Ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα διανέμει σε ενδιαφερόμενους δημότες, 36 συσκευές μέτρησης συγκέντρωσης (δοσίμετρα) Ραδονίου σε κατοικίες εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.

 

Το Ραδόνιο είναι ένα φυσικό, άχρωμο, άοσμο, άγευστο και αδρανές ραδιενεργό αέριο, το οποίο προέρχεται από τη διάσπαση του Ραδίου, θυγατρικού στοιχείου του Ουρανίου. Λόγω της παρουσίας του στο έδαφος, στα πετρώματα και στο νερό καθώς και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, το Ραδόνιο βρίσκεται σε όλα τα κτήρια. Η παρουσία του σε υψηλή συγκέντρωση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

 

Από τις μετρήσεις που θα γίνουν, θα προκύψουν ακριβή αποτελέσματα για τη συγκέντρωση Ραδονίου σε εσωτερικούς χώρους, μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας :Οι μετρήσεις θα γίνουν με απλή τοποθέτηση των παθητικών δεκτών (σε μέγεθος σπιρτόκουτου, χωρίς μπαταρίες/τροφοδοσία ή οποιαδήποτε εκπομπή ακτινοβολιών/ ραδιοκυμάτων) στις κατοικίες (ισόγειες ή 1ου ορόφου) των συμμετεχόντων δημοτών, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

 

Μετά το πέρας των 6 μηνών, οι δέκτες μαζί με συμπληρωμένα σχετικά ερωτηματολόγια, θα επιστραφούν από τους συμμετέχοντες δημότες στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία θα αποστείλει όλους τους δέκτες στην ΕΕΑΕ και κατόπιν ανάλυσής τους θα στείλει προσωπικά σε κάθε δημότη, τα αποτελέσματα της μέτρησης που τον αφορά.

 

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο του γενικού γραμματέα του Δήμου Παγγαίου, Γιώργο Καλλινικίδη, στα τηλέφωνα 25923 50071- 72 για σχετικές πληροφορίες καθώς και εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη μέτρηση από τη Μεγάλη Πέμπτη 28.4.16 έως και την Παρασκευή 6.5.16 και ώρες 9:00 έως 14:00.