Πρωτοσέλιδα

 

Στη συγκέντρωση της ΔΕΘ των εργατικών σωματείων και των κομμάτων το ερχόμενο Σάββατο καλεί με ανακοίνωσή της Λαϊκή Ενότητα Καβάλας. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

 

Η φετινή διαδήλωση στη ΔΕΘ μπορεί και πρέπει να γίνει αφετηρία αντεπίθεσης με στόχο την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας.

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ένα χρόνο μετά τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις της στο λαό για παράλληλο πρόγραμμα, που δήθεν θα μετρίαζε τις επιπτώσεις του, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ζούμε σε χειρότερες συνθήκες.

Η ανεργία παραμένει αμείωτη σπρώχνοντας εκατοντάδες χιλιάδες στην εξαθλίωση και τη νεολαία στην ξενιτιά. Οι φόροι και τα χρέη «πνίγουν» τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη. Η μερική απασχόληση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν. Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία έχει γίνει καθεστώς.

Η Κυβέρνηση, μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας του νόμου 4336/2015, με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο μειώνει δραστικά τις νέες κύριες και όλες τις επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ παροχές και μερίσματα, καταργεί το ΕΚΑΣ και μετατρέπει τις προσωρινές συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Οι δομές της δημόσιας υγείας καταρρέουν και συντηρούνται μόνο χάρη στην αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού. Τα σχολεία στενάζουν από τις ελλείψεις, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γίνουν «λάστιχο» για να καλύψουν τα κενά. Εντατικοποιείται το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η παράδοσή του σε εγχώρια και ξένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Οι πρόσφυγες κλείνονται σε στρατόπεδα με την κυβέρνηση να υπογράφει κατάπτυστη συμφωνία με την ΕΕ και την Τουρκία και σαν να μην έφθανε η πρόσκληση για παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τώρα συζητά για αμερικανονατοϊκή βάση στην Κάρπαθο, εμπλέκοντας τη χώρα μας σε επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια.

Στη φετινή ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έχοντας ως ουσιαστικούς συμπαραστάτες τα παλιά μνημονιακά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ως γνήσιοι «μνημονιοφύλακες» πιέζουν για πιο γρήγορη και πιο πιστή εφαρμογή των μνημονίων θα παρουσιάσει το νέο παραμύθι της«δίκαιης ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση θέλει να σπείρει στο λαό αυταπάτες. Όμως, η ύφεση στην οικονομία  και η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζονται, ενώ το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος αυξάνονται. Ο «κόφτης» μισθών-συντάξεων-κοινωνικών δαπανών είναι πάνω από τα κεφάλια μας. 

Μεγαλοεργοδοσία και δανειστές απαιτούν και άλλο εργατικό-λαϊκό «αίμα».

Η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα υποχωρήσει και πάλι στις απαιτήσεις των δανειστών για απελευθέρωση των απολύσεων, ολοκληρωτική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τριετιών και επιδομάτων, νέες περικοπές στους μισθούς, περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών – και κυρίως του απεργιακού δικαιώματος -, αφού δεν έχει εναλλακτική πρόταση στα μνημόνια, που να περιλαμβάνει ως βασική προϋπόθεση την έξοδο από την ευρωζώνη.

 Εργαζόμενοι/ες, νέοι/ες, άνεργοι, συνταξιούχοι!

Η ΛΑΕ σας καλεί όλους και όλες στο δρόμο του αγώνα, επίμονα και μεθοδικά να χτίσετε αντιστάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, για να μην περάσει η νέα εργασιακή κατεδάφιση, για να μην γίνει ο εργασιακός μεσαίωνας το μέλλον όλων μας. Για:

Επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
Να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος και να καταργηθεί όλη η μνημονιακή αντιασφαλιστική νομοθεσία.
Μαζικές προσλήψεις και επαρκή δημόσια χρηματοδότηση σε νοσοκομεία, σχολεία, δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνική πρόνοια.
Να μην επιτρέψουμε πλειστηριασμούς, διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού σε λαϊκά νοικοκυριά. να μην επιβληθούν νέα διόδια υπέρ των μεγαλοεργολάβων και να ακυρωθούν τα παλιά.
Να περιφρουρήσουμε από το ξεπούλημα το δημόσιο πλούτο που μας ανήκει.

Έχουμε τη δύναμη!

Προσυγκέντρωση ΛΑΕ: 5.30 μμ, Εγνατίας & Μητροπολίτου Γενναδίου