Στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αγίου Σίλα οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι, ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, σύμφωνα με την επιθυμία του να ταφεί δίπλα στο τελευταίο του φιλανθρωπικό έργο, τη νέα σύγχρονη μονάδα φροντίδας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων, που ξεκίνησε να λειτουργεί το χειμώνα του 2017 την οποία δυστυχώς δεν πρόλαβε επισήμως να εγκαινιάσει.

 

Ο μακαριστός ιεράρχης έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε ηλικία 78 ετών ενώ κολυμπούσε στην θαλάσσια περιοχή της Καλλλιράχης, μπροστά από το επισκοπείο δίπλα από τις κατασκηνώσεις της μητρόπολης.

 

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στις 12:00 το μεσημέρι στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου προέξαρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου, του τοποτηρητή της μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμονα, των πολιτικών και στρατιωτικών της Καβάλας και πλήθους κόσμου που βρέθηκαν εκεί για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα ιεράρχη.

 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου «υπήρξε ακάματος υπηρέτης της Ορθοδοξίας και του ποιμνίου του».

 

Επικήδειους λόγους απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο Αρχιεγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο τοποτηρητής της χηρεύσασας Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

 

Αμέσως μετά, συνοδεία αγήματος του Ελληνικού Στρατού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Καβάλας και αντιπροσωπειών Πολιτιστικών Συλλόγων της Καβάλας, το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων μεταφέρθηκε με νεκρική πομπή μέχρι το μνημείο του Αποστόλου Παύλου, μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

 

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο ενταφιασμός του στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Σίλα, δίπλα από την είσοδο του ιερού ναού.