Άκυρη είναι σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου λιπασμάτων Ν. Καρβάλης, η οποία θεωρεί  άκυρη την μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ στην Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ.

Όπως έγινε γνωστό από σχετική ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έκανε δεκτή την προσφυγή 102 πολιτών κατά της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, με την οποία δεχόταν την μεταβίβαση της άδειας από τη μια εταιρεία στην άλλη.

 

Σύμφωνα με την απόφαση, «…επειδή, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση της άδειας λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα, καθόσον η εμφανιζόμενη ως παλαιός φορέας (σ.σ. ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ) είχε ήδη σταματήσει τη λειτουργία της επιχείρησης με την παράδοση των εγκαταστάσεων στην εκμισθώτρια εταιρεία (σ.σ. Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ), επομένως η αρίθμ. Φ14.2138/05/4195/18-9-2015 απόφαση, με την οποία είχε τροποποιηθεί για την ίδια η άδεια λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα από την ELFE ΑΒΕΕ (σ.σ. συμφερόντων Λαβρεντιάδη) είχε πάψει να ισχύει, η δε ELFE ΑΒΕΕ δεν είχε άδεια λειτουργίας, καθώς είχε ήδη τροποποιηθεί ως άνω, επομένως φρονούμε ότι δεν έπρεπε να τροποποιηθεί η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης αλλά να εκδοθεί νέα εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις».

 

Ανδρέας Νεφαλούδης: Ιστορική απόφαση

Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο FB ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, επισημαίνει πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση. Συγκεκριμένα γράφει:

«Iστορική απόφαση, με αριθμό ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ: 7ΜΕΘΟΡ1Υ-ΟΩΑ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ με την οποία γίνεται δεκτή η προσφυγή κατά της αδειοδότησης της Εταιρείας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ και ακυρώνει αυτήν την αδειοδότηση που είχε δοθεί. Υπάρχει δημόσιο συμφέρον, υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που το υπερασπίζονται. Έτσι δικαιώνονται οι κόποι και οι αγώνες των κατατρεγμένων εργαζομένων του Εργοστασίου που πετάχτηκαν έξω με τον πιο βίαιο τρόπο. Τώρα νομίζω ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της δημόσιας διοίκησης πρέπει να εξετάσουν πιο συστηματικά πως και γιατί δόθηκε η πρώτη άδεια από τους "αρμόδιους" της Καβάλας και παρθούν μέτρα. Τώρα νομίζω πως όλοι οι άλλοι αρμόδιοι που έχουν υπογράψει την ακυρωμένη αδειοδότηση ότι πρέπει να εξηγήσουν, ...ίσως τα ανεξήγητα και οι διάφοροι πολιτευτές που προσέτρεξαν να διορίσουν κολλητούς στην παράνομα αδειοδοτηθείσα επιχείρηση, να εξηγήσουν τον ρόλο τους, γιατί και πώς. Αλλά θα μου πεις ότι αποτελούν εκφραστές του γνωστού παλιού και έωλου, διότι την ΝΔ εκφράζουν»