά Σας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν από σωστά πρώτυπα-, ο καθένας από εμάς επαναλαμβάνω, να μπορέσει να κουβαλήσει και αυτός τον δικό του σταυρό και να συνεχίσει την πορεία του στο δύσκολο μονοπάτι της ζωής.

Εκλεκτέ μας Μητροπολίτα,

Η Εκκλησία όρισε μόνο ο Επίσκοπος, ο οποίος βρίσκεται «εἰς τύπον καί τόπον Χριστοῦ» -και κανένας άλλος κληρικός- να ευλογεί τον Κλήρο και τον Λαό του Θεού με τον «Σταυρό Ευλογίας». Έναν τέτοιο «Σταυρό Ευλογίας» επιτρέψτε μου να Σας αφιερώσω σήμερα, εκ μέρους του Δήμου Καβάλας και όλων των συμπολιτών μου, όχι μόνον για να μας ευλογείτε και να μας μεταδίδετε καθημερινά την Χάρη του Θεού, αλλά και για να μας στηρίζετε στην άρση του σταυρού, τον οποίο ο καθένας από εμάς φέρει στους ώμους του. Και επίσης: κάθε φορά που τα σεπτά Σας χέρια θα αγγίσουν τον Τίμιο αυτό Σταυρό, ας στρέφετε την καρδιά Σας σε Εκείνον που τόσο άδικα υπέφερε, για να αντλείτε και Εσείς προσωπικά δύναμη και κουράγιο στον καθημερινό Σας αγώνα!

Σεβασμιώτατε, καλώς ήλθατε στην πόλη μας!

Σεβασμιώτατε, καλώς ήλθατε στην πόλη Σας!

ΑΞΙΟΣ!

 

Η κ. Τσανάκα παρέδωσε το δώρο του Δήμου, έναν σταυρό ευλογίας και μετά την αντιφώνηση του Μητροπολίτη σχηματίστηκε πομπή που κινήθηκε δια μέσου της Ομονοίας στον ιερό ναό Απόστολο Παύλο για να τελεστεί η ενθρόνιση ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Μητροπολιτών από όλη την Βόρεια Ελλάδα, εκπροσώπων των Αρχών, Κλήρου - και αρκετού αλλά όχι πολύ - κόσμου.

 

 

 

 

 

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος διάβασε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, μεταφέροντας τις Πατριαρχικές ευλογίες και ευχές για μια ευλογημένη Ποιμαντορία, ενώ στη συνέχεια διαβάστηκε το μήνυμα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’.

 

 

Τον λόγο έλαβαν ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως και Μητροπολίτης Ξάνθης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το πένθος που πλήρωσε η τοπική Εκκλησία με τον θάνατο του Μακαριστού Προκοπίου, μεταβάλλεται σήμερα σε χαρά και αγαλλίαση και πανηγυρίζουν Κλήρος και Λαός, με την αγαθή φήμης σας να έχει φτάσει εδώ πριν την έλευσή σας».

 

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, δήλωσε ότι «όλοι εμείς προσδοκούμε να βρούμε στο πρόσωπό σας έναν πνευματικό πατέρα φιλόξενο, φιλάγαθο, δίκαιο, όσιο και εγκρατή, κάτι που έχει ανάγκη η κοινωνία η οποία περνάει δύσκολα και σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε τη στήριξη της Περιφέρειάς μας». Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ότι «σ΄αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα ανταπεξέλθετε και θα ξεπεράσετε τους τρεις εξέχοντες προκατόχους σας και θα ανταπεξέλθετε, επίσης, στις επιθέσεις τις οποίες δέχεται η Ορθοδοξία».

 

Ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του Μητροπολίτου Στεφάνου

 

Μετά το πέρας της τελετής της ενθρόνισης, η οποία κράτησε σχεδόν 2 ώρες, ο νέος Μητροπολίτης ΦΝΘ δέχτηκε πλήθος πολιτών οι οποίοι έσπευσαν να τον χαιρετήσουν.