«Εάν η Αλβανία  θέλει η Ελλάδα να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της ενταξιακή πορεία, τότε θα πρέπει να πληροί όλα εκείνα τα προαπαιτούμενα, που είχα επανειλημμένα διατυπώσει και ως Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

  1. Πλήρης σεβασμός στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.
  2. Τερματισμός όλων των αυτοδιοικητικών μεθοδεύσεων, με σκοπό την αλλοίωση και εξαφάνιση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
  3. Τερματισμός κάθε πράξης ασέβειας και βίας, εναντίον του θρησκευτικού πιστεύω των Βορειοηπειρωτών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Χριστιανοσύνη και την Ορθοδοξία. Γεγονότα όπως τα πρόσφατα στην Πρεμετή, δεν είναι αποδεκτά».

Αυτά τόνισε ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ μιλώντας στην γιορτή κοπής της βασιλόπιτας, που διοργάνωσε η Νεολαία Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα.

Στην σύντομη ομιλία του ο Τέρενς Κουίκ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση των Τιράνων, ζήτησε να σταματήσει να αναφέρεται στο «όραμα της Μεγάλης Αλβανίας», όπως επίσης και να μαζέψει εκείνους, που μιλάνε για «Τσάμηδες», προσπαθώντας μάλιστα να διεθνοποιήσουν το ζήτημα.

«Φίλοι - φίλοι, αλλά σε καμία περίπτωση η φιλία δύο γειτόνων δεν μπορεί να διαταράσσεται από εδαφικές επιβουλές και από άκρατες και ακραίες κραυγές» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Επικρατείας, καταλήγοντας και με την εξής υπόσχεση:

«Όπως ανακοίνωσε και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα δώσει λύση στην πενιχρή σύνταξη των παππούδων και των γιαγιάδων της Βορείου Ηπείρου, που έκοψε η προηγούμενη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, προτάσσοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της. Λύση θα βρεθεί».