Απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες, ξένους κυρίως, τουρίστες στη Θάσο που χρησιμοποιούν βοηθήματα οδήγησης, προκαλεί ένα σφάλμα στους χάρτες της Google. Οι συσκευές πλοήγησης στα αυτοκίνητα αποτελούν το «δεξί χέρι» για κάποιον που δεν γνωρίζει έναν τόπο ενώ οι συστάσεις του ιντερνετικού κολοσσού αποτελούν, δυστυχώς, «ευαγγέλιο» για τους περισσότερους. Τι γίνεται όμως όταν ο πιο εύκολος δρόμος που προτείνει η Google για να πάει κάποιος από τον Λιμένα στην Ποταμιά είναι να περάσει πρώτα από Πρίνο, Καλλιράχη, Λιμενάρια και Ποτό; Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί από τον Λιμένα στην Παναγία και την Ποταμιά δεν προτείνεται σε καμία από τις δύο εναλλακτικές διαδρομές της Google, τα οποία στέλνουν τους ανυποψίαστους οδηγούς μέσα από επικίνδυνους χωματόδρομους.

 

Γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Πολλοί Θάσιοι έχουν ήδη διαπιστώσει το πρόβλημα, ορισμένες φορές ακούγοντας παράπονα από ταλαιπωρημένους τουρίστες που έκαναν άσκοπα δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στον προορισμό τους. Για όσους δεν έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, αρκεί να κάνουν μια δοκιμή στην ιστοσελίδα maps.google.com ή google.com/maps ή στην εφαρμογή χαρτών και πλοήγησης της Google που διατίθεται για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ. Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο σε ένα σωρό άλλες εφαρμογές ή ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν ως βάση τα (λανθασμένα) δεδομένα της Google.

 

Κακότυχοι όσοι ψάχνουν… Παναγία, Ποταμιά, Κοίνυρα, Αλυκή

Κακή τύχη περιμένει όσους ψάχνουν οδηγίες για να κινηθούν από την πρωτεύουσα του νησιού προς την Παναγία, την Ποταμιά, τα Κοίνυρα ή την Αλυκή. Η Google προτείνει ως πρώτη διαδρομή τον κεντρικό παραλιακό δρόμο του νησιού, μέσω… Πρίνου και Λιμεναρίων! Δηλαδή μια διαδρομή 82,5 χιλιομέτρων που θέλει περίπου μιάμιση ώρα έως την Ποταμιά. Κι αν αυτή η γκάφα φαίνεται να είναι ολκής, υπάρχουν και χειρότερα. Πέρα από την πρώτη διαδρομή (που συνήθως επιλέγουν οι περισσότεροι) το σύστημα της Google προτείνει δύο εναλλακτικές διαδρομές. Καμία όμως από αυτές δεν είναι ο κεντρικός δρόμος Λιμένα – Παναγίας – Ποταμιάς! Η μία εναλλακτική είναι να πας από Λιμένα έως τη Σαλιάρα (από το γνωστό χωματόδρομο) κι από εκεί να συνεχίσεις παραλιακά σε έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο ώσπου να φτάσεις στη Χρυσή Αμμουδιά. Δηλαδή διαδρομή 19,8 χιλιομέτρων για την οποία χρειάζονται 1 ώρα και 5 λεπτά (δείτε στη σελίδα 13 την 2η προτεινόμενη διαδρομή). Η άλλη εναλλακτική είναι αυτή με το μεγαλύτερο «ενδιαφέρον»: προτείνει διαδρομή από Λιμένα προς Ραχώνι, και πολύ πριν τον Παχύ στροφή στους χωματόδρομους που οδηγούν στους ορεινούς δρόμους και τα μονοπάτια που συνδέουν τα λατομεία και καταλήγει έξω από την Παναγία! Δηλαδή διαδρομή 25 χιλιομέτρων, διάρκειας 1 ώρας και 7 λεπτών (δείτε στη σελίδα 13 την 3η προτεινόμενη διαδρομή). Η τελευταία θεωρείται μακράν η πιο ακραία και δυστυχώς υπάρχουν θύματα που την έχουν πατήσει.

Ό,τι ισχύει για τη διαδρομή Λιμένας-Ποταμιά ισχύει και για τις διαδρομές από την πρωτεύουσα του νησιού (και το βασικό λιμάνι εισόδου) προς τα Κοίνυρα ή την δημοφιλή Αλυκή.

 

Τυχεροί μόνο όσοι πηγαίνουν  προς Πρίνο, Λιμενάρια, Ποτό

Τσεκάραμε την Google στις υπόλοιπες διαδρομές, δηλαδή από Λιμένα προς Πρίνο, από Λιμένα προς Λιμενάρια ή από Λιμένα προς Ποτό. Όλα δουλεύουν σωστά. Η Google προτείνει τον κεντρικό δρόμο. Σωστή είναι και η διαδρομή για τα περισσότερα βασικά χωριά. Ξέρει τον δρόμο ακόμη και για το Κάστρο! Δηλαδή τον πιο νέο σε ηλικία ασφαλτόδρομο. Ο κολοσσός του ίντερνετ δείχνει να ξέρει καλά τους δρόμους, ακόμη και τους ορεινούς. Όχι όμως την ανατολική πλευρά του νησιού. Τα μόνα λάθη που εντοπίσαμε είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αναζήτησης, όπου ο χρήστης πληκτρολογώντας τη λέξη «Thassos» αντί να βγει ως πρώτη σύσταση ο Λιμένας, βγαίνει μια «πινέζα» στο κέντρο του νησιού (κάπου πάνω από το Κάστρο). Ένα άλλο λάθος που εντοπίσαμε είναι όταν ο χρήστης βάζει ως αναζήτηση το τοπωνύμιο «Astris». Το σύστημα αντί για Αστρίδα αναγνωρίζει το σημείο «Νήσος Παναγιά» και ενημερώνει τον χρήστη ότι για να πάει έως την Αστρίδα… χρειάζεται και βάρκα! Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα Κοίνυρα, τα οποία αποτελούν τοπωνύμιο και για τον οικισμό και για την απέναντι νησίδα. Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα των αναζητήσεών μας στη σελίδα 12 και στη σελίδα 13.

 

Λάθος, πλάκα ή δολιοφθορά;

Εκτός από την Google, οι τουρίστες χρησιμοποιούν και την εφαρμογή χαρτών που υπάρχει σε συσκευές λογισμικού IOS της Apple όπως τα iPhone, iPad κλπ. Κι εκεί εντοπίσαμε λάθη και αδυναμίες αλλά λιγότερο κραυγαλέα σε σχέση με την Google. Το θέμα όμως που προκύπτει είναι πως συμβαίνουν όλα αυτά; Για το θέμα αυτό υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές απόψεις. Η μία λέει ότι είναι ένα λάθος των μηχανών, ότι ο αλγόριθμος της Google έπεσε έξω και προτείνει ασυναρτησίες. Η άλλη λέει ότι κάποιοι σπάνε πλάκα και η τρίτη άποψη ότι είναι στημένο. Πως όμως μπορεί να πειραχτούν οι χάρτες;;;

 

Χάρτες ανοιχτοί για όλους… κακόβουλους ή μη

Οι χάρτες της Google, όπως και τα περισσότερα προϊόντα της εταιρίας, είναι «ανοιχτά». Δηλαδή εκτός από δωρεάν είναι και προσβάσιμα για αλλαγές από τους χρήστες. Δηλαδή μπορεί κάποιος χρήστης, αν εντοπίσει κάποιο λάθος στους χάρτες, να συνεισφέρει με τη γνώση του και να διορθώσει ένα πρόβλημα. Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί και… να προκαλέσει ένα πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η δυνατότητα συνεισφοράς στους χάρτες της Google. Δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας αλλά πρέπει να «πιστοποιηθεί» τρόπον τινά από την Google. Μάλιστα για αυτούς που δίνουν συστάσεις, προβλέπεται και αμοιβή. Το θέμα είναι τι γίνεται με όσους σπάνε πλάκα με τους τουρίστες ή με όσους θέλουν να αποπροσανατολίσουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τοπικοί φορείς του τουρισμού αλλά και οι τοπικές αρχές με πρώτο τον Δήμο πρέπει να κάνουν άμεση παρέμβαση προς την εταιρία και να της ζητήσουν να διορθώσει τα σφάλματα.