Στην Καβάλα έφτασε την Τρίτη το πρωί εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος στις επαφές που είχε με την δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα επανέλαβε ότι ο στρατός θα αποδώσει μόνο το 50% της έκτασης του Στρατοπέδου Ασημακοπούλου (περιοχή Περιγιαλίου) στον Δήμο Καβάλας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατός επιμένει να διατηρήσει στην ιδιοκτησία του το «μέτωπο» του οικοπέδου-φιλέτου προς τη θάλασσα, για να χτίσει στρατιωτικές κατοικίες.

Ο Δήμος Καβάλας διεκδικεί το σύνολο της έκτασης για να δημιουργήσει εκεί μητροπολιτικό πάρκο, μια ιδέα που έχει τη σύμφωνη γνώμη και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και πολλών τοπικών φορέων, μεταξύ των οποίων και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα τοπικά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η επίσκεψη εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας στην Καβάλα ήρθε να μπερδέψει την κατάσταση αφού αφενός παρουσιάζεται να είναι σε ισχύ η πολιτική θέση του πρώην υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου (περί 50-50), αφετέρου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είπε ότι λειτουργεί κατ΄εντολήν του νέου υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

 

Τι ανακοίνωσε η δήμαρχος

 

Για το θέμα εξέδωσε μια ανακοίνωση η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στην οποία όμως δεν περιγράφονται πολλά στοιχεία από το παρασκήνιο.

Η ανακοίνωση της κ. Τσανάκα είναι η εξής:

‘’Την εκτίμηση ότι η συνεργασία και οι διαπραγματεύσεις με τον Ελληνικό Στρατό για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου θα έχουν αίσια έκβαση, εξέφρασε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε το πρωί της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μεταστέγασης Στρατοπέδων (ΥΜΑΣ) Μανώλη Κρασανάκη.

Στη συνάντηση όπου συμμετείχαν εκτός των άλλων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φίλιππος Φιλίππίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης όπως επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες και τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου εξετάστηκε η πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου από το Δήμο Καβάλας και έγινε μια εκτενής ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με τον κ. Κρασανάκη να εμφανίζεται άριστος γνώστης της όλης κατάστασης ακούγοντας προσεχτικά τις προτάσεις που του έγιναν για την καλύτερη αξιοποίηση και εκμετάλλευση της παλιάς στρατιωτικής έκτασης.

Η δήμαρχος σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι «στόχος της διοίκησης είναι μέσα από μια καλή διαπραγμάτευση να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αψιμαχήσουμε με το Στρατό αντίθετα επιδιώκουμε τη συνεργασία του. Είμαι σε θέση να πω ότι ο κ. Κρανασάνης είναι άριστος διαπραγματευτής που αντιλαμβάνεται τις αγωνίες μας και εκτιμώ ότι οι προσπάθειες που ξεκινήσαμε θα συνεχιστούν και θα έχουν ένα καλό αποτέλεσμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να υπάρξει καμία αδικία σε βάρος του Ελληνικού Στρατού. Η παρουσία του εδώ στην Καβάλα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα αφού φάνηκε ότι στόχος του Ελληνικού Στρατού είναι να προχωρήσει άμεσα η αξιοποίηση της περιουσίας του»’’.