Ο Κυριάκος έφυγε…

 

 Πολυαγαπημένος  δάσκαλος με άρτια εκπαιδευτική και επιστημονική κατάρτιση έφερε την Φυσική κοντά στους μαθητές του κάνοντάς τους να την αγαπήσουν. Τα τελευταία χρόνια της εκπαιδευτικής του διαδρομής διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος των φυσικών.

 

Ακούραστος αγωνιστής, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπεράσπιση των οικολογικών αξιών που συνδέονται με τα θεμελιακά δικαιώματα της ελεύθερης πρόσβασης του ανθρώπου στο καθαρό νερό, τον αέρα και τη γη του. Το δίκαιο του αγώνα, για την αειφόρα διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας,  κόντρα στην κερδοσκοπική καταλήστευση του φυσικού πλούτου από περιβαλλοντοκτόνα συμφέροντα, τον όπλιζε με μοναδική δύναμη και πάθος.

 

Στη διάρκεια του πυκνού σε δράση και αγώνες, βίου του, συμμετείχε σε εκατοντάδες συνέδρια και ημερίδες οικολογικού περιεχομένου και εκπόνησε πλήθος μελετών και εισηγήσεων με ανάλογη θεματολογία.

 

Θεμελιωτής της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, από τις πιο δραστήριες Κινήσεις στη χώρα μας, ματαίωσε επανειλημμένες απόπειρες εξόρυξης των κοιτασμάτων λιγνίτη στη λεκάνη της Δράμας. Πρωτεργάτης στη δικτύωση των οικολογικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα έβαλε τις βάσεις συνεργασίας και με  εκτός συνόρων οργανώσεις των όμορων βαλκανικών χωρών, με στόχο τον συντονισμό τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κοινών περιβαλλοντικών προβλημάτων που δεν γνωρίζουν σύνορα.

 

Σε αυτά τα πλαίσια διεθνοποίησης των οικολογικών ζητημάτων ηγήθηκε στους αγώνες για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων του Νέστου και του Έβρου και της προστασίας των οικοσυστημάτων τους καθώς και στην προβολή του θαυμάσιου ορεινού όγκου της Ροδόπης.

 

Καθοριστική στάθηκε επίσης η συμβολή του στους αγώνες για το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι, της ωρολογιακής βόμβας των Βαλκανίων καθώς και στη αποτροπή της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας.

 

 Λάτρης του νησιού μας και της φυσικής του ομορφιάς, το επισκεπτόταν ανελλιπώς κάθε χρόνο με την σύντροφό του Νίκη που του συμπαραστάθηκε με αφοσίωση σε όλη του τη ζωή, τα παιδιά και τα εγγόνια τους αργότερα.

 

Συνετέλεσε ως ένας  «ηθικός αυτουργός» στην ίδρυση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου με πλούσιο έργο στην προστασία και την προβολή του φυσικού μας περιβάλλοντος.

 

Απόδοση τιμής στο πρόσωπό του και αναγνώριση του σπουδαίου του έργου ήταν η πρόσφατη ονοματοθεσία του νεοκλασικού κτιρίου της Οικολογικής Κίνησης Δράμας  με το όνομά του «Κυριάκος Δοματζόγλου».

 

Κυριάκο δεν θα σε αφήσουμε στιγμή από κοντά μας. Θα ζεις μέσα μας, στην ψυχή και στο μυαλό μας. Θα κρατάμε πάντα επίκαιρο και ζωντανό το όραμα σου. Ακολουθούμε τα πατήματά σου χρησιμοποιώντας τα εργαλεία από την πολύτιμη παρακαταθήκη που μας έχεις αφήσει. Για να επιτρέψουμε στον πλανήτη μας να μας ταξιδεύει με ασφάλεια στο γοητευτικό ταξίδι της ζωής…

 

Είμαστε σίγουροι πως η «κυρά-Γη» που τόσο αγάπησες θα φροντίσει για σένα την πιο ζεστή αγκαλιά της για να αναπαυτείς…

 

Θάσος  18 – 04 - 2016                                                          

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑΣΟΥ