Πρωτοσέλιδα

 

 

 

 

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας φιλοξενεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το Σάββατο 23 Απριλίου στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου με την παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.

 

Το αγόρι με τη βαλίτσα κάνει ένα ταξίδι από την Ανατολή στην Ευρώπη.

Με μόνη αποσκευή τις ιστορίες και την αφήγηση.

Για να αντέξει κανείς τον ξεριζωμό πρέπει να διασώσει  τη μνήμη.

 

Το ΚΘΒΕ ταξιδεύει στη Β. Ελλάδα με το τόσο επίκαιρο έργο για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και τους εφήβους συνδέοντας την σκληρή πραγματικότητα με την τέχνη του θεάτρου.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο μικρός Ναζ ζει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής με τους γονείς του. Ξεσπά ο πόλεμος και η οικογένεια αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο τα χρήματα δεν αρκούν να ταξιδέψουν όλοι και οι γονείς επιλέγουν να στείλουν τον Ναζ – μόνο του- στο Λονδίνο, όπου έχει μεταναστεύσει ο μεγάλος γιος τους. Διασχίζει ερήμους- βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά ένα κορίτσι με τον ίδιο προορισμό, και τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του. Μετά από αρκετό καιρό και πολλές περιπέτειες, ο Ναζ φτάνει τέλος στο Λονδίνο και βρίσκει το μεγάλο του αδερφό.

Ο συγγραφέας καταφέρνει χωρίς μελοδραματισμό και διδακτισμό, με άξονα το χιούμορ, την ποιητικότητα και την αφήγηση σε παρόντα χρόνο, να θέσει ερωτήματα και προβληματισμούς πάνω στο διαχρονικό και συγχρόνως έντονα επίκαιρο προσφυγικό ζήτημα.

 

Σημείωμα του συγγραφέα Mike Kenny για την παράσταση του ΚΘΒΕ

Τον καιρό που έγραψα Tο Αγόρι με τη βαλίτσα δεν φανταζόμουν ότι βρισκόμασταν στην αρχή αυτού που θα γινόταν η μεγάλη ιστορία της εποχής μας.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για καινούρια ιστορία, έτσι δεν είναι; Εδώ και χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την πανώλη ή

τη φτώχεια. Οι γονείς μου και οι παππούδες μου αναγκάστηκαν να φύγουν. Οι προηγούμενες γενιές, δεν γνωρίζω. Στο γύρισμα του 21ου αιώνα, είχα την αίσθηση ότι άκουγα από όλες τις μεριές: «Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται χωρίς να έχουν τίποτα…».

 

Όχι, δεν έρχονται χωρίς να έχουν τίποτα. Ακόμη κι αν έρχονται με άδεια χέρια, έρχονται με τις ιστορίες τους, τα τραγούδια τους, τα φαγητά τους, τον πολιτισμό τους και μπορούν να κάνουν πιο πλούσιο τον τόπο όπου φτάνουν, εάν τους επιτραπεί. Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους. Είναι η ιστορία της ανθρωπότητας σε αυτόν πλανήτη.

 

Στις μέρες μας, οι Έλληνες είναι η εμπροσθοφυλακή στην εισροή των προσφύγων και πολλοί από αυτούς έχουν επιδείξει γενναιοδωρία πνεύματος, που αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαι περήφανος που συμμετέχω με τον δικό μου τρόπο και θα ήμουν ακόμη πιο περήφανος εάν το έργο μου γινόταν μέρος της συζήτησης.

 

Συγγραφέας: Μάικ Κένι

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Σκηνικά: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μουσική: Δημήτρης Τασούδης

Χορογραφία: Έντγκεν Λάμε

Φωτισμοί: Μιχάλης Σιώνας

Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

 

Παίζουν: Λίλα Βλαχοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Καρτόκης, Άγγελος Νεράτζης, Τίμος Παπαδόπουλος

 

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Σάββατο 23 Απριλίου στις 6 το απόγευμα

 

Γενική Είσοδος: 8 €

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510.220876 – 7 ώρες γραφείου.

 

Προπώληση εισιτηρίων από την Πέμπτη 21 Απριλίου, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566), 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00.

 

 

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας