Τεράστια ήταν η καταστροφή στο νησί της Θάσου από τις πυρκαγιές του Σεπτέμβρη 2016, με σοβαρές επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους. Τα καμένα δάση, οι δασικές εκτάσεις και οι γεωργικές καλλιέργειες υπολογίζονταν σε πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, ενώ κάηκαν  σταβλικές εγκαταστάσεις, ζώα και εκατοντάδες κυψέλες με μελίσσια. Οι δε επιπτώσεις σε όλους τους μελισσοκόμους του νησιού θα εξακολουθούν με δεδομένο ότι, η παραγωγή τους θα μειωθεί σημαντικά και οι απώλειες στο εισόδημά τους θα είναι μεγάλες. Άλλωστε η Θάσος καλύπτει το 36% της παραγωγής μελιού στη χώρα.

Το ζήτημα, έγκαιρα, το ανέδειξε το ΚΚΕ και στη Βουλή με τη κατάθεση μια σειράς Ερωτήσεων-Αναφορών, όπου από τότε διατυπώναμε την ανησυχία μας για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες: «Η πείρα δε όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία. Να σημειωθεί ότι από τη φωτιά του 2013 στην Καλλιράχη, οι πληγέντες αγρότες ακόμη  περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.» (190/7.10.2016, Επίκαιρη Ερώτηση 126/18.10.2016).

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας με την πρόσφατη ανακοίνωση - πρόσκληση του ΕΛΓΑ προς τους πυρόπληκτους κατοίκους της Θάσου για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να τύχουν αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν στο φυτικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά.

Η θέσπιση κριτηρίων των δικαιούχων αποζημίωσης από μέρους του ΕΛΓΑ έχει δημιουργήσει εύλογη αναστάτωση και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία του νησιού μας καθώς ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που θα αποζημιωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν δικαιούνται ενίσχυση:

  • όσοι υπερβαίνουν το 70ο έτος της ηλικίας τους
  • όσοι παραγωγοί δηλώνουν εισόδημα μεγαλύτερο από 7500 ευρώ από εξωγεωρ­γικές ασχολίες όταν είναι γνωστό ότι σε ποσοστό 95% των κατοίκων του νησιού το γεωργικό εισόδημα είναι συμπληρωματικό της κύριας δραστηριότητας τους

Επίσης αποκλείονται από τις αποζημιώσεις όσων τα ελαιόδεντρα που κάηκαν είναι μικρότερου του 30% των συνολικών τους ελαιόδεντρων.

Ακόμη απαιτείται απ΄ τους πυρόπληκτους να έχουν κάνει δηλώσεις ΟΣΔΕ, όταν ένα μέρος των μικροκαλλιεργητών δεν κάνει δηλώσεις, είτε γιατί δεν  δικαιούται  επιδότηση με βάση την ΚΑΠ, είτε γιατί το χαράτσι που πληρώνουν οι αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να είναι όσο και η επιδότηση.

Το αποτέλεσμα είναι από τους 470 πυρόπληκτους παραγωγούς που καταθέσαν αρχικά αίτηση και επιβεβαιώθηκε η ζημιά τους, τελικές αιτήσεις να καταθέσουν μόλις 120 παραγωγοί και από αυτούς ακόμη λιγότεροι στο τέλος να αποζημιωθούν.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

  • Να  υπάρξει πλήρης και άμεση αποζημίωση από το κράτος στο 100% της ζημιάς σε όσους επιβεβαιωμένα χτυπήθηκαν από τις φωτιές.
  • Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων για να μπορέσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, να ζήσουν τα ζώα τους, για να μην φύγουν από τον τόπο τους

 

Ο βουλευτής

Σάκης Βαρδαλής