Την ανάγκη άμεσης διευθέτησης του ζητήματος της έντοκης επιστροφής και μάλιστα υπό την απειλή κατασχέσεων, του οικογενειακού επιδόματος από 1073 συνταξιούχους του Νομού Καβάλας, οι οποίοι πριν από 13 χρόνια και υπό την προτροπή της Τ.Δ.Ε. του ΙΚΑ, προέβησαν στη σχετική αίτηση, επισημαίνει ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητά από το Υπουργείο να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να διευθετηθεί με έναν εύλογο τρόπο και με όρους κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα της επιστροφής του ποσού και να δοθεί, επιτέλους, οριστική λύση για όλους τους συνταξιούχους του Νομού Καβάλας, αλλά, παράλληλα, ρωτά την κα Υπουργό και για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τη στάση της Τ.Δ.Ε. ΙΚΑ Καβάλας να προτρέψει τους συνταξιούχους σε αίτηση για τη καταβολή του οικογενειακού επιδόματος, παρά την αντίθετη γνώμη του Διευθυντή του Καταστήματος ΙΚΑ Καβάλας.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του κ. Παναγιωτόπουλου, έχει ως εξής:

"Κυρία Υπουργέ,

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε 1073 συνταξιούχους του Νομού Καβάλας, η απαίτηση του ΙΚΑ να επιστρέψουν έντοκα και υπό την απειλή κατασχέσεων, το οικογενειακό επίδομα το οποίο έλαβαν πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια.

Πρόκειται για το επίδομα το οποίο δόθηκε στους συνταξιούχους από τις Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές (Τ.Δ.Ε.) του ΙΚΑ, πριν από 13 χρόνια, με μία αίτηση, μετά από προτροπή των ίδιων των Τ.Δ.Ε. και σήμερα, μέσω σχετικών δικαστικών αποφάσεων, τα ποσά αυτά γίνονται απαιτητά, ως επιστρεφόμενα μαζί με υπέρογκους τόκους.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας «Η Ενσωμάτωση» σας έθεσε πρόσφατα για πολλοστή φορά το θέμα, μέσω σχετικής επιστολής που σας απευθύνει, με την οποία ζητά το αυτονόητο, δηλαδή να δοθεί οριστική λύση σε ένα θέμα που απασχολεί και ταλαιπωρεί εκατοντάδες συνταξιούχους του Νομού.

Μάλιστα, πρόσφατα εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος (Α.Π.1061930/28.7.2017), η οποία διευθετεί κατά κάποιον τρόπο το ζήτημα, αλλά μόνο για τους συνταξιούχους των οποίων η δικαστική απόφαση εκδόθηκε μετά την ισχύ της διάταξης, δηλαδή μετά τις 12/5/2016.

Επειδή οι συνταξιούχοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την χορήγηση του επιδόματος που τους καταβλήθηκε,

Επειδή σήμερα οι συνταξιούχοι λαμβάνουν ατομικές ειδοποιήσεις από το ΙΚΑ για άμεση εξόφληση χιλιάδων ευρώ, στις οποίες προφανώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν,

Επειδή τα ποσά που αναλογούν με τους τόκους είναι υπέρογκα για ένα μέσο συνταξιούχο, δεδομένου των περικοπών των συντάξεων που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια και των αυξημένων υποχρεώσεων αυτών, δεδομένων των ευρύτερων προβλημάτων που ταλανίζουν ελληνική κοινωνία, π.χ. ανεργία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας,

Ερωτάσθε κα Υπουργέ,

1. Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να διευθετηθεί με έναν εύλογο τρόπο και με όρους κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα της επιστροφής του ποσού και να δοθεί, επιτέλους, οριστική λύση για όλους, σε ένα μείζον πρόβλημα που ταλανίζει πάνω από 1.000 συνταξιούχους του Νομού Καβάλας;

2. Πώς αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τη στάση της Τ.Δ.Ε. ΙΚΑ Καβάλας να προτρέψει τους συνταξιούχους σε αίτηση για τη καταβολή του οικογενειακού επιδόματος, παρά την αντίθετη γνώμη του Διευθυντή του Καταστήματος ΙΚΑ Καβάλας;"