Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στην Περιφέρειά μας, καταθέτουμε την κοινή θέση μας για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της δυναμικής του αναπτυξιακού διπόλου Καβάλας-Δράμας προς όφελος τόσο των δύο πόλων – Νομών όσο και ευρύτερα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Βασικός άξονας της κοινής μας θέσης είναι η επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή του οδικού άξονα Ε61 Καβάλα-Δράμα-Σέρρες, ξεκινώντας από τα πλέον ώριμα τμήματα, το Καβάλα-Δράμα και το Δράμα-Νέα Μπάφρα.

 

Η αναβάθμιση και ενίσχυση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων και λειτουργιών, οι οποίες αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα για πολίτες και επιχειρήσεις που ζουν και δραστηριοποιούνται στους δύο Νομούς, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου με πληθυσμό τουλάχιστον 150.000 κατοίκων περίπου και συμπληρωματικότητα σε:

· κρίσιμους παραγωγικούς τομείς (αγροτική παραγωγή, αλιεία, μεταποίηση, ορυκτός πλούτος, ενέργεια, τουρισμός κ.ά.)

· υποδομές μεταφορών (Εγνατία οδός, σιδηροδρομικές συνδέσεις, εμπορικό λιμάνι Καβάλας, αεροδρόμιο Καβάλας)

· υποδομές υγείας και παιδείας.

Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να αποκτήσουν επιπλέον προστιθέμενη αξία λόγω διασυνοριακότητας με τη Βουλγαρία, μέσω και της αναβάθμισης του μεθοριακού σταθμού της Εξοχής.

 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λειτουργία του διπόλου Καβάλας-Δράμας στην πράξη  μπορεί να δημιουργήσει μία ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή μας. Στρατηγικό και καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται να παίξει η κατασκευή του οδικού άξονα Ε61, καθώς:

 

· είναι χαρακτηρισμένος διευρωπαϊκός άξονας και άρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα κοινοτικά και διαρθρωτικά προγράμματα

· συνδέει το αναπτυξιακό δίπολο Δράμας-Καβάλας και τις Σέρρες με τον διευρωπαïκό οδικό άξονα EAST-WEST Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας – Σόφια – Ανατολική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, με άμεσα θετικά οφέλη στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης

· συνδέει τη Δράμα με τη Θεσσαλονίκη τόσο μέσω Σερρών, που είναι και ο πιο κοντινός δρόμος, όσο και μέσω Αμφίπολης

· συνδέει το εμπορικό λιμάνι και το αεροδρόμιο της Καβάλας με τον διευρωπαϊκό οδικό άξονα  EAST-WEST προς Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, δίνοντας εναλλακτική λύση στις μεταφορές προϊόντων σε σχέση με το εμπορικό λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

· συνδέει τα δύο αστικά κέντρα της Καβάλας και της Δράμας με έναν γρήγορο και ασφαλή δρόμο, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο μετάβασης από το ένα στο άλλο στα 20 λεπτά.

 

Η μελετητική ωριμότητα του οδικού άξονα Ε61, τόσο στο τμήμα Καβάλα-Δράμα όσο και στο Δράμα-Νέα Μπάφρα, μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με την παράλληλη ωρίμανση της οδικής σύνδεσης Δράμας-Αμφίπολης, η οποία πρέπει να ενταχθεί οργανικά στον άξονα Ε61 ως κάθετος άξονας.

 

Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η προώθηση του αναπτυξιακού διπόλου Καβάλας-Δράμας δεν είναι μόνο τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά σχετίζεται άμεσα με την ευρύτερη αναπτυξιακή προοπτική και ενδυνάμωση της Περιφέρειάς μας. Άλλωστε, η δυνατότητα αυτή αποτυπώνεται και στο Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Η ολοκλήρωση λοιπόν του Ε61 θα ενισχύσει τον αναπτυξιακό δυναμισμό του συνόλου του βορειο-ανατολικού άκρου της χώρας μας από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο και θα αναβαθμίσει τον ρόλο της ακριτικής μας περιοχής στον ενιαίο οικονομικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“ΚΑΒΑΛΑ, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

 

Για τη Δημοτική Κίνηση Ενεργών Πολιτών

“Project Δράμα 2020”

Ο Επικεφαλής

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας