Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Θέμα: Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε Λατομεία της ΠΕ Δράμας

Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμα, Καβάλα, Νέστος) αποτελεί το σημαντικότερο λατομικό κέντρο της Ελλάδας, όπου η παραγωγή ξεπερνά το 90% του συνόλου των ογκομαρμάρων που παράγονται στη χώρα μας.

Παρά την καπιταλιστική κρίση που έπληξε την εγχώρια ζήτηση, οι εξαγωγές παρουσιάζουν σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Εξαγωγική προορισμοί είναι κατά βάση η Κίνα, αλλά και άλλες, κυρίως ασιατικές αγορές. Στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία μαρμάρου εκτιμάται ότι εργάζονται 4 έως 5 χιλιάδες εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ΠΕ Δράμας είναι το σημαντικότερο κέντρο της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Παρ’ όλα αυτά το μάρμαρο αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα, όπως και αυτό του τουρισμού, όπου η ανάπτυξη ενός κλάδου δεν σημαίνει και καλυτέρευση των όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους, το αντίθετο μάλιστα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μειώσεις στους μισθούς κυρίως στους νεότερης ηλικίας εργαζόμενους, επέκταση στο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων, ελαστικοποίηση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

Πολύ σημαντική πλευρά αποτελούν και οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους που λόγω της αύξησης της εντατικοποίησης της εργασίας, της μη τήρησης ούτε των στοιχειωδών μέτρων, έχουν γίνει πολύ συχνό φαινόμενο τα εργατικά ατυχήματα, πολλά από τα οποία είναι και θανατηφόρα. Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο με δύο νεκρούς εργάτες λατόμους σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στις 27 Μάη και 13 Ιούνη σε δύο επιχειρήσεις της ΠΕ Δράμας.

Παράλληλα στα πλαίσια των περικοπών-αναδιαρθρώσεων σε δημόσιες υπηρεσίες που υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζονται και με την σημερινή, οι υπηρεσίες ΣΕΠΕ και οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας έχουν αποδυναμωθεί- υποστελεχωθεί. Να τονίσουμε ότι Επιθεώρηση Μεταλλίων που είναι αρμόδια για να πραγματοποιεί ελέγχους σε λατομεία, υπάρχει μόνο στην Θεσσαλονίκη και είναι υποστελεχωμένη, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό να πραγματοποιούνται έλεγχοι σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για:

Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων, να αποδοθούν οι ευθύνες και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των οικογενειών των θυμάτων.
Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων στους χώρους των λατομείων.
Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) με επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους των λατομείων.

 

 

Οι Βουλευτές

 

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής