Ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και Σάκης Βαρδαλής με θέμα: «Αποζημιώσεις των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της νήσου Θάσο στην Π.Ε. Καβάλας»

 

Στην ερώτηση αναφέρουν τα εξής:

 

‘’Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι ελαιοπαραγωγοί της νήσου Θάσου της Π.Ε. Καβάλας, καθώς οι ζημιές που έχει υποστεί το 2014 η παραγωγή τους, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων κατά την περίοδο ωρίμανσης της ελιάς καθώς και της προσβολής της από δάκο, είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα υπάρχουν χωριά που η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς και σε άλλες περιπτώσεις έχει καταστραφεί το 70-80% της παραγωγής.

Στην πραγματογνωμοσύνη για τις αιτίες πτώσεις του ελαιοκάρπου στην Θάσο, που υπογράφεται από την καθηγήτρια εντομολογίας, κ.ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΡΟΦΥΤΟΥ – ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, στα συμπεράσματα αναφέρει : «1. Οι υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου οφείλονται στις συνθήκες που επικράτησαν 2. Η ολοσχερής (καθολική, ολική) πτώση του ελαιοκάρπου, (απρόσβλητου και προσβεβλημένου) οφείλεται στις εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2014 (καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι έως και 9 Μποφόρ), που σπάνια επικρατούν στην περιοχή, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα από τους μετρολογικούς κλωβούς Πρίνου και του μετρολογικού σταθμού Χρυσούπολης.» (η έκθεση επισυνάπτεται).

Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 43.000 στρέμματα με ελιές, ενώ για μεγάλο αριθμό από τους 2.300 παραγωγούς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού, η ελαιοπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων.

Μάλιστα φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά, καθώς το 2013 ήταν χρονιά  από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, λόγω ακαρπίας.

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι ελαιοπαραγωγοί για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

 

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου’’