Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση. Την πρόταση καταψήφισαν 151 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ «ΝΑΙ» στην πρόταση είπαν 122 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

 

Ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έλαβε, ως εισηγητής της ΝΔ, πρώτος το λόγο και κάλεσε το Σώμα να δεχθεί την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, διατυπώνοντας συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα, που δυστυχώς παρέμειναν αναπάντητα:

 

- Ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο 12 τηλεφωνικών συνομιλιών διάρκειας 21 λεπτών μεταξύ του Υπουργού Άμυνας και του ισοβίτη;

 

- Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελική λειτουργό και τον λιμενικό υπάλληλο;

 

- Ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το οποίο έκανε λόγο από το Βήμα της Βουλής και επικαλέστηκε δημόσια;

 

- Ήταν ενήμερος για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός;

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με μια μικρή ανοχή, κύριε Πρόεδρε. Θεωρώ ότι θα μπορούσατε να μου δώσετε τουλάχιστον το μισό χρόνο από το χρόνο συνομιλιών του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη, δεδομένου ότι πρέπει να αναπτυχθεί η πρόταση ενδελεχώς. Είκοσι ένα λεπτά είναι αυτά!

Ξεκινάω, λοιπόν.

Συζητούμε σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατά τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ως προς της διερεύνηση της εμπλοκής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου κι άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση.

Η πρόταση που διατυπώνουμε είναι μια πρόσκληση σε όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις για την αναζήτηση της αλήθειας σε μια υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος με πάρα πολλά ερωτηματικά ως προς την ανάμειξη πολιτικών προσώπων σε αυτή. Οπωσδήποτε δεν έχει να κάνει με την ουσία της υπόθεσης «Noor 1» και τη διερεύνησή της από τη μόνη αρμόδια να το πράξει ελληνική δικαιοσύνη.

Θυμίζω ότι τεράστιο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών είχε εξαρθρωθεί από τις διωκτικές αρχές ήδη από το καλοκαίρι του 2014. Οι έρευνες είχαν παράξει αποτέλεσμα και η ελληνική δικαιοσύνη έστειλε στη φυλακή με καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη πρωτοδίκως πέντε από τους δεκατρείς συνολικά καταδικασθέντες ενόχους.

Προ ημερών, ομολογουμένως με μεγάλη καθυστέρηση, οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για δύο Τούρκους λαθρέμπορους ναρκωτικών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ευχής έργο είναι η υπόθεση να διαλευκανθεί πλήρως και οι ένοχοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να αποφασίσουμε κάτι άλλο πολύ συγκεκριμένο. Η εμπλοκή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στην υπόθεση με στόχευση να επηρεαστεί ουσιωδώς η έκβασή της αποτελεί ευθύτατη και απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Πιθανολογώ ότι δεν έχει υπάρξει προηγούμενο παρόμοιας παρέμβασης σε παρόμοια υπόθεση από πρωτοκλασάτο υπουργό Κυβέρνησης.

Όμως, οι τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη διάρκειας είκοσι ενός λεπτών, όπως είπα, δώδεκα τον αριθμό, έχουν συνομολογηθεί. Έχουν γίνει. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το μόνο που έκανε ήταν να παροτρύνει στοργικά τον ισοβίτη να πει την αλήθεια χωρίς να φοβάται.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υιοθέτησε πλήρως την εκδοχή Καμμένου αξιολογώντας την περίπου ως αξιέπαινη συμπεριφορά. Στελέχη της Κυβέρνησης θεώρησαν αυτονόητη την παρέμβασή του και ο Πρωθυπουργός τον κάλυψε στην Βουλή.

Ακόμα κι αν υιοθετήσουμε όμως αυτούσια αυτή την εκδοχή, το θεσμικό ατόπημα του Υπουργού Άμυνας και κατ’ επέκταση αυτών που τον υπερασπίζονται υπάρχει και είναι σοβαρό. Γιατί το μόνο αυτονόητο, το μόνο που όφειλε να πράξει όταν έλαβε γνώση της υπόθεσης ήταν να πληροφορήσει σχετικά τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου αυτές να επιληφθούν συνδράμοντας έτσι πραγματικά τη δικαιοσύνη στο έργο της και εξαντλώντας μ’ αυτόν και μόνο τον τρόπο τη συμμετοχή του στην υπόθεση. Δεν είναι δουλειά του. Δεν είναι δουλειά κανενός Υπουργού καμιάς Κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων.

Υπάρχει όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και μια άλλη εκδοχή ως προς την εμπλοκή του, πιο περίπλοκη και πιο σκοτεινή θα έλεγα. Στηρίζεται σε δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του ισοβίτη με τον λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που τον επισκεπτόταν, ο οποίος του είχε ασκήσει πίεση να εμπλέξει με συμπληρωματική κατάθεσή του άλλο πρόσωπο, αφενός με κίνητρο και αντάλλαγμα την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη, αφετέρου με απώτερο σκοπό την πολιτική εξόντωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα. Η κατάθεση αυτή βέβαια δεν προέκυψε ποτέ. Τα ερωτηματικά όμως σχετικά με τα κίνητρα, την έκταση και την σκοπιμότητα της εμπλοκής του κ. Καμμένου παραμένουν.

Τι ακριβώς, λοιπόν, έχει συμβεί; Ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο δώδεκα τηλεφωνικών συνομιλιών διάρκειας είκοσι ενός λεπτών μεταξύ του Υπουργού Άμυνας και του ισοβίτη; Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελική λειτουργό και τον λιμενικό υπάλληλο; Στα πλαίσια ποιας ακριβώς αρμοδιότητάς του ενεπλάκη στην υπόθεση; Ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το οποίο έκανε λόγο από το Βήμα της Βουλής και επικαλέστηκε δημόσια; Ήταν ενήμερος για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός; Και ποιος ο βαθμός εμπλοκής στην υπόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης κι άλλων λειτουργών της δικαιοσύνης σε μια υπόθεση η οποία κατά το στάδιο που υπήρχε εκείνη την εποχή, ανακριτική διαδικασία, δηλαδή προκαταρκτική εξέταση, διέπετο από την αρχή της μυστικότητας κι επομένως απέκλειε την οποιαδήποτε έξωθεν παρέμβαση;

Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Προ ημερών ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιώς, στα πλαίσια διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης μετά από δύο μηνυτήριες αναφορές απολύτως σχετικές με την υπόθεση, εξέδωσε πόρισμα δυνάμει του οποίου αρχειοθετήθηκαν μηνυτήριες αναφορές ως προς την εισαγγελική λειτουργό, εις την οποία αποδίδονται πειθαρχικές, αλλά όχι ποινικές ευθύνες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, ως προς τον δημοσιογράφο Τριανταφυλλόπουλο και ως προς τους δύο ακόμα μηνυθέντες επιχειρηματίες.

Ο κ. Καμμένος, βέβαια, εξέλαβε αυτήν την εξέλιξη, περίπου, ως θριαμβευτική απαλλαγή του από κάθε ευθύνη και εμπλοκή. Δεν είναι έτσι, όμως. Ως προς τον λιμενικό υπάλληλο Χριστοφορίδη και τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, δεν έχει γίνει καμμία απολύτως αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Για τον πρώτο, η δικογραφία διαβιβάστηκε στο αρμόδιο να επιληφθεί Ναυτοδικείο Πειραιά. Δεν με εκπλήσσει, βέβαια, το γεγονός ότι για αυτή τη δραστηριότητα του Λιμενικού δεν είχε καν διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας. Τα ανακλαστικά του τα διαπιστώσαμε προ ολίγων ημερών.

Επιπλέον, όμως, όσον αφορά τον κ. Καμμένο, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όπως ο νόμος ορίζει. Διαβάζω το έγγραφο που έστειλε στις 23/6/2017 ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Παναγιώτης Μπρακουμάτσος προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Κατά τη μελέτη της δικογραφίας διαπιστώσαμε ότι στις μηνυτήριες αναφορές και τα λοιπά έγγραφα αναφέρονται στοιχεία που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, στην αξιολόγηση των οποίων δεν μπορούμε να προβούμε δυνάμει των άρθρων 86 παράγραφος 1-3 του Συντάγματος, που έχουν να κάνουν με την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή και του νόμου περί ευθύνης Υπουργών» κ.λπ.

Συνεπώς, ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά διαβίβασε ως όφειλε τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την παρέπεμψε σε μας, στην Ολομέλεια της Βουλής, ως όφειλε, κατά τον νόμο και το Σύνταγμα, προκειμένου να αποφασίσουμε ως μοναδικό αρμόδιο όργανο για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον κ. Καμμένο.

Πρέπει να μην ξεχνάμε και το γεγονός, δε, ότι αυτή η δικογραφία δεν αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως είχε συμβεί για παράδειγμα στην περίπτωση την αντίστοιχη δικογραφίας για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, capital controls, που η μηνυτήρια αναφορά είχε κριθεί προφανώς αβάσιμη και είχε αρχειοθετηθεί η δικογραφία. Στην περίπτωση αυτή, όμως, ήρθε εδώ. Αυτό δείχνει λοιπόν ότι για τις εισαγγελικές αρχές η εμπλοκή του κ. Καμμένου στην υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί και πρέπει να διερευνηθεί από μας, τη Βουλή των Ελλήνων.

Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους: Κύριε Πρωθυπουργέ -υποθέτω ότι από κάπου παρακολουθείτε-, προφανώς η συμπόρευση με τον κυβερνητικό σας εταίρο είναι μονόδρομος για τη διατήρησή σας στην εξουσία. Πού είναι, όμως -αναρωτιέμαι- το όριο της ανοχής σας σε αυτήν, αλλά και σε άλλες παρόμοιες και πρόσφατες συμπεριφορές του; Σας καλύπτει αυτό το ύφος; Συμφωνείτε με αυτόν τον συνδυασμό αλαζονείας, επιπολαιότητας και τυχοδιωκτισμού -τολμώ να πω- κατά την άσκηση εξουσίας, η οποία άλλοτε επιδιώκεται με τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε ισοβίτες και άλλοτε με επισκέψεις σε πολυτελή ξενοδοχεία και καζίνο για λίγο παιχνιδάκι, για να φύγουμε από τους μπελάδες της εξουσίας, αλλά πάντα -και λέω πάντα- εκφράζει τη στάση ότι «εξουσία είμαι και ό,τι θέλω κάνω»;

Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας -κι εσείς δεν είστε εδώ, υποθέτω ετοιμάζετε τα αντεπιχειρήματά σας-, τον Ιούλιο που μας ρωτήσατε στη Βουλή με το γνωστό γλαφυρό σας ύφος αν έχουμε τα άντερα να ζητήσουμε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ή πρόταση μομφής εναντίον σας, σας λέω ότι εμείς σήμερα ζητάμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ρωτάω το εξής:

Εσείς, κύριε Καμμένε, έχετε τα άντερα να δεχθείτε την πρότασή μας; Αν όπως ισχυρίζεστε, η σκευωρία εναντίον σας έχει καταπέσει, τότε προφανώς δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Άλλωστε η Εξεταστική Επιτροπή, καίτοι αποτελεί στη θεωρία δικαίωμα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου από την κοινοβουλευτική Μειοψηφία, στην πράξη ελέγχεται, όταν συσταθεί, από την κοινοβουλευτική Πλειοψηφία. Τι φοβάστε λοιπόν;

Επιπλέον, μας είχατε υποσχεθεί από το Βήμα της Ολομέλειας ότι θα καταθέσετε αυτούσιο το περιεχόμενο των συνομιλιών σας με τον ισοβίτη.

Δεχθείτε, λοιπόν, την πρότασή μας και πάμε στην Εξεταστική.

Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδίως εσείς της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, λίγο πριν την πρώτη αναβληθείσα συνεδρίαση του Αυγούστου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει, δια ανακοινώσεώς της, να καταψηφίσει την πρότασή μας. Αν τότε νομίζατε ότι όλα αυτά δεν χρήζουν διερεύνησης, σήμερα έχετε την ευκαιρία να αναθεωρήσετε. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να αποφασίσουμε να αναζητήσουμε ως Σώμα την αλήθεια σε μια υπόθεση με πολλές σκιές για τη δημόσια ζωή του τόπου και ακόμα περισσότερους κραδασμούς στο θεσμικό υπόβαθρο του κράτους δικαίου, όπως αυτό ορίζεται με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τη λειτουργική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αν, όμως, τελικά σας καλύπτουν το ύφος και η συμπεριφορά εξουσιομανών που κάνουν ό,τι θέλουν και δεν λογοδοτούν πουθενά, αν συνεχίζετε να καταπίνετε την κάμηλο, τότε κινδυνεύετε να μετατραπείτε σε υποκριτική Πλειοψηφία συγκάλυψης. Εσείς κρίνετε, εσείς αποφασίζετε.

Αναμετρηθείτε, λοιπόν, ο καθένας και η καθεμιά με τη συνείδησή σας και αποφασίστε. Ζητώ την υπερψήφιση της πρότασης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.