Ακατάλληλο θεωρεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τον χώρο που επιλέχθηκε στην Καβάλα για τη φιλοξενία προσφύγων. Πρόκειται για περιοχή στη θέση «Εσκί Καπού» κοντά στην Άσπρη Άμμο.

 

Την ύπαρξη σχετικές έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας, επικαλείται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας. Στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να αποχωρήσουν από το σημείο άμεσα.

 

Συντάκτες της έκθεσης είναι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκονται εδώ και καιρό στην πόλη. Καταγράφονται τα μεγάλα προβλήματα του σημείου  και το γεγονός ότι αντενδείκνυται ειδικά για τη φιλοξενία μικρών παιδιών.

 

Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουν δημιουργηθεί αφόρητες συνθήκες διαβίωσης λόγω της «κατοπτρικότητας» του χώρου σε σχέση με την ηλιοφάνεια.

 

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο χώρος επιλέχθηκε μετά από υποδείξεις των τοπικών αρχών, οι οποίες προφανώς θεωρούνται εσφαλμένες.

 

Στην έκθεση των εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες γίνεται ειδική αναφορά στο πρόσφατο περιστατικό της περασμένης εβδομάδας με την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι φιλοξενούμενοι σε μια προσπάθειά τους… να διώξουν τα φίδια που εντόπισαν δίπλα στα αντίσκηνα.

 

Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε, αρχικά στον καταυλισμό διέμεναν 298 άτομα, εκ των οποίων περισσότερα από 40 αποχώρησαν για αναζήτηση στέγης με ενοίκιο μέσα στην πόλη της Καβάλας. 

 

Στο μεταξύ, ο διοικητής της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ζήτησε από το Δήμο Καβάλας να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη στο χώρο που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, ανάμεσα στην Άσπρη Άμμο και το Χαλκερό.