Σε αναζήτηση χώρων φιλοξενίας για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης και το κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Καβάλας, Κώστα Μορφίδη στο Kavalanews.gr, οι χώροι που αναζητούνται είναι κυρίως δημόσιοι οι οποίοι θα πρέπει διαθέτουν, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καθώς και δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, ενώ τόνισε πως τα νησιά και η περιοχή της Θράκης, εξαιρούνται από το σχεδιασμό δημιουργίας δομών φιλοξενίας προσφύγων.

«Έχουμε δώσει αυτό το διάστημα όλο το βάρος μας στην αναζήτηση χώρων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Καβάλας. Όπως είναι γνωστό οι χώροι αυτοί θα πρέπει έχουν βρεθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, ημέρα λήξης του συμφωνητικού που έχει συναφθεί μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του Επιμελητηρίου. Αναζητούμε κυρίως χώρους που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Δεν αποκλείουμε ωστόσο ότι, μπορεί να αναζητήσουμε και ιδιωτικούς χώρους μεγάλης έκτασης εάν δεν καταστεί εφικτό να βρεθούν δημόσιες εκτάσεις που να πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται».

Ερωτηθείς σχετικά εάν η αναζήτηση περιλαμβάνει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Αμυγδαλεώνα ο κ. Μορφίδης τόνισε πως έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις προκειμένου να βρεθούν τρόποι πως θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε οι συζητήσεις αφορούν στην πιθανότητα χωρισμού του αεροδρομίου καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης έκτασης, χρησιμεύει ως βάση των αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας που υπηρετούν στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας. Παράλληλα εξετάστηκε και η περίπτωση του Σανατορίου, ωστόσο αποκλείστηκε καθώς το εν λόγω κτίριο στεγάζει ήδη την Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών-τριών του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, καθώς και τα παιδιά από την Καβάλα που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο Δράμας.

Τα κτίρια της Φωνής της Αμερικής στο Ερατεινό, όπως εξηγεί ο κ. Μορφίδης, έχουν ήδη αποκλειστεί καθώς απαιτείται μια αρκετά μεγάλη δαπάνη για την αποκατάσταση, την υδροδότηση και τον ηλεκτροφωτισμό τους. «Μια μεγάλη δαπάνη για ένα μικρό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μορφίδης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, τη σίτιση και τη διαχείριση των χώρων φιλοξενίας έχει αναλάβει ο στρατός ενώ, ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα ενοικίασης κατοικιών για τη στέγαση των προσφύγων, τόνισε πως υπάρχουν κάποιες προσφορές από ιδιοκτήτες στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, ωστόσο γιατί ώρα το εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει στο νομό Καβάλας.