Σε νούμερο 1 πηγή τουριστών για την Καβάλα και την Θάσο εξελίσσεται η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

Η φετινή επίσημη γιορτή του μπαϊραμιού (σεκέρ μπαϊράμ) αντί για το τριήμερο 5-7 Ιουλίου αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό της γείτονος να εορταστεί από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου, δηλαδή όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

 

Αυτό δημιούργησε μια αργία 9-10 συνεχόμενων ημερών που πολλοί Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν για διακοπές στη βόρεια Ελλάδα, τόσο στη Θράκη ή τη Χαλκιδική, όσο κυρίως στην Καβάλα και την Θάσο που εξελίσσονται σε πολύ δημοφιλείς για τους Τούρκους επιλογές.

 

Υπολογίζεται ότι από την Παρασκευή 1 Ιουλίου (πριν αρχίσει το μπαϊράμι) έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου, μέσα δηλαδή σε 8 ημέρες, περισσότερα από 30.000 άτομα και 15.000 αυτοκίνητα πέρασαν μέσω Υψάλων & Κήπων στην Ελλάδα.

 

Ο τεράστιος φόρτος προκάλεσε και καθυστερήσεις αφού μέσα στους τουρίστες πάντα υπάρχει πιθανότητα για παράνομη μετακίνηση προσώπων ή διακίνηση αγαθών.

 

Η τελευταία ημέρα αργίας για το μπαϊράμι του καλοκαιριού ήταν η περασμένη Κυριακή αλλά οι αφίξεις των Τούρκων στην Καβάλα και την Θάσο συνεχίζονται.

 

Στο μεταξύ, δεν είναι μόνο η Τουρκία από την οποία έρχονται επισκέπτες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μεγάλη είναι η κίνηση και στο τελωνείο της Νυμφαίας στη Ροδόπη.