Ανακοίνωση με αφορμή τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εταιρίες PFIC και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, στην οποία κάνει λόγο για εργασιακό μεσαίωνα και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Πέρα από τον εργασιακό μεσαίωνα που είναι γνωστό ότι επικρατεί στις εταιρίες του Λαυρεντιάδη, για άλλη μια φορά βλέπουμε την αυθαιρεσία του απέναντι στο νόμο, με επιπτώσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον και κατά συνέπεια τη δημόσια υγεία όλης της περιοχής. Τα πρόστιμα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που επιβλήθηκαν στις εταιρίες PFIC και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά την ανευθυνότητα του κυρίου Λαυρεντιάδη απέναντι στην κοινωνία της Καβάλας.

Επικίνδυνα απόβλητα σε άγνωστες ποσότητες, μπαταρίες, λάστιχα, λιπαντικά και λοιπά στερεά απόβλητα παραμένουν εντός του χώρου χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο για την τύχη τους. Επιπλέον, η φωσφογύψος παραμένει «προσωρινά αποθηκευμένη» στο χώρο επί σειρά ετών χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κανένα σχέδιο διαχείρισης. Από την άλλη, υπάρχουν διαρροές υγρών που προκαλούν ρύπανση των υπόγειων υδάτων, άγνωστες τιμές φωσφόρου στη θάλασσα, υπερβάσεις των ορίων για τους αέριους ρύπους. Όλα αυτά οδηγούν στην υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και επηρεάζουν αρνητικά μακροχρόνια τη δημόσια υγεία των κατοίκων.

Μία εταιρία που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί παρά τις παρανομίες του κυρίου Λαυρεντιάδη μία σημαντική οικονομική πηγή για την πόλη της Καβάλας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθημερινά φαίνεται να υποβαθμίζεται συνεχώς από τις κινήσεις του ιδιοκτήτη της, ο οποίος σαφώς υποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της.

Η κοινωνία της Καβάλας οφείλει για μία ακόμη φορά να διεκδικήσει τις καλύτερες συνθήκες για το μέλλον της εταιρίας, όπως και οι τοπικές αρχές και φορείς πρέπει να επαγρυπνούν και να κινητοποιούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας και την περιβαλλοντική προστασία.

 

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας