Παρελθόν θα αποτελεί, κατά πως φαίνεται, το μονοπώλιο που είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Καβάλα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της βόρειας Ελλάδας με την Μυτιλήνη.

 

Από τον Ιούνιο, ανακοινώθηκε ότι αρχίζουν δρομολόγια στη γραμμή Σμύρνη – Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρίας «Hellenic Seaways». Το πλοίο «Νήσος Σάμος» θα εκτελεί τρία δρομολόγια την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

 

Η είδηση έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους νησιώτες του βορείου Αιγαίου, για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι θεωρούσαν ανέκαθεν την Καβάλα ως αδύναμο σημείο για «άντληση» τουριστών, λόγω πληθυσμού σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία εν γένει. Ο άλλος είναι ότι η νέα γραμμή «ανοίγει» μια νέα αγορά τουριστών από τη Σμύρνη.

 

Η διακοπή της σύνδεσης με την πρωτεύουσα της βόρειας Ελλάδας τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε αποτρέψει πολλούς κατοίκους της περιοχής να επισκεφθούν τη Λέσβο, διότι η μετακίνησή τους μέχρι το λιμάνι της Καβάλας ανέβαζε κατά πολύ το κόστος του ταξιδιού.

 

Στην ουσία, αυτό που αναμένουν να αλλάξει φέτος είναι η απευθείας σύνδεση της Λέσβου με δύο πολύ μεγάλα αστικά κέντρα, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

 

Επιπλέον, στο σχεδιασμό της εταιρείας, η Μυτιλήνη θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως τουριστικός προορισμός αλλά και ως διαμετακομιστικό κέντρο των Σμυρνιών επισκεπτών προς τα άλλα νησιά.

Συγκεκριμένα, πρόθεσή της είναι να γίνει τέτοιος σχεδιασμός ώστε οι τουρίστες, όταν θα φθάνουν στη Λέσβο, να έχουν τη δυνατότητα με άλλα πλοία της εταιρείας να μετακινηθούν προς τη Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο, μετά από μια ολιγόωρη παραμονή τους στην πόλη της Μυτιλήνης.

 

Η εξέλιξη αυτή από πολλούς «χρεώνεται» στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη που το κυνήγησε και το πέτυχε. Μάλιστα από φέτος με την επικείμενη κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους η νέα γραμμή αναμένεται να προσδώσει πολύ μεγάλα οφέλη στο μεγαλύτερο λιμάνι της βόρειας Ελλάδας.

 

Στην Καβάλα, εξάλλου, κοντεύει δεκαετία από τις προσπάθειες που άρχισε το Επιμελητήριο για ακτοπλοϊκή σύνδεση είτε με τη Σμύρνη, είτε με το Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια).