Επειδή η επίμονη άρνηση της Δημάρχου Καβάλας εδώ και 6 μήνες να προτείνει μία βιώσιμη λύση στο θέμα της στέγασης των προσφύγων μάς έχει οδηγήσει σε συνεχόμενες λανθασμένες επιλογές και αδιέξοδα, με συνέπεια την ταλαιπωρία των προσφύγων και τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας,

 

επειδή θεωρούμε ότι το στρατόπεδο Ασημακόπουλου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως δομή ΜΟΝΙΜΗΣ φιλοξενίας προσφύγων, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί άμεσα να αξιοποιηθεί για αστική ανάπλαση και τουριστική ανάπτυξη προς όφελος του Δήμου,

 

προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή:

  • να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση ενός μεταβατικού προγράμματος προσωρινής διαμονής των προσφύγων του Εσκί Καπού σε σπίτια, με χρηματοδότηση του Δήμου Καβάλας. Με βάση τα δεδομένα του αντίστοιχου προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας, το μεταβατικό αυτό πρόγραμμα θα κοστίσει (για διάστημα μέχρι 4 μήνες) λιγότερο από το 1/4 των δαπανών που έκανε ο Δήμος Καβάλας μέσα σε 2 μήνες. Τους πόρους αυτούς μπορεί να τους διεκδικήσει από το κράτος με τον ίδιο τρόπο που διεκδικεί τους πόρους που διέθεσε μέχρι τώρα, με βάση την εγκύκλιο 5522/16-02.02.2016 του Υπουργείου Εσωτερικών. Το κόστος μπορεί να μειωθεί, εάν υπάρχει εθελοντική προσφορά κατοικιών από ιδιώτες ή φορείς.

 

  • να ξεκινήσει επιτέλους τη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, διεκδικώντας ένα πρόγραμμα προσωρινής διαμονής σε σπίτια με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα αυτό θα αντικαταστήσει το ταχύτερο δυνατό το μεταβατικό πρόγραμμα του Δήμου, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δράσης από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και υπάρχουν πλέον και άλλοι Δήμοι που προετοιμάζονται για τέτοιες συμπράξεις, όπως ο Δήμος Ιωαννίνων.

Τέλος, επιμένουμε ότι ο Δήμος Καβάλας πρέπει να έχει τη δική του άποψη και τις δικές του προτάσεις, αν δεν θέλει να τον προλαβαίνουν οι άλλοι και να προωθούν τις δικές τους λύσεις σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος