Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας διάλεξη του Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΑΠΘ κ. Βασίλη Κάλφα με τίτλο «Ο Πλάτων και οι επιστήμες της εποχής του», που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας, το Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, το Μεταπτυχιακό του ΤΕΙ ΑΜΘ με τίτλο «Διδακτική, Παιδαγωγική και Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών», και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

 

Προλόγισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας κα. Βίκυ Γιαρίμπαμπα, τονίζοντας ότι ο ομιλητής είναι «δάσκαλός» της (όπως και πολλών άλλων μέσα στην αίθουσα) και ευχήθηκε να χαρούμε όλοι το φιλοσοφικό ταξίδι στην «Ιθάκη» μέσα από τα λόγια του εξαίρετου ομιλητή.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας κ. Βασίλης Τσιάντος, καθηγητής Μαθηματικών του ΤΕΙ ΑΜΘ, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Πλάτων, αλλά και ο Πυθαγόρας, ελκύουν τους μαθηματικούς.

 

Στην φιλοσοφία των μαθηματικών κυριαρχεί ο Πλατωνισμός ακόμη και σήμερα, όπως λέει ο Πώλ Μπέρναϋς στο έργο του “On Platonism in Mathematics”». Επίσης,  τόνισε ότι ο Πλάτων ήταν ιδιοφυΐα, όπως λέει ο W W Tait στο άρθρο του «Noesis: Plato on Exact Sciences», 2002».

 

Για τον ομιλητή κ. Κάλφα σημείωσε ότι «τον θεωρούμε το «το νούμερο ένα στην ελληνική φιλοσοφία και ειδικά στον Πλάτωνα από όλους τους εν ενεργεία πανεπιστημιακούς στον χώρο της φιλοσοφίας».

 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα (ένα χώρο ιδανικό για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, μετά τις άοκνες προσπάθειες της Προϊσταμένης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Κατερίνας Κουμανίδου) ο ομιλητής κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος, με την ευγλωττία του και τον κατανοητό από όλους τρόπο παρουσίασης του θέματος.

 

Όσα ανέπτυξε ο κ. Κάλφας ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και το παρόν δελτίο τύπου αδικεί κατά κάποιο τρόπο τον ομιλητή, διότι αναφέρουμε σύντομα μόνο μερικά σημεία. Μεταξύ άλλων σημειώνουμε ότι τόνισε την αξία των μαθηματικών και μάλιστα τα τοποθέτησε στο ίδιος ύψος/επίπεδο με την φιλοσοφία.

 

Χαρακτηριστικά είπε ότι τα μαθηματικά ξεκινούν από αξιώματα και αιτήματα και πάνω σε αυτά θεμελιώνεται όλη η μαθηματική επιστήμη, η οποία αναγνωριζόταν σαν μία από τις λίγες επιστήμες την εποχή του Πλάτωνα. Σημείωσε ότι ο Πλάτων στην Πολιτεία αναφέρει ότι η μελέτη των μαθηματικών για τους φύλακες θα διαρκούσε δέκα χρόνια, και στην συνέχεια οι φύλακες θα προχωρούσαν στην μελέτη της φιλοσοφίας (διαλεκτική).

Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον διάλογο του Πλάτωνα «Μένων» για να συνδέσει την άποψή του Πλάτωνα περί γνώσης – ανάμνησης.

 

Εν συντομία, ανέλυσε το πείραμα του Σωκράτη με τον δούλο του Μένωνα (διπλασιασμός εμβαδού του τετραγώνου με δεδομένη πλευρά). Τόνισε ότι η λέξη υπόθεση (λέξη που αναφέρεται συχνά στον Πλάτωνα, «Φαίδων», «Μένων», κ.λπ.) δεν έχει την έννοια που δίνουμε στην καθομιλουμένη, αλλά ότι θεωρούμε κάτι σαν δεδομένο και από αυτό χτίζουμε τα επόμενα βήματα (θεωρήματα, κ.λπ.).

 

Για την θεωρία του Πλάτωνος περί Ιδεών τόνισε ότι είναι από σημεία τα οποία κάποιος τα αποδέχεται ή όχι και ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η ύπαρξή τους.

 

Να σημειωθεί ότι ακριβώς τη ίδια ώρα ήταν τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης του Επιμελητηρίου Καβάλας και ότι δεν παρευρέθησαν επίσημοι.

 

Μεταξύ, όμως του κοινού ήταν οι Πρόεδροι του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας κ. Αλέξης Γούλας, η Πρόερος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κα. Ματούλα Σιδηροπούλου, η Πρόεδρος του Φιλοσοφικού Συλλόγου «Συν Αθηνά», και ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλους Δυτικής Καβάλας κ. Βασίλης Μακρής. Παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που κατέκλυσε από νωρίς την αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος της Διοικούσας του Παραρτήματος Καβάλας της ΕΜΕ κ.Τρικκαλιωτης Γιώργος.

 

 

Για την Διοικούσα του Παραρτήματος Καβάλας της ΕΜΕ

 

 

Θωμάς Παπαντωνίου

Γραμματέας