Συζητήθηκε την Πέμπτη στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Καβάλας Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την επείγουσα κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και το χρονοδιάγραμμα πίστωσης των εξόδων που έχουν ήδη καταβάλει οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου.

 

Ο βουλευτής αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του:

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις υποδοχής και φιλοξενίας που υλοποιήθηκαν, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η μετακίνηση προσφύγων στο λιμάνι της Καβάλας, χωρίς την παροχή κάποιας κεντρικής κατεύθυνσης από το κράτος - τουλάχιστον στην αρχή – καθώς και στις πραγματοποιηθείσες από τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου δαπάνες σίτισης, μεταφοράς, καθαριότητας και αποκατάστασης των χώρων.

 

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα με τους φορείς διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Απορρόφησης Κοινοτικών Πόρων για την γρήγορη εκταμίευση σχετικών – ζωτικής σημασίας – κονδυλίων.

 

Στην απάντησή του ο υφυπουργός κ. Μπαλάφας ανέφερε πως υπέγραψε προχθές τη χρηματοδότηση του Δήμου Καβάλας με 90.000 ευρώ, του Δήμου Παγγαίου με 20.000 ευρώ και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με 50.000 ευρώ, αναμένοντας όπως είπε τις αποδείξεις των εξόδων για να εκταμιευθούν τα χρήματα. Για το ζήτημα των δαπανών σίτισης δήλωσε πως θα βρεθεί κάποια σχετική φόρμουλα χρηματοδότησης, ενώ για τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων δήλωσε πως συστάθηκε λίγες μέρες νωρίτερα Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ

 

Εισερχόμαστε στην με αριθμό 762/8-4-2016 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την επείγουσα κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, μπαίνω κατ’ ευθείαν στο θέμα, διότι είναι θέμα ουσίας. Είναι θέμα κατεπείγον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να πούμε συγκεκριμένα πράγματα και εγώ και εσείς, φαντάζομαι.

Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το νησί της Λέσβου προς την Καβάλα λόγω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δυο λιμανιών. Εκεί βέβαια, προέκυψε, υποδοχή και φιλοξενία χιλίων περίπου προσφύγων. Ήταν λίγοι παραπάνω τις πρώτες μέρες, μετά, όμως, σταθεροποιήθηκε ο αριθμός στους χίλιους. Οκτακόσιοι περίπου φιλοξενήθηκαν στη δομή του Δήμου Καβάλας, που ήταν αρχικά το τοπικό εκθεσιακό κέντρο, το οποίο ήταν το πιο κοστοβόρο ως προς τα λειτουργικά έξοδα. Ο Δήμος Παγγαίου φιλοξένησε στο κλειστό γυμναστήριο Ελευθερούπολης διακόσιους περίπου πρόσφυγες.

Το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τους δυο δήμους. Στα έξοδα σίτισης, στην περίπτωση του Δήμου Παγγαίου, συνεισέφερε και η μητρόπολη. Δική της ευθύνη ήταν η σίτιση. Στην Καβάλα η σίτιση είναι το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης. Περίπου η μισή δαπάνη πηγαίνει στη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών. Εκεί τη δαπάνη κάλυψε εξ ολοκλήρου με χρήματά του ο Δήμος.

Σήμερα, λοιπόν, μετά από πενήντα περίπου ημέρες φιλοξενίας, το σύνολο ανέρχεται στις 400.000 ευρώ. Τα έξοδα, βέβαια, που περιλαμβάνουν μεταφορά, φιλοξενία, σίτιση, καθαρισμό χώρων, ακόμα και αποκατάσταση χώρων τώρα που έχουν φύγει οι οκτακόσιοι της Καβάλας από το εκθεσιακό κέντρο, καλύφθηκαν αποκλειστικά, όπως σας είπα, από πόρους των δήμων. Το κράτος απουσίασε - τουλάχιστον στην αρχή- όσον αφορά στην παροχή κάποιας κατεύθυνσης και οδηγίας για το τι έπρεπε να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους και, βέβαια, δεν έκανε καμία πρόβλεψη ως προς την κάλυψη των δαπανών. Η οδηγία ήταν, «Φιλοξενήστε τους, υποδεχθείτε τους και μην ανησυχείτε για τα έξοδα, θα δούμε».

Ήδη από τις 20 Μαρτίου υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι θα καλυφθούν κάποιες δαπάνες. Στις 25 Μαρτίου, επίσης, επιβεβαιώθηκαν αυτές οι διαβεβαιώσεις. Στις 5 Απριλίου ο Δήμος Καβάλας απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στέλνοντας εκεί την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την έγκριση πραγματοποιηθεισών δαπανών στο ποσό περίπου που σας είπα. Στις 6 Απριλίου το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε για τρίτη φορά αναμόρφωση προϋπολογισμού για πραγματοποιηθείσες δαπάνες.

Πλέον -και το είχα προβλέψει αυτό αρκετές φορές και από το Βήμα της Βουλής- μπαίνουμε σε μια φάση όπου οι δήμοι ευρύτερα -ειδικά ο Δήμος Καβάλας- αρχίζουν να έχουν αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος. Και νομίζω ότι είναι η ώρα το Υπουργείο, το κεντρικό κράτος, να έρθει και να ενισχύσει οικονομικά αυτούς τους δήμους που έχουν ήδη πραγματοποιήσει -και συνεχίζουν να πραγματοποιούν εφόσον οι πρόσφυγες εξακολουθούν να φιλοξενούνται- δαπάνες. Όπως σας είπα, η δαπάνη για να τρέφεις καθημερινά οκτακόσιους ανθρώπους με ένα κόστος το οποίο, βέβαια, μερικές φορές, λόγω της κατ’ ανάθεσης σύμβασης σε προμηθευτές, ξεπερνάει ενδεχομένως το φθηνότερο που θα μπορούσαμε να έχουμε, είναι πάρα πολύ μεγάλη και αδυνατούν πλέον οι δήμοι να την καλύψουν. Ειδικά ο Δήμος Καβάλας. Και εδώ τώρα πρέπει να έρθει το κράτος για να ενισχύσει όσο μπορεί, αλλά και να δώσει κάποιες κατευθύνσεις όσον αφορά στη δυνατότητα των δήμων να απορροφήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να συνεχίσουν να κρατάνε σε λειτουργία αυτές τις δομές υποδοχής και φιλοξενίας.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Παναγιωτόπουλο, τον Βουλευτή Καβάλας, διότι με την ερώτησή του μου δίνει τη δυνατότητα, από τη μια πλευρά, να αναφερθώ στην αξιοσημείωτη προσφορά της μεγάλης πλειοψηφίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, μου δίνει τη δυνατότητα να τον ενημερώσω συγκεκριμένα και δι’ αυτού και ευρύτερα τον ελληνικό λαό, αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, για το πώς ενισχύονται οι συγκεκριμένοι δήμοι, γενικότερα οι δήμοι και οι περιφέρειες που έχουν ή είχαν χώρους φιλοξενίας για την κάλυψη των εξόδων τους και των δαπανών τους.

Συμπληρώνω -το γνωρίζει, βέβαια, ο κ. Παναγιωτόπουλος- ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι που αναφέρετε -Καβάλας και Παγγαίου- δεν φιλοξενούν πλέον πρόσφυγες. Ήταν προσωρινή η φιλοξενία -φυσικά αξιοσημείωτη, καλοδεχούμενη, αλλά προσωρινή- για περίπου έναν μήνα, σε συγκεκριμένες, υπάρχουσες δομές. Ευτυχώς εκεί δεν χρειάστηκε να επέμβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να φτιάξουν υποδομές. Υπήρχαν κατάλληλες υποδομές. Στον μεν Δήμο Καβάλας υπήρχε χώρος εκθεσιακός του Εμπορικού Επιμελητηρίου και στο Δήμο Παγγαίου υπήρχε ένα κλειστό δημοτικό γυμναστήριο που δεν μπορούσαν μετά τα τέλη Μάρτη, όπως μας είχαν ενημερώσει και όπως είχαμε συνεννοηθεί, να συνεχίσουν να φιλοξενούν τους πρόσφυγες.

Γι’ αυτό μετά από συνεννόηση της Δημάρχου Καβάλας μαζί μας -και ειδικά μαζί μου- έγινε μια συντεταγμένη αποχώρηση και μεταφορά των επτακοσίων είκοσι προσφύγων που φιλοξενούντο στην Καβάλα και τον περίπου διακοσίων πενήντα στο Παγγαίο, σε άλλες οργανωμένες δομές φιλοξενίας για όσο διάστημα χρειαστεί να είναι εκεί οι άνθρωποι αυτοί, είτε στη Νέα Καρβάλη είτε εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στην Ήπειρο ή στο Πολύκαστρο, στο Κιλκίς.

Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, δεν έγιναν ερήμην του κράτους, αν και εμείς θεωρούμε, το λέω ειρήσθω εν παρόδω, ότι και οι δήμοι και οι περιφέρειες και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και το κεντρικό κράτος αποτελούν μία αλυσίδα στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης και δεν είναι ξεκομμένο το ένα από το άλλο. Ζητάει τώρα χρήματα από το κεντρικό κράτος ο δήμος. Υπάρχει, όμως, μία συνεννόηση. Και υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα με τον Δήμο Καβάλας στο ζήτημα αυτό.

Αφού τονίσω και πάλι ότι πλέον, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, δεν φιλοξενούνται στην Καβάλα και στο Παγγαίο πρόσφυγες, να ενημερώσω και τον κ. Παναγιωτόπουλο, απαντώντας στα δύο πρώτα σκέλη της ερωτήσεώς του, ότι την Τρίτη 19 Απριλίου, προχθές, υπογράψαμε για τη χρηματοδότηση του Δήμου Καβάλας με 90.000 ευρώ, όπως είχα διαβεβαιώσει πριν λίγες ημέρες τη Δήμαρχο, τον Δήμο Παγγαίου με 20.000 ευρώ και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας συνολικά με άλλες 50.000 ευρώ. Όμως και για μια σειρά από άλλους δήμους και περιφέρειες που έχουν ακόμα -και για όσο διάστημα χρειαστεί- χώρους φιλοξενίας και κάνουν αντίστοιχες δαπάνες και έξοδα, διετέθησαν συνολικά περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους.

Υπάρχει ένα τρίτο σκέλος της ερωτήσεως του κ. Παναγιωτόπουλου που αφορά τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, δηλαδή ενέργειες που έχουν γίνει για την κάλυψη των δαπανών από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά τις επιπλέον δαπάνες. Ενημερώνω ότι οι ευρωπαϊκοί αυτοί πόροι που διατίθενται στον τομέα πρόσφυγες-μετανάστες-άσυλο σε αυτήν την φάση εκταμιεύονται από τα τακτικά κονδύλια χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη διαχείρισή αυτών των κονδυλίων, αλλά και για τη διαχείριση εθνικών πόρων, συστάθηκε τις προηγούμενες ημέρες Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και Άλλων Πόρων. Μέσω αυτών των διαδικασιών θα γίνεται η περαιτέρω χρηματοδότηση.

Θα ήθελα να πω ότι και ο κ. Παναγιωτόπουλος και οι άλλοι Βουλευτές -ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας που σηκώνει σημαντικότατο βάρος στο ζήτημα φιλοξενίας των προσφύγων- μπορούν να συνεχίσουν -και πρέπει να συνεχίσουν- να έχουν μια συνεργασία είτε στο επίπεδο της ενημέρωσης είτε στο επίπεδο αντιμετώπισης του σύνθετου αυτού προβλήματος.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με κάθε σεβασμό και κάθε συμπάθεια, δεν θέλω να με ευχαριστήσετε. Θέλω να δώσετε τα λεφτά στον Δήμο Καβάλας, για να καλυφθούν οι δαπάνες κυρίως.

Από εκεί και πέρα, είναι και ανακριβές αυτό που λέτε, ότι δεν φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή πρόσφυγες. Ναι, δεν φιλοξενούνται, πλέον, πρόσφυγες στον Δήμο Καβάλας, στο εκθεσιακό κέντρο -έχουν φύγει από εκεί- ούτε και στο κλειστό γυμναστήριο Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου. Όμως, έχει δημιουργηθεί ένας καταυλισμός σε παρακείμενη περιοχή, στο εκθεσιακό κέντρο, όπου φιλοξενούνται εκεί κάποιοι πρόσφυγες. O καταυλισμός αυτός, βέβαια, έγινε με πρωτοβουλία και ενέργειες του μηχανικού του Στρατού. Φιλοξενούνται, λοιπόν, πρόσφυγες και γίνονται και δαπάνες.

Από εκεί και πέρα, ο λόγος που έκανα αυτή την ερώτηση ήταν διπλός. Το πρώτο είναι ότι όντως έχουν προχωρήσει, έχουν γίνει πάρα πολλές δαπάνες από τους δήμους και πρέπει να καλυφθούν αυτές με τη συνδρομή του κράτους και δεύτερον, εάν εξακολουθούν οι δήμοι να έχουν αυτές τις εκκρεμότητες, εάν δεν καλυφθούν αυτές οι δαπάνες, τότε δεν θα μπορούν οι δήμοι -και ειδικότερα ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμος Παγγαίου- να είναι συνεπείς ως προς τους δικούς τους δημότες, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται και προς τη διάθεση της κοινής γνώμης γι’ αυτό το πρόβλημα συνολικά.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εγώ, αφού το λέτε εσείς, θεωρώ ότι ισχύει, παρά τα γενικότερα ζητήματα αξιοπιστίας συνολικά της Κυβέρνησης. Ισχύει, λοιπόν, και δηλώνω ικανοποίηση γι’ αυτό, ότι εκταμιεύτηκαν ή μάλλον έχει εκδοθεί απόφαση για τη χορήγηση αυτού του ποσού. Όμως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει αναρτημένη απόφαση στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», δεν έχει πάρει χρήματα ο δήμος. Βέβαια, υπάρχει η διαβεβαίωσή σας, την οποία παίρνω τοις μετρητοίς. Ελπίζω, λοιπόν, σύντομα να εκταμιευτεί αυτό το ποσό.

Πλην όμως, υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αποσαφηνίσετε, εάν αυτές οι δαπάνες θα καλύψουν και δαπάνες σίτισης, οι οποίες είναι περίπου το 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σίτιση δεν περιλαμβάνεται στις δαπάνες που θα καλυφθούν απ’ αυτό το ποσό, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει το θέμα ότι το 50% των δαπανών θα μείνει ακάλυπτο μέχρι στιγμής. Νομίζω ότι πρέπει να τοποθετηθείτε επ’ αυτού.

Το δεύτερο ζήτημα, με το οποίο κλείνω, είναι το ζήτημα της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, που είναι το μείζον ζήτημα, δηλαδή εάν η χώρα μπορέσει να αντιμετωπίσει –χρηματοδοτικά, εννοώ- τις φοβερές δαπάνες που προκύπτουν απ’ αυτό το βάρος που σηκώνει.

Εδώ υπάρχουν δυο φορείς. Το AMIF, που είναι το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης και το ISF, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που έχουν ιδρυθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προικοδοτούν την Ελλάδα με ποσό –διορθώστε με, αν κάνω λάθος- 474 εκατομμυρίων για την περίοδο 2014-2020.

Απ’ αυτό το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που έχω, έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος προς εκταμίευση ποσό 18 εκατομμυρίων για το πρώτο και 15 εκατομμυρίων για το δεύτερο, δηλαδή 33 εκατομμυρίων περίπου για πρώτες πληρωμές. Πλην όμως, δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ, διότι απλά αυτή στη στιγμή δεν έχει στηθεί το σύστημα διαχείρισης.

Όντως, κατά το ν. 4375/2016 που πέρασε, αν δεν κάνω λάθος, με ΦΕΚ στις αρχές Απριλίου έχει συσταθεί Ειδική Γραμματεία και Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ασύλου και Απορρόφησης Κοινοτικών Πόρων στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο κ. Σταθάκης, δηλαδή, είναι αρμόδιος. Και αναρωτιέμαι αν αυτό καθιστά τη διαχείριση αυτού του προβλήματος ευκολότερη ή εάν πάλι θα αρχίσουμε να μπλέκουμε με συναρμοδιότητες, αναρμοδιότητες κλπ.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κινηθεί ταχύτατα η χώρα δια της Κυβέρνησης που έχει, προκειμένου να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια. Είχα προτείνει στον κ. Μουζάλα στη συζήτηση που έγινε εδώ στη Βουλή πριν από ένα μήνα περίπου να μην επιλεγεί η Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως είχε εκφράσει πρόθεση η Κυβέρνηση ως ο ενδιάμεσος διαχειριστικός φορέας ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος, αλλά να γίνει ειδική διαχειριστική υπηρεσία, για να παραλαμβάνει τους καταλόγους με πραγματοποιηθείσες δαπάνες από φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα με στοιχεία, με τιμολόγια κλπ., να τα οργανώνει, αν θέλετε, σε ένα φάκελο ανά περίπτωση και να τα προωθεί από εκεί και πέρα στον αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εκταμιεύονται αυτά τα κονδύλια.

Είναι για εμένα ζωτικής σημασίας, για να σηκώσουν το βάρος οι δήμοι και να συνεχίσουν να το σηκώνουν. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει, εάν είχαν δώσει πέρυσι τέτοια εποχή τα αποθεματικά τους στον Βαρουφάκη, σε τι αδυναμία θα βρίσκονταν αυτή τη στιγμή να καλύψουν αυτές τις δαπάνες μέχρι το σύστημα να οργανωθεί και να «τρέξει». Πρέπει οπωσδήποτε αυτό να μπει σε μια σειρά.

Όπως σας είπα, όχι μόνο ο Δήμος Καβάλας –απλώς, ο Δήμος Καβάλας μου έδωσε τα στοιχεία και έχω απόλυτη εικόνα- αλλά πολλοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φιλοξενούν αυτή τη στιγμή πρόσφυγες και μετανάστες θα περιέλθουν πολύ σύντομα σε οικονομική αδυναμία. Το κράτος εδώ πρέπει να έρθει και να λύσει το πρόβλημα.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ας μείνουμε στο σταθερό έδαφος του προβλήματος, όπως είναι επί της ουσίας και αντικειμενικά. Πιστεύω ότι αυτό θέλει και ο κ. Παναγιωτόπουλος, για να λύνουμε ζητήματα, για να τα προωθούμε, για να πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά. Όχι μόνο –δεν είναι στις προθέσεις του κ. Παναγιωτόπουλου- να κάνουμε χωρίς λόγο, ας πούμε, συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, να ωραιοποιώ εγώ και να καταστροφολογεί ο άλλος. Πιστεύω ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός μας και νομίζω ότι εκφράζω και τον κ. Παναγιωτόπουλο σ’ αυτό.

Στην Καβάλα και στο Παγγαίο δεν αντιμετωπίζουμε οξυμένο πρόβλημα όπως  σε άλλες περιοχές. Ευτυχώς. Βοήθησε η Δήμαρχος Καβάλας, ο Δήμαρχος του Παγγαίου, έδωσαν οι άνθρωποι δυο κατάλληλους χώρους που ήταν διαθέσιμοι, έτοιμοι, μπήκαν οι άνθρωποι μέσα, έμειναν ένα μήνα, έφυγαν. Εκεί μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρατηρήσεις, αλλά τις αφήνω. Δεν έγιναν όλα τα πράγματα όπως έγιναν στην Καβάλα συντεταγμένα με τρόπο ανθρώπινο, αξιοπρεπή. Έφυγαν οι άνθρωποι με συνεννόηση.

Έχουν γίνει κάποια έξοδα, βεβαίως. Δώσαμε τα πρώτα χρήματα, 90.000, 20.000, 50.000 χιλιάδες ευρώ και περιμένουμε τις αποδείξεις τι έξοδα έχουν κάνει για να εκταμιευθούν τα λεφτά. Έτσι εκταμιεύονται, το ξέρετε πιο καλά από μένα εσείς αυτό, δεν δίνουμε γενικά χρήματα για να πάνε οπουδήποτε. Πάνε με βάση αποδείξεις εξόδων που γίνονται.

 Στο ζήτημα της σίτισης, επίσης, θα βρούμε τη φόρμουλα εκείνη. Δεν θα υπάρξει -ειδικά εκεί που πλέον δεν προστίθενται δαπάνες- κανένα ζήτημα. Σας διαβεβαιώ και αυτό είναι το πνεύμα και της επικοινωνίας που έχουμε και με τη Δήμαρχο Καβάλας και με την αιρετή περιφέρεια, αλλά και με την αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Οι φόρμουλες θα βρεθούν, ήδη τα πρώτα χρήματα παίρνονται, οι αποδείξεις έρχονται, θα υπάρξει και συνέχεια.

Τώρα. Υπάρχει ένα δεύτερο ζήτημα, η συνέχεια της χρηματοδότησης. Επιτέλους -κι όχι με δική μας ευθύνη- βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φειδωλή στο να δίνει χρήματα. Μην τους βγάζουμε λάδι, υπάρχει ένα πρόβλημα εκεί. Επιτέλους, το κατάλαβαν και άρχισε μια ροή χρηματοδοτική.

 Εμείς θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος, ο πιο σαφής, συγκεκριμένος και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης κεντρικά των ποσών αυτών, αλλά και αντίστοιχων εθνικών πόρων είναι μέσα από τον Αναπληρωτή Υπουργό -προσωποποιημένα το λέω, η αντίστοιχη δομή- τον κ. Χαρίτση. Δεν εννοώ προσωπικά, την αντίστοιχη δομή. Από εκεί θα υπάρχει η ροή, ο έλεγχος, η διάθεση των πόρων, για  να υπάρξει ένας πολλαπλασιασμός –πιστεύουμε- σταδιακά, ούτως ώστε να καλύψουμε και τις υπόλοιπες ανάγκες.

Να πω και κάτι άλλο. Είπα προηγούμενα την αξιοσημείωτη προσφορά της μεγάλης πλειοψηφίας των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμων και περιφερειών. Πρέπει να πω, όμως, μιλώντας θετικά -δεν με ενδιαφέρουν οι αρνητικές εκτιμήσεις και κριτικές αυτή τη στιγμή- τη μεγάλη συνεισφορά που είχε, έχει και θα έχει το επόμενο διάστημα ο Στρατός, οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πιο δύσκολο από τα ζητήματα που είναι η εξεύρεση χώρων -γιατί εκεί είχαμε πρόβλημα με διάφορους φορείς- η διάθεση χώρων και η προετοιμασία κατάλληλων χώρων για την υποδοχή των προσφύγων για όσο διάστημα χρειάζεται να μείνουν στη χώρα μας και ελπίζουμε αυτό το διάστημα να μην είναι τεράστιο.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, νομίζω ότι στο ζήτημα αυτό -και αυτό δεν είναι κανενός είδους ωραιοποίηση- αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα με αξιοπρέπεια, με συνεκτίμηση του δημόσιου συμφέροντος, των συμφερόντων του ελληνικού λαού, αλλά και της υποχρέωσης που έχουμε στο όνομα της αξίας της αλληλεγγύης και της κατανόησης του αδύναμου, του κατατρεγμένου, του διωγμένου από τον τόπο του.