Την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη λαϊκή παράδοση αλλά και να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσοι ασχολούνται με αυτή, θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν το διήμερο σεμινάριο παραδοσιακών χορών που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Παναγίας «Ο Βάκχος» στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Πρόκειται για το 1ο σεμινάριο που διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος με στόχο να γίνει θεσμός και να συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση του πολιτισμού αλλά και του τουρισμού της περιοχής και ταυτόχρονα ολόκληρης της Θάσου. Η ιδέα για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου προέκυψε από την ανάγκη των μελών του συλλόγου για διεύρυνση των οριζόντων τους επάνω στο γνωστικό αντικείμενο της παράδοσης και των παραδοσιακών χορών.

 

«Αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτά τα σεμινάρια στην προσπάθειά μας να διευρύνουμε τις γνώσεις των χορευτικών μελών του δικού μας συλλόγου, αλλά και κατ’ επέκταση των κατοίκων του νησιού και των μελών άλλων συλλόγων που αγαπούν το ίδιο μ’ εμάς, την παράδοση, τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας», εξηγεί σχετικά, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ο «Βάκχος», Ευστρατία Παναγιώτου.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ήδη συμμετοχές από διάφορα μέρη, όπως Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Φέρες  Διδυμότειχο, Σέρρες και Καβάλα. Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν και κάτοικοι του νησιού και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, καταβάλλοντας την ανάλογη χρηματική συμμετοχή που έχει οριστεί για την κάθε δράση.

«Οι επισκέπτες στη διάρκεια του σεμιναρίου, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τα μέλη του συλλόγου «Ο Βάκχος» στις ομορφιές του χωριού της Παναγίας και να το γνωρίσουν μέσα από τα δικά μας μάτια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευστρατία Παναγιώτου.

 

Οι εισηγητές

Για τις εισηγήσεις του σεμιναρίου έχουν επιλεχθεί τέσσερις καταξιωμένοι άνθρωποι στον χώρο του πολιτισμού και της παράδοσης, οι οποίοι είναι γηγενείς κάτοικοι των περιοχών που θα παρουσιαστούν παραθέτοντας κυρίως τις βιωματικές τους γνώσεις.

 

ΠΟΛΥΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ισαάκιο Διδυμότειχου. Ένα προσφυγικό χωριό από κατοίκους των χωριών της Μακράς Γέφυρας. Πρώτη φορά ασχολήθηκε με τον παραδοσιακό χορό σε ηλικία 6 ετών στον τοπικό σύλλογο του χωριού του. Ενώ στα 15 του ανέλαβε το πρώτο του χορευτικό τμήμα ως δάσκαλος. Από το 2001 δραστηριοποιείτε στο Ε.Λ.Σ. «Τα Δίδυμα Τείχη» ως πρόεδρος και δάσκαλος, ενώ τα 4 τελευταία χρόνια έχει αναλάβει και το τμήμα παραστάσεων του Π.Σ. «Αγία Σοφία» Φερών. Όλα αυτά τα χρόνια έχει συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια με θέμα τον παραδοσιακό χορό ως εισηγητής. Επίσης συμμετείχε με χορευτικές ομάδες των Δίδυμων Τειχών σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την παράδοση όπως το «Ελλήνων Δρώμενα», «Ο τόπος και το τραγούδι του», «kenophania» για το BBC κ.α. Ο κ. Πολυσάκης Απόστολος, θα

είναι ο εισηγητής των χορών και τραγουδιών της περιοχής Μακράς Γέφυρας.

 

ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Γεννήθηκε στο Χαϊδευτό Καβάλας από πατέρα Θρακιώτη και μητέρα που ανήκει στο γένος

των αρβανιτών της ανατολικής Θράκης. Από πολύ μικρή ηλικία εντάσσεται σε συλλόγους της περιοχής ως χορευτής. Ασχολείται έντονα με τα πολιτιστικά δρώμενα μέχρι τη στιγμή των σπουδών του. Με την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη ξεκινάει την ερασιτεχνική του ενασχόληση με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών στον Α.Π.Π.Σ Κεραμωτής «ο Νέστος», όπου παρέμεινε δάσκαλος μέχρι και το 2016. Με άλλα μέλη του συλλόγου δημιουργούν το λαογραφικό μουσείο της Κεραμωτής. Ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη της θρακιώτικης λύρας. Έχει γράψει θεατρικές λαογραφικές παραστάσεις πάντα πιστός στη παράδοση. Τα τελευταία χρόνια πέρα από τη διδασκαλία στο σύλλογο Εβριτών Ξάνθης έχει συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια με θέμα τον παραδοσιακό χορό ως εισηγητής. Ο κ. Πολιτάκης, ο οποίος είναι και ο νέος χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, θα είναι ο εισηγητής των χορών και τραγουδιών του Ελληνοχωρίου Έβρου.

 

ΨΑΡΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο. Είναι διδάκτωρ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και εργάζεται στο Υπουργείο Άμυνας. Με τον παραδοσιακό χορό ασχολείται από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και διδάσκει παραδοσιακό χορό σε συλλόγους και λοιπούς φορείς από το 1995. Είναι πρόεδρος, ιδρυτικό μέλος και δάσκαλος στο Χορευτικό Όμιλο Φοιτητών και επιπλέον διδάσκει στον Σύλλογο Κορωνίδας Νάξου Γαλατσίου. Έχει διδάξει σε πολλούς Κυκλαδίτικους Συλλόγους καθώς και σε αρκετούς Αθηναϊκούς. Ασχολείται με τη λαογραφική έρευνα των χορών και της μουσικής του τόπου του από το 2003 και μετά, την οποία την παρουσιάζει είτε σε επιλεγμένα σεμινάρια είτε με τη μορφή δημοσιεύσεων σε λαογραφικά περιοδικά. Ο κ. Ψαρρός Απόστολος θα είναι ο εισηγητής των χορών και τραγουδιών της Νάξου και της Τζιάς.

 

ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Γεννήθηκε στην πόλη της Δράμας. Ζει και εργάζεται στα Χανιά. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον παραδοσιακό χορό σε ηλικία 10 ετών ως χορεύτρια του συλλόγου των Γραμμουστιάνων Βλάχων Προσοτσάνης, μιας και η κατά το ήμισυ καταγωγή της είναι Γραμμουστιάνα. Ως χορεύτρια συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό (Ουγγαρία, Σκόπια, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία,Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κύπρο). Το 1995 ξεκίνησε την διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών σε συλλόγους της περιοχής της. Παράλληλα ασχολήθηκε με φορεσιές τις οποίες έραβε η ίδια για τις ανάγκες των χορευτικών της και όχι μόνο. Από το 2000 ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων στα ντόπια χωριά της Δράμα (Πετρούσα, Καλή Βρύση, Πύργοι, Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος ,Βώλακας, Μικρόπολη, Παγονέρι].

Η πρώτη της επίσημη καταγραφή εκδόθηκε το 2005,με τίτλο «τα τραγούδια των κατοίκων της Μικρόπολης» του Δήμου Προσοτσάνης. Το συγκεκριμένο αρχείο βρίσκεται στην πλούσια συλλογή του αρχείου της ΔΟΛΤ. Η δεύτερη έκδοση είναι το οπτικό υλικό με τίτλο «στα μονοπάτια της παράδοσης του Μενοικίου» .Η επόμενη έκδοση είναι «οι γεύσεις του Μενοικίου» που ουσιαστικά κλείνει την καταγραφή στην Μικρόπολη.

Από τον Ιανουάριο του 2014 ζει και εργάζεται στην πόλη των Χανίων. Είναι υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Επιλήνιος (παράρτημα Χανίων), το οποίο έχει έδρα στο επιμελητήριο της Ολλανδίας. Διδάσκει στον Σύλλογο Ποντίων «Παναγία Σουμελά». Η Κατερίνα Αστερίου-Καβάζη θα είναι η εισηγήτρια των χορών και τραγουδιών των ντόπιων Δράμας.

Όπως εξηγεί η Ευστρατία Παναγιώτου «στόχος μας είναι στο επόμενο σεμινάριο να παρουσιάσουμε τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα της Θάσου. Θεωρήσαμε ότι δεν ήμασταν ακόμα έτοιμοι να δείξουμε και να γνωρίσουμε στους επισκέπτες μας την τοπική μας παράδοση κάτι που θέλουμε να το κάνουμε με σωστή δουλειά και με τον σεβασμό που απαιτείται απέναντι στον πολιτισμό και την πλούσια λαογραφία του νησιού μας.

 

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου

 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

8:30 - 9:45 έναρξη έγγραφων, προσέλευση

9:45 - 12:15 εισήγηση Πολυσάκης Απόστολος τραγούδια και χοροί Μακράς Γέφυρας

12:15 -12:30 κενό

12:30 - 15:00 εισήγηση Πολιτάκης Βασίλειος τραγούδια και χοροί Ελληνοχωρίου Έβρου

15:00 – 18:00 μεσημεριανό κενό

18:00 - 20:30 εισήγηση Αστερίου-Καβάζη Κατερίνα τραγούδια και χοροί ντόπιων Δράμας

20:30 - 22:00 κενό

22:00 Γλέντι με το μουσικό σχήμα "Εβρίτικη Ζυγιά" και "Ζυγιά

Πετρούσας & Καλής Βρύσης"

 

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

 

9:45 -10:00 προσέλευση δεύτερης ημέρας

10:00 - 12:30 εισήγηση Ψαρρός Απόστολος τραγούδια και χοροί Νάξου και Τζιάς

12:30 - 12:45 κενό

12:45 - 13:45 ξενάγηση στο χωριό της Παναγίας 13:45 -15:00 γενική συζήτηση, απολογισμός, ερωτήσεις

15:00 αποχαιρετισμός

 

ΠΑΚΕΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

1ο πακέτο (ξενάγηση, διανυκτέρευση, εισηγήσεις, γλέντι) 120€

2ο πακέτο (εισηγήσεις, γλέντι) 70€

3ο πακέτο (εισηγήσεις) 60€

4ο πακέτο (γλέντι) 20€