Στη σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Καβάλας απαντά με νέο Δελτίου Τύπου ο Επικεφαλής της παράταξης ο Τόπος της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος. Στην απάντησή του με τίτλο ΔΕΥΑΚ: σε 22 μήνες 32 αναθέσεις στο ίδιο πρόσωπο... αναφέρονται τα εξής: 

Η ΔΕΥΑΚ με σημερινή της ανακοίνωση κατηγορεί τον Μάκη Παπαδόπουλο ότι είναι «συνειδητός και επικίνδυνος συκοφάντης που επιδιώκει με κάθε μέσο την κατάρρευση της ΔΕΥΑΚ!!» και ότι «με συκοφαντίες, ψεύδη και ανυπόστατα στοιχεία» επιχειρεί να χτυπήσει την επιχείρηση! Συμπληρώνει επίσης ότι «αυτό το κάνει συνειδητά με τρόπο που θυμίζει τις κομματικές καταβολές του, δηλαδή τον Αυριανισμό»! Ωστόσο, για το ζήτημα της νομικής υποστήριξης της ΔΕΥΑΚ, η ανακοίνωση επιχειρεί επί της ουσίας να αποπροσανατολίσει την πραγματική συζήτηση.

Επειδή όμως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να παίζουμε «παιχνίδια με τις λέξεις», εμείς δίνουμε στη δημοσιότητα αποκλειστικά και μόνο τα γεγονότα και τα στοιχεία που μπορούν να τεκμηριωθούν με βάση τα διαθέσιμα έγγραφα.

Μία και μόνη δικηγόρος εχει λάβει 32 αναθέσεις με απόφαση Προέδρου ΔΕΥΑΚ για υποθέσεις της δημοτικής επιχείρησης (από τις οποίες οι 2 είναι συμβάσεις για 4.920 ευρώ και 20.000 ευρώ αντιστοίχως) για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2014 (δηλαδή 2 μήνες αφότου η κυρία Τσανάκα ανέλαβε τα καθήκοντά της ως Δήμαρχος) μέχρι και την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016. Η τελευταία ανάθεση δηλαδή έγινε την ημέρα που δίναμε τη συνέντευξη τύπου. Η συγκεκριμένη δικηγόρος και όνομα έχει, που είναι γνωστό από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, και ιδιότητα έχει στον οικογενειακό κύκλο της Δημάρχου Καβάλας.

Οι αναθέσεις έχουν συνολική αξία που φτάνει τις 42.171,50 ευρώ. Αν πάλι δεν έχει υλοποιηθεί η μεγάλη σύμβαση των 20.000 ευρώ (όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ), αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είχε υπογραφεί και δημιουργεί το ερώτημα γιατί δεν εγκρίθηκε. Μήπως τελικά υπήρξε θέμα μη νομιμότητας της σύμβασης;

Το πρόβλημα ωστόσο με τις αναθέσεις είναι διπλό:

· Για ποιο λόγο μία και μόνη δικηγόρος ανέλαβε τον μεγαλύτερο όγκο των νομικών υποθέσεων της ΔΕΥΑΚ και σε μία περίοδο που οι δικηγόροι της Καβάλας λόγω των αλλεπάλληλων απεργιών είχαν περιορισμένα έσοδα από την ελεύθερη δραστηριότητά τους; Στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ αναφέρεται ότι το συνολικό ποσό για νομικές υπηρεσίες που δόθηκε για την ίδια περίοδο ήταν 33.455,33 ευρώ το οποίο κατανεμήθηκε σε 9 δικηγόρους. Αν ισχύει αυτό, τότε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ οφείλει να εξηγήσει γιατί μόνο η συγκεκριμένη δικηγόρος έλαβε τα 2/3 του ποσού αυτού (22.171,50 ευρώ με βάση τις αποφάσεις που αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ).

· Πώς εξηγείται το ότι ένας νέος δικηγόρος που έχει λάβει πρόσφατα την άδεια άσκησης επαγγέλματος αναλαμβάνει την ευθύνη να παρέχει τον κύριο όγκο νομικών υπηρεσιών στη ΔΕΥΑΚ, παρακάμπτοντας έναν μεγάλο αριθμό εμπειρότερων δικηγόρων, αλλά και νέων δικηγόρων που αναζητούν και εκείνοι μία ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία από τις δύσκολες υποθέσεις μίας δημοτικής επιχείρησης;

Δυστυχώς για τη Δημοτική Αρχή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΝΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ των πόρων της ΔΕΥΑΚ για νομικές υπηρεσίες ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΥΝΟΪΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Και κατά τη γνώμη μας είναι ΝΤΡΟΠΗ για όσους της ανέθεσαν τη συγκεκριμένη δουλειά να κρύβονται. Η ΕΥΘΥΝΗ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Ας αφήσει λοιπόν η Δήμαρχος Καβάλας τα περί «συκοφαντιών» και «λασπολογιών» και ας εφαρμόσει διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των προσλήψεων τόσο στον Δήμο όσο και στις δημοτικές επιχειρήσεις. Αν είναι να μαζεύει χρήματα από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για τα οικονομικά «ανοίγματα» της ΔΕΥΑΚ και να τα σκορπίζει σε ευνοϊκές αναθέσεις υπηρεσιών κάθε μορφής σε φίλους, συγγενείς και πολιτικούς «πελάτες», τότε είναι σίγουρο πως οδηγεί την ΔΕΥΑΚ κατευθείαν «στα βράχια»...

ΥΣ: Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στα σοβαρά ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ σε προσωπικό τόνο ενάντια στη δημοτική μας παράταξη, καθώς αποτελούν ΚΑΘΑΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟΥ με το οποίο φαίνεται πως γαλουχήθηκαν επαρκώς η κυρία Τσανάκα και ορισμένοι συνεργάτες της τις προηγούμενες δεκαετίες.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος