Την τιμητική επιτροπή του «5ου Kavala AirSea Show & Thasos 1st WW Aviators Golden Anniversary Macedonian Front-Aegean Sea 2016» παρουσίασαν οι διοργανωτές της αεροπορικής επίδειξης που θα πραγματοποιηθεί σε Καβάλα και Θάσο από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα το πρωί, 12 Μαΐου στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας.

Την παρουσίαση έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ  και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Παναγιώτης Γεωργιάδης.

 

Τα μέλη της επιτροπής αποτελούν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιος, ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Πρόεδρος Α.Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Αθανάσιος Μητρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Helmepa, Δημήτριος Λεμονίδης, ο τέως Πρύτανης Α.Π.Θ., Αναστάσιος Μάνθος, ο Υποπτέραρχος ε.α., Γεώργιος Τσαλουχίδης και ο Αντιπτέραρχος (Ι), Διευθυντής του Στρατιωτικού γραφείου Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γρηγόριος Πρεζεράκος.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο,  «Σκοπός της επιτροπής είναι να συμβάλουν τα μέλη της στην προβολή της διοργάνωσης και των εκδηλώσεων σε κομμάτια της κοινωνίας, που είναι δύσκολο να έχουμε πρόσβαση. Συμμετέχουν καταξιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι με το κύρος τους προσθέτουν πολλά στην προσπάθεια που κάνουμε. Μια προσπάθεια, που πηγαίνει καλά και παρά τις δυσκολίες, αντιμετωπίζονται η μια μετά την άλλη. Αισιοδοξούμε ότι οι εκδηλώσεις σε Καβάλα και Θάσο για τα 100 χρόνια από τη λειτουργία του αεροδρομίου του Καζαβητίου θα στεφθούν με πλήρη επιτυχία, κάνοντας μας υπερήφανους και δίνοντας προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας»,

 

Σημαντικό ρόλο στη φετινή διοργάνωση θα παίξει και η ανάδειξη του ρόλου του αεροδρομίου του Πρίνου της Θάσου στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Θυμίζουμε ότι στο αεροδρόμιο του Πρίνου στις 24 Ιουνίου θα προσγειωθεί το πολεμικό διπλάνο Bristol Scout του πιλότου του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντόναλντ Μπρέμνερ, το οποίο επιχειρούσε από τη Θάσο. Το αεροπλάνο θα πετάξει ο

εγγονός του Ντέιβιντ Μπρέμνερ, ο οποίος  έχει κατασκευάσει πιστό αντίγραφο του εκείνου του αεροπλάνου.

 

Στις εργασίες που γίνονται αυτό το διάστημα στο αεροδρόμιο του Πρίνου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θάσου, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσγείωση - απογείωση του αεροπλάνου. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν πρόκειται για φιέστα. «Από τη στιγμή που ανακαλύψαμε τα οστά των ηρώων, που τα φέραμε στο σημερινό λαμπρό μνημείο, υπάρχει ένα γεγονός που αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί, όχι μόνο για τον δήμο Θάσου, αλλά και γενικά για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ανάμεσα στον θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι σύμμαχοι τότε μας χαρακτήρισαν συμμάχους της τελευταίας ώρας. Έγινε μια έρευνα από τους κκ. Γεωργιάδη, Παλαβούζη, Λαγό, Πανταζή και Μπουντούρογλου, αλλά και από ανώνυμους δημότες. Αποκαλύφθηκαν συντρίμμια από ένα διπλάνο, ένα εύρημα πολύ σπάνιο. Ήρθαν στο φως άγνωστες πτυχές των επιχειρήσεων. Αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα, όχι μόνο δεν ήταν σύμμαχος της τελευταίας ώρας, αλλά σημαντικός και συνέβαλε τα μέγιστα για τη νικηφόρο έκβαση του πολέμου υπέρ των δυνάμεων της Αντάντ. Αξίζει το γεγονός αυτό να αναδειχθεί στους συμμάχους, στους εταίρους μας αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπως και το γεγονός ότι η ιστορία πρέπει να γράφεται στα πεδία του καθήκοντος από τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους. Ας πάρει αυτό το χαρτί το Υπουργείο Εξωτερικών και η πατρίδα μας και να το αξιοποιήσει ανάλογα. Βεβαίως, θα αξιοποιηθεί και ο θεματικός τουρισμός, που έχει θέμα την ιστορία. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος γοητεύει τους ιστοριοδίφες», είπε συγκεκριμένα.