γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνονται στις επίσημες μετρήσεις του σήματος των εταιριών κινητής τηλεφωνίας που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα.

 

Τις μετρήσεις διεξήγαγε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κι εκτός από ταχύτητες ή διαθεσιμότητα δικτύου περιλαμβάνουν αρκετές παραμέτρους ποιότητας.

 

Η Καβάλα περιλαμβάνεται στα ελάχιστα αστικά κέντρα που η ΕΕΤΤ έκανε μετρήσεις. Εκτός από τις πόλεις, μετρήθηκαν και τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου με μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους, όπως π.χ. η εθνική οδός Καβάλας – Θεσσαλονίκης (δείτε αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω).

 

 

Με ποια μέθοδο μέτρησαν

 

Για τις μετρήσεις αυτές γίνεται ένα μεγάλο δρομολόγιο μέσα στον αστικό ιστό και εξετάζεται ταυτόχρονα η διαθεσιμότητα του δικτύου, δηλαδή η γεωγραφική κάλυψη, η ποιότητα των κλήσεων φωνής και η πιθανότητα διακοπής/εμπλοκής, η ταχύτητα download και upload δεδομένων στο Διαδίκτυο, καθώς και η πιθανότητα αποτυχίας.

 

Η μεθοδολογία των μετρήσεων φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες –εξάλλου- εποπτεύει η ΕΕΤΤ.

 

Στο αυτοκίνητο της ΕΕΤΤ που έκανε μια 7ωρη βόλτα μέσα στην Καβάλα, υπήρχαν 9 συσκευές κινητού τηλεφώνου, τρεις για κάθε εταιρία.

 

Η μία συσκευή μετρούσε το δίκτυο φωνής, κλειδωμένη σε GSM, δηλαδή στο βασικό δίκτυο, η δεύτερη ήταν ελεύθερη να διαλέξει το δυνατότερο δίκτυο φωνής (GSM/UMTS) ενώ η τρίτη που μετρούσε δεδομένα ήταν ελεύθερη να συνδεθεί στο δυνατότερο δίκτυο (GSM/UMTS/LTE).

 

Το δρομολόγιο, όπως φαίνεται στο χάρτη, κάλυψε όλη την πόλη, από το Περιγιάλι έως την Τόσκα και από το λιμάνι έως και τον Άγιο Σίλλα, σε μια πολύ πυκνή διαδρομή μέσα από μεγάλους, κεντρικούς αλλά και μικρούς δρόμους μέσα σε πολυκατοικίες.

 

 

Για κάθε είδος μέτρησης, λήφθησαν 6.000-8.000 δείγματα ανά εταιρία.

 

 

 

Άψογη κάλυψη σε 2G και 3G

 

Και οι τρεις εταιρίες έχουν 100% κάλυψη στο βασικό δίκτυο φωνής (GSM ή 2G) και 100% κάλυψη στο δίκτυο τρίτης γενιάς (UMTS ή 3G). Στα δίκτυα 2ης γενιάς όλες οι εταιρίες είναι ίδιες, παρέχοντας άριστη κάλυψη για τηλεφωνικές κλήσεις.

 

Στα δίκτυα 3ης γενιάς η Cosmote έρχεται πρώτη με ποσοστό καλής κάλυψης 99,5%, η Vodafone δεύτερη με ποσοστό 96,9% και η Wind τρίτη με 83,2%.

 

Σε επίπεδο κακής κάλυψης, η Vodafone καταγράφει 0,5% της πόλης και η Wind 5,7% (η Cosmote 0%).

 

Εκτός κάλυψης είναι το 1,3% της πόλης από τη Wind (οι άλλες δύο εταιρίες δεν έχουν περιοχές εκτός κάλυψης στα δίκτυα 3ης γενιάς).

 

 

 

 

Μεγάλες αποκλίσεις στο 4G

 

Νικητής και με μεγάλη διαφορά εμφανίζεται η Cosmote σε ό,τι έχει να κάνει με τα δίκτυα 4ης γενιάς, δηλαδή στα δίκτυα που προσφέρουν πολύ μεγάλες ταχύτητες λήψης και αποστολής δεδομένων, ταχύτητες μεγαλύτερες και από τις οικιακές ευρυζωνικές συνδέσεις ADSL/VDSL. 

 

 

Την ημέρα των μετρήσεων, η Cosmote κάλυπτε το 100% της πόλης σε δίκτυο LTE (4G), η Vodafone το 99,97% και η Wind το 12,4%.

 

Οι μεγάλες διαφορές όμως προκύπτουν στα ποιοτικά στοιχεία:

 

-η Cosmote κατέγραψε ποσοστό καλής κάλυψης 4G 90,7% και αποδεκτής κάλυψης 9,3% (0% κακή ή εκτός κάλυψης).

 

-η Vodafone είχε ποσοστό 46,9% σε καλή κάλυψη, 43,8% σε αποδεκτή κάλυψη, 9,23% σε κακή κάλυψη και εκτός κάλυψης το 0,03% της πόλης.

 

-η Wind είχε εκτός κάλυψης το 87,6% της πόλης ενώ σχεδόν όλο το τμήμα που κάλυπτε (12,36 από το 12,4%) ήταν σε επίπεδο κακής κάλυψης (*δείτε παρακάτω τι έχει αλλάξει έκτοτε)

 

 

Παρακάτω φαίνεται με χρώματα η κάλυψη σε 4G της κάθε εταιρίας στην Καβάλα.

 

 

 

 

Οι ταχύτητες 4G ανά εταιρία

 

Τεράστιες είναι και οι διαφορές στην ταχύτητα του ίντερνετ που δίνουν οι εταιρίες στα κινητά με την Cosmote να τερματίζει κι εδώ πρώτη και με διαφορά.

 

Στο σύστημα μετρήσεων ταχυτήτων δεδομένων (data) οι συσκευές ήταν ελεύθερες να επιλέξουν μεταξύ GSM, UMTS και LTE. Δηλαδή οι ταχύτητες που καταγράφηκαν δεν είναι αποκλειστικά από δίκτυα 4G αλλά από ό,τι βρέθηκε διαθέσιμο. Έτσι καταγράφηκαν οι παρακάτω μέσες ταχύτητες

 

ΕΤΑΙΡΙΑ / UPLOAD / DOWNLOAD

Cosmote / 17,8 mbps / 32,9 mbps

Vodafone / 3,1 mbps / 10,2 mbps

Wind / 0,2 mbps / 1 mbps*

 

 

 

Το “σήμα” στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης

 

Αντίστοιχα με τα παραπάνω στοιχεία είναι και τα ευρήματα των μετρήσεων στην εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης. Σε επίπεδο δικτύου 4G που ενδιαφέρει τους περισσότερους, η Cosmote έρχεται και σε αυτή την περίπτωση πρώτη με ποσοστό ραδιοκάλυψης 99,2% κι ακολουθούν Vodafone (59,8%) και Wind (46,63%). Εκεί που πραγματικά ξεχωρίζει η Cosmote είναι στο υψηλό επίπεδο καλής κάλυψης (79,1%) σε αντίθεση με τις άλλες δύο (10,4% και 7,5%).

 

Κατ΄επέκταση, τα παραπάνω διαφοροποιούν και τις ταχύτητες των τριών εταιριών στην εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης:

 

ΕΤΑΙΡΙΑ / UPLOAD / DOWNLOAD

Cosmote / 11,8 mbps / 34,1 mbps

Vodafone / 1,8 mbps / 3,8 mbps

Wind / 0,7 mbps / 1,4 mbps

 

 

 

*Πόσο πρόσφατες είναι οι μετρήσεις;

 

Η 1η μετρητική εκστρατεία της ΕΕΤΤ αφορά σε μετρήσεις που έγιναν εντός του 2016. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα οι μετρήσεις έγιναν στις 6 Απριλίου 2016.

 

Τα συμπεράσματα για την Καβάλα συντάχθηκαν και εκδόθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ενώ μόλις στις αρχές Οκτωβρίου δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΕΤΤ.

 

Αν και είναι τα τελευταία διαθέσιμα για την Καβάλα και τα μόνα επίσημα, αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρούνται ήδη παρωχημένα, καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία (άρα και στην κινητή τηλεφωνία) τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

 

Αν και σε γενικές γραμμές, η σημερινή κατάταξη των εταιριών δεν διαφέρει πολύ σε σχέση με αυτήν που μέτρησε η ΕΕΤΤ, πρέπει να σημειώσουμε δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις που προκύπτουν από την εμπειρική χρήση.

 

 

*Τι έχει αλλάξει έκτοτε στην Καβάλα

 

1) Οι ταχύτητες download και upload έχουν βελτιωθεί πολύ στην Καβάλα, κυρίως από την Cosmote, η οποία εντός πόλης δίνει ταχύτητες έως 120-130 mbps στο κατέβασμα και έως 50-60 mbps στο ανέβασμα. Εξίσου σημαντική είναι και η βελτίωση των άλλων δύο εταιριών, τηρουμένων των αναλογιών.

 

2) Έχει αυξηθεί κατά πολύ η κάλυψη στο 4G δίκτυο και στις 3 εταιρίες και κυρίως στη Wind, η οποία μπορεί το 2016 να ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στην Καβάλα σε αυτόν τον τομέα αλλά σήμερα έχει σημαντική κάλυψη σε όλη την πόλη, σε χαμηλότερες μεν ταχύτητες από τους ανταγωνιστές της αλλά σε πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν στη μέτρηση. Έχει κάνει όμως ένα άλμα που δεν φαίνεται στα περσινά στοιχεία.

 

Σημειώνεται ότι η Wind έκανε ξαφνικά ένα «μπαμ» στην Καβάλα, καλύπτοντας σχεδόν όλη την πόλη με 4G, χωρίς να επενδύσει καθόλου στην ενδιάμεση γενιά 3G.

 

Σε γενικές γραμμές όμως, η κατάταξη των εταιριών ως προς την κάλυψη δικτύου και κυρίως ως προς τις ταχύτητες παραμένει η ίδια, κάτι που παρατηρείται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Οι επιδόσεις των εταιριών συσχετίζονται με τα μεγέθη τους και με τα μερίδιά τους στην αγορά.

 

 

H σημερινή κάλυψη (Οκτώβριος 2017) όπως την παρουσιάζουν οι εταιρίες σε δικούς τους χάρτες