Η παράταξη ΟΡΜΗ του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας ζητά εκ νέου την ψήφο των μηχανικών στις εκλογές του κλάδου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:

Η ΟΡΜΗ ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, στο τέλος μιας εξαιρετικά πετυχημένης θητείας στη διοίκηση του ΤΕΕ όπου πρόσωπα χωρίς καμία εξάρτηση από πουθενά, με όραμα, με φαντασία, με ικανότητες και επιστημονική συγκρότηση, με απήχηση που ξεπερνά τα στενά τοπικά όρια, δούλεψαν σκληρά και κατόρθωσαν να αναβαθμίσουν το Τεχνικό Επιμελητήριο και να το καταστήσουν πραγματικό Σύμβουλο του Λαού, της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης.

Με απόλυτο σεβασμό προς τους μηχανικούς της Ανατολικής Μακεδονίας που δοκιμάζονται καθημερινά από την πρωτοφανή  και πολύπλευρη κρίση, η ΟΡΜΗ, έχοντας στις αποσκευές της το ιστορικό 55% των εκλογών του 2013, με μια εντυπωσιακή παρουσία τόσο εντός των τειχών του ΤΕΕ όσο κυρίως μέσα στην κοινωνία, απευθύνεται προς τους 1600 και πλέον μηχανικούς αλλά και προς τους θεσμικούς φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας. Η κοινωνία, με όλες τις θεσμικές της εκφράσεις, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι μπορούν πραγματικά να δώσουν λύσεις στα δομικά προβλήματα των μηχανικών, ποιοί μπορούν  να διαχειριστούν μεγάλα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής, ποιοι τολμούν να συγκρουστούν με συμφέροντα όταν χρειαστεί, ποιοι μπορούν να χαράζουν δρόμους διεξόδου αντί να περιορίζονται σε ρόλους κομπάρσου ή απλού διαχειριστή των κρίσεων.

Η ΟΡΜΗ ως κυρίαρχη δύναμη στο ΤΕΕ, όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε όπως πολλοί ανέμεναν, αλλά είναι ΕΔΩ πιο δυνατή, με έντονα χαρακτηριστικά ανανέωσης, με μια διαρκώς διευρυνόμενη ελκυστικότητα που εντυπωσιάζει φίλους και προβληματίζει «αντιπάλους».

Ζητούμε κατανόηση από τις δεκάδες των συναδέλφων στην Καβάλα που δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο, λόγω εξάντλησης του ανώτατου ορίου υποψηφίων. Με τη συ-στράτευσή τους όμως, η δύναμή τους δεν αθροίζεται απλά, δίνει μεγαλύτερη ορμή στην ΟΡΜΗ.

Σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις, ακόμη και αυτές με έντονη κομματική αναφορά, η ΟΡΜΗ με ικανό αριθμό αξιόλογων υποψηφίων απευθύνεται  στους μηχανικούς της Δράμας και μέσω αυτών προς την κοινωνία της Δράμας, ανάγκη και αρχή που παραβιάστηκε πριν τρία χρόνια, για λόγους πέρα από τη δική μας θέληση. Κεντρική μας επιλογή είναι ότι η ανάπτυξη της Δράμας περνάει μέσα από την ανάπτυξη της Καβάλας και αντίστροφα. Μέσω ενός ρυθμιστικού σχεδίου που υπηρετεί την ιδέα του ΔΙΠΟΛΟΥ «ΔΡΑΜΑ-ΚΑΒΑΛΑ», σε ένα αναπτυξιακό και ταυτόχρονα συναρπαστικό ταξίδι που, διασχίζοντας τη βαλκανική ενδοχώρα, ξαποσταίνει για λίγο στην Εξοχή και συνεχίζει, ατενίζοντας την οροσειρά και το Εθνικό Πάρκο της Ροδόπης με το παρθένο δάσος του Φρακτού, συναντά το Φαλακρό Όρος, τη Δράμα με την Ονειρούπολη, τις γιορτές Δραμοινογνωσίας, το φεστιβάλ κινηματογράφου, τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και της Βοϊράνης. Αυτό το ιδιότυπο αλλά και ελπιδοφόρο Αναπτυξιακό ταξίδι της Ανατολικής Μακεδονίας, διασχίζοντας την εύφορη πεδιάδα της Δράμας και των τεναγών των Φιλίππων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ΟΡΜΗ, συναντά τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που τώρα πια είναι μνημείο της UNESCO, ατενίζει το Παγγαίο όρος με τις μελωδίες του Ορφέα και μέσω του κάθετου άξονα (τμήματος του Ε61), φτάνει στην Εγνατία και στην Καβάλα, στο μπαλκόνι των Βαλκανίων, και καταλήγει προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο, χαιρετώντας από ψηλά τη Θάσο, τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη Δράμα και στην Καβάλα να απορρίψουν τη μετριότητα, να γυρίσουν την πλάτη σ’ αυτούς που πούλησαν την ψυχή τους, σε όσους επιμένουν να ζητούν την ψήφο των μηχανικών προκειμένου να την εξαργυρώσουν την επομένη, ως αντάλλαγμα κάποιας κομματικής η άλλου είδους «επιταγής», ενώ έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, που ενώ υφίστανται τις συνέπειες της πολύπλευρης και εν πολλοίς μνημονιακής έμπνευσης κρίσης, μπορούν και δηλώνουν με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια ότι είναι ελεύθερα και σκεπτόμενα άτομα χωρίς εξαρτήσεις. Αξίζει τον κόπο να  δώσουμε μαζί με όλους αυτούς τον αγώνα στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 2016, ως μια συλλογικότητα της επιστημονικής κοινότητας των μηχανικών, με αυτοσεβασμό, αλληλεγγύη, διαφάνεια και ανεξαρτησία στη σκέψη και στη δράση, αλλά κυρίως με ένα βαρύ αξιακό φορτίο στο μέτωπο.

Αυτές οι εκλογές του ΤΕΕ στην Ανατολική Μακεδονία μπορούν και πρέπει να γίνουν υπόθεση όλης της κοινωνίας. Οι μηχανικοί ως επιστήμονες, με τη συνθετική ικανότητα που τους διακρίνει, κατά τεκμήριο και χωρίς κανείς να τους το υπενθυμίζει, έχουν κρίση και μπορούν να εκτιμήσουν τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει στην τριετία που πέρασε.

Είναι ευκαιρία, οι σκόρπιες ιδέες,  η διαφορετική άποψη, τα οράματα, οι προτάσεις και οι προβληματισμοί ΟΛΩΝ να μετουσιωθούν σε τεκμηριωμένες θέσεις για τους μηχανικούς και την κοινωνία, αναζητώντας διαρκώς μια νέα ουτοπία.  

 

ΟΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΟΡ.ΜΗ» για την Ανατολική Μακεδονία