Στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, μίλησε ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Θέμα της ημερήσιας διάταξης: της Επιτροπής ήταν η Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

 

Ολομέλεια της Βουλής, 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές και έχει καταντήσει και κουραστικό και βαρετό πλέον. Διαπραγμάτευση, κόκκινες γραμμές, ροκάνισμα χρόνου και στο τέλος άρον άρον υπό την πίεση του χρόνου με κατεπείγουσες ή επείγουσες διαδικασίες, για να μην αναπτυχθεί και συζήτηση, να τα ψηφίσουμε όλα. Δεν θα μείνω εκεί, αλλά θα επικεντρωθώ, γιατί έχω έτσι και αλλιώς λίγο χρόνο και χαίρομαι που ο κ. Πετρόπουλος είναι εδώ, στα του άρθρου 1 που είναι οι ασφαλιστικές παρεμβάσεις.

Έχω μια μεγάλη ανησυχία από όλα αυτά, όπως και με  άλλες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, πολύ φοβούμαι ότι εδώ πλέον το ασφαλιστικό κινδυνεύει με ολική κατάρρευση. Έτσι τα ερμηνεύω εγώ όλα αυτά, συνδυαστικά σκέπτομαι. Τι βλέπω τις τελευταίες μέρες, πριν φτάσουμε στην ψήφιση του άρθρου 1. Την προηγούμενη εβδομάδα έρχεται το ΔΝΤ στην έκθεσή του και κάνει λόγο για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Εντάξει, δεν θα πω ότι θα συμφωνήσετε, κανείς άλλωστε δεν συμφωνεί, αλλά κάνει λόγο και μάλιστα λέει ότι η εξοικονόμηση από τις περικοπές αυτές θα διοχετευτεί σε μέτρα στήριξης των κοινωνικά  ευάλωτων ομάδων, κάτι ας πούμε στο ελάχιστο εγγυημένο. Θα τα πάρουμε από τους συνταξιούχους και θα τα δώσουμε σε επίδομα αντιμετώπισης απόλυτης φτώχιας και δεν βγαίνει ένας να τοποθετηθεί επ’ αυτής της περίεργης θέσης, ακόμα και αν εκφράζεται στην ετήσια έκθεση  του ΔΝΤ.

Έρχονται την προηγούμενη εβδομάδα τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας ο ΟΑΕΕ, οι ασφαλισμένοι του οποίου σε ποσοστό 50% δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των τρεχουσών εισφορών, ο ένας στους δύο δηλαδή εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και δια του διοικητικού του συμβουλίου εγκρίνει αίτημα για δανειοδότηση εσωτερική από το ΑΚΑΓΕ, το κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών, πάει η αρχή της αλληλεγγύης των γενεών άλλη μια φορά, για 150 εκατομμύρια για να μπορέσει να πληρώσει συντάξεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Αντίστοιχο αίτημα του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ για χορήγηση εσωτερικού δανείου από το ΑΚΑΓΕ, 200 εκατομμυρίων για να μπορέσουν να πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου απορρίπτεται. Υπάρχει, όμως το δεδομένο ότι τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας αδυνατούν και η προοπτική αυτή είναι βάσιμη, να ανταποκριθούν συνέχεια των πληρωμών των συντάξεων.

Τί γίνεται με το άρθρο 1; Έρχεστε άρον - άρον και αναιρείτε εκπτώσεις ή μάλλον, προβλέψεις σταδιακής μετάβασης στο νέο καθεστώς εισφορών, όπως είχε ψηφιστεί τον Μάιο στο ασφαλιστικό σας. «Το ψηφίζουμε και ξεψηφίζουμε», νομίζω ότι είχαμε τελειώσει με αυτό. Εδώ, τώρα, όχι 5 χρόνια, δεν μπόρεσε να διαρκέσει, να θωρακίσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης η νομοθετική παρέμβαση Κατρούγκαλου, αλλά ούτε μετά από 5 μήνες δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό και έρχονται οι διορθωτικές ρυθμίσεις οι οποίες βέβαια, στρέφονται κυρίως κατά είτε νέων επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών είτε κατά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον τουρισμό. Άλλο ένα πλήγμα σε αυτούς τους ανθρώπους, όταν το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών δεν μπορεί να καταβάλει τα τρέχοντα και θα πάμε σε μοντέλο φορολογικό – ασφαλιστικό, δηλαδή ως ποσοστό επί του εισοδήματος θα υπολογίζονται οι εισφορές στο 27%, με άλλη τόση φορολογία, έτσι, ώστε το 60% με 70% του φορολογούμενου και ασφαλισμένου ταυτόχρονα να πηγαίνει στο κράτος. Αυτά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.

Στο ερώτημα, πώς τονώνουμε την εισπραξιμότητα των Ταμείων, η οποία ήδη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, εσείς απαντάτε με επιδείνωση των βαρών αυτής της εισπραξιμότητας. Δεν είναι λογικό. Σας επιβάλλετε, αλλά δεν πρόκειται να βγει και όλα αυτά σε συνδυασμό με αυτό που διάβασα από την ανάλυση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, που κάνει λόγο για πλεόνασμα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Πώς συνδυάζετε το πλεόνασμα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με το αίτημα του κυριότερου φορέα κοινωνικής ασφάλισης που είναι το ΙΚΑ, για εσωτερικό δανεισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει στους επόμενους δύο μήνες πληρωμών συντάξεων; Μήπως, ότι όλα αυτά τα χρήματα που μαζεύονται από τις αυξημένες εισφορές τελικά δεν καταλήγουν στην πληρωμή των συντάξεων; Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ να το συνδυάσω λογικά.

Εγώ επισημαίνω αυτόν τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος - όλα αυτά, αυτό  μου δείχνουν - και αυτή η παρέμβαση έτι περαιτέρω προς το χειρότερο είναι δεδομένο ότι δεν θα βελτιώσει αυτά που εσείς θέλετε να βελτιωθούν στο σύστημα».