Νεκρός βρέθηκε ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιος  μετά τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης, κοντά στο Επισκοπείο Θάσου, στις παιδικές κατασκηνώσεις. Εντοπίστηκε από λουόμενους στην παραλία της περιοχής μπρούμητα στη θάλασσα να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις του και αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ.

 

Όπως ανέφεραν λουόμενοι, έβλεπαν το μητροπολίτη με το κεφάλι μέσα στη θάλασσα για περίπου 10 λεπτά αλλά οι περισσότεροι θεώρησαν ότι φοράει μάσκα, αφού ήταν καλός κολυμβητής και εξοικειωμένος με το νερό. Ωστόσο ορισμένοι παρατήρησαν περισσότερο και θεώρησαν περίεργο να μην έχει σηκωθεί από το νερό για τόσα λεπτά. Έτσι έγινε η κλήση στο ΕΚΑΒ. 

 

Ο μητροπολίτης ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Όλες οι προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο μητροπολίτης υπέστη ανακοπή καρδιάς την ώρα που κολυμπούσε, με βάση το βεβαρυμένο καρδιολογικό ιστορικό του ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διενεργεί το Λιμεναρχείο Θάσου ενώ από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω του Κέντρου Υγείας Πρίνου, η οποία αναλαμβάνει την όλη διαδικασία από εδώ και πέρα. Προς το βράδυ του Σαββάτου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η νεκροψία - νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κομοτηνής.  

 

 

ΟΜΟΙΟ ΣΟΚ ΜΕ ΤΟ 2003

 

Η είδηση του θανάτου του μητροπολίτη Προκόπιου διαδόθηκε αστραπιαία και θα έλεγε κανείς ότι το σοκ που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία δεν ήταν πρωτοφανές. Με παρόμοιο τρόπο είχε αποβιώσει το 2003 και ο τότε μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμος, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα της Νέας Περάμου στις 30/8/2003. 

 

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 

 

Εδώ και αρκετά χρόνια ο μητροπολίτης Προκόπιος αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του, με καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και επιβάρυνση των νεφρών του. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια ενώ το 2014 είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακαριστός μητροπολίτης έδινε για χρόνια μάχη με τον καρκίνο. Ωστόσο διέψευσε τις αρχικές, πολύ απαισιόδοξες προσδοκίες των γιατρών που τον παρακολουθούσαν.  

 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 

 

Ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος, κατά κόσμον Μιχαήλ Τσακουμάκας, γεννήθηκε στο χωριό Βουνό της Χίου το 1939.

 

Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Κορίνθου το 1958 και από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1963. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1965 ενώ υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Κορινθίας.

 

Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου το 1974, στις τελευταίες "ημέρες" της 7ετίας της Χούντας στην Ελλάδα κι εθρονίστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα στις 15/6/1974 σε ηλικία μόλις 35 ετών. Ήταν ένας από τους μακροβιότερους μητροπολίτες αλλά κι ένας από τους 12 πανελλαδικά που τα τελευταία χρόνια ακούγονταν φήμες περί αποχώρησής τους λόγω γήρατος ή προβλημάτων υγείας. 

 

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

 

Ο μητροπολίτης Προκόπιος είχε πάντα ενδιαφέρουσες θέσεις για τα σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν την Εκκλησία τις τελευταίες δεκαετίες. Η παρουσία του στην Ιερά Σύνοδο ήταν τέτοια που οι παρεμβάσεις του τραβούσαν μονίμως το φως της δημοσιότητας, χωρίς όμως ποτέ να διατυπώνει ακραίες τοποθετήσεις, όπως άλλοι μητροπολίτες. 

 

Είναι πολλά αυτά που αφήνει στα 43 χρόνια της διακονίας του στην περιοχή ευθύνης της Μητρόπολης. 

 

Επί των ημερών του, ενισχύθηκε το Οικοτροφείο στην περιοχή του Αγίου Σίλλα, κατασκευάστηκε νέο κτίριο της Πνευματικής Εστίας ενώ με ενέργειες της Μητρόπολης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οργανώθηκε Ιεραποστολή στην Κένυα και την Ουγκάντα, όπου χτίστηκαν ιεροί ναοί.

 

Ο μητροπολίτης Προκόπιος συνδέθηκε και με την ίδρυση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου στο χώρο του προσκυνήματος του Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη.

 

Εκεί επιμορφώθηκαν ιερείς από Μητροπόλεις της βορειοανατολικής Ελλάδας ενώ σήμερα λειτουργεί στο σημείο το Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο.

 

Άλλες ενέργειες που έγιναν κατά τα 43 χρόνια της διακονίας του: το γηροκομείο “Αγία Ανθούσα” στη Χρυσούπολη, το καθιερωμένο “Τραπέζι της Αγάπης” στην εκκλησία Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα, το Επισκοπείο Θάσου της Μητρόπολης που αναγέρθηκε στην Καλλιράχη όπου λειτουργούν και οι εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, αλλά και το Συνεδριακό Κέντρο Φιλίππων "Απόστολος Παύλος" και πολλά άλλα. 

 

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ 

 

 

Η διαδικασία της διαδοχής του μητροπολίτη Φιλίππων, τυπικώς τουλάχιστον, αρχίζει από την επομένη της κηδείας, δηλαδή μέσα στα επόμενα 24ωρα. Η εκλογή νέου μητροπολίτη έχει τόσο τοπικό, όσο και πανελλαδικό ενδιαφέρον.

 

Τοπικό γιατί ο θάνατος μητροπολίτη ενεργοποιεί διαδικασίες εντός της μητρόπολης, πανελλαδικό διότι για την εκλογή νέου μητροπολίτη καλούνται να αποφασίσουν οι μητροπολίτες όλης της χώρας, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος.

 

Αν και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο μητροπολίτης Προκόπιος ήταν σοβαρά αλλά και γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια, αν και έχουν προκληθεί πολλές συζητήσεις και διεργασίες, δεν υπήρξε εντούτοις –όσο ήταν εν ζωή- η λεγόμενη «ονοματολογία» η οποία αναμένεται να αρχίσει από εδώ και πέρα.

 

Κατώτερα στελέχη της εκκλησιαστικής ιεραρχίας αλλά πολύ πιθανόν και ανώτερα θα εμπλακούν στη διαδικασία αυτή που θα καταλήξει με εκλογή στο πλαίσιο της Ιεράς Συνόδου.

 

Στο παρελθόν, αντίστοιχες διαδικασίες είχαν κρατήσει αρκετούς μήνες και η γενικότερη έκβασή τους εξαρτάται από πλήθος σύνθετων παραγόντων αλλά και διαπροσωπικών σχέσεων.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμος είχε αποβιώσει στις 30 Αυγούστου του 2003, η εκλογή του διαδόχου του, Χρυσοστόμου, έγινε στις 26 Απριλίου 2004, δηλαδή 8 μήνες αργότερα (η ενθρόνιση έγινε λίγο αργότερα). Κατά συνέπεια, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια Μητρόπολη μένει «ακέφαλη» ίσως να είναι και μεγάλο.  

 

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκλογής μητροπολιτών με «εσωτερικές μετακινήσεις» όπως η μετάθεση του πρώην μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου στην Θεσσαλονίκη.

 

Βέβαια εκείνη ήταν μια τελείως διαφορετική διαδικασία στην οποία μάλιστα υπήρχε κι ένα ακόμη πιο σύνθετο θέμα: αυτό των Μητροπόλεων των λεγόμενων «Νέων Χωρών» δηλαδή των Μητροπόλεων της Βόρειας Ελλάδας και της ιδιαίτερης σχέσης τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το τελευταίο αναμένεται να έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο ή γνώμη για την διαδικασία εκλογής νέου ποιμενάρχη στη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.  

 

 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση νέου μητροπολίτη, στη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αναμένεται να οριστεί τοποτηρητής. Αυτό θα γίνει με σχετική, άμεση απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Επικρατέστερο πρόσωπο, με βάση τους Ιερούς Κανόνες, για τη θέση του τοποτηρητή θεωρείται ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος από τους επισκόπους των όμορων Μητροπόλεων. Ωστόσο, υπάρχει μια πληροφορία ότι ενδέχεται χρέη τοποτηρητή να αναλάβει ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κάτι που αν επιβεβαιθεί θα σημάνει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη διαδοχή στη συγκεκριμένη Μητρόπολη.