Η ενοποίηση των Λιμενικών Υπηρεσιών και η υπαγωγή του  Α’ Λιμενικού Τμήματος Θάσου στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, σε συνδυασμό με τις περικοπές οργανικών θέσεων στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν προβλήματα στην αποτελεσματική στελέχωση των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στο νησί της Θάσου.

 

Για το θέμα αυτό, ο Βουλευτής Ν. Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος με σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητά να πληροφορηθεί αν  προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να προχωρήσει τις διαδικασίες αναβάθμισης του Α’ Λιμενικού Τμήματος στο Λιμένα Θάσου σε αυτόνομη Λιμενική Αρχή (Λιμεναρχείο).

 

Παράλληλα, συνυπέγραψε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή έπειτα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Κεδίκογλου για την επέκταση χορήγησης του επιδόματος εξομάλυνσης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων.

 

1η ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ:   τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα

ΘΕΜΑ:  Αναβάθμιση Α’ Λιμενικού Τμήματος Θάσου

 

Η τελευταία αναδιοργάνωση του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής επέτεινε κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα των υπηρεσιών την Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ειδικότερα, σε ότι αφορά το Α’ Λιμενικό Τμήμα Θάσου, το οποίο υπάγεται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, παραμένει το πάγιο αίτημα της μετατροπής του σε αυτόνομη Λιμενική Αρχή (Λιμεναρχείο), ώστε να επιλυθούν μια σειρά προβλημάτων και στρεβλώσεων.

 

Η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στο νησί της Θάσου είναι ιδιάζουσας σημασίας και αυτό βασίζεται στους όρους στελέχωσης των υπηρεσιών στο νησί και διαβίωσης των στελεχών των υπηρεσιών αυτών.

 

Η εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 81 (ΦΕΚ125/2014) «Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών» περιέκοψε πολλές οργανικές θέσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας και τις υπηρεσίες της Θάσου.

 

Η ενοποίηση των Λιμενικών Υπηρεσιών και η υπαγωγή του  Α’ Λιμενικού Τμήματος Θάσου στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας δημιουργεί πρόβλημα στη στελέχωσή του, καθώς δεν επιτρέπει τη διαφορετική μοριοδότηση των υπηρετούντων στη Θάσο από την αντίστοιχη αυτών που υπηρετούν στην Καβάλα.

 

Στο νησί της Θάσου, το Α’ Λιμενικό Τμήμα στον Λιμένα και το Λιμενικό Φυλάκιο στον Πρίνο, καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νησιού που είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην καλοκαιρινή περίοδο και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διεκπεραίωση της απρόσκοπτης μετακίνησης περισσότερων από 1.500.000 επιβατών και 400.000 οχημάτων.

 

Κατόπιν των παραπάνω,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

 

Προτίθεστε να αναβαθμίσετε το Α’ Λιμενικό Τμήμα Θάσου σε αυτόνομη Λιμενική Αρχή ώστε να μπορεί να στελεχωθεί αποτελεσματικά από υπηρετούντες που θα έχουν τη μοριοδότηση που αντιστοιχεί;

 

 

 

2η ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ:   τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα

ΘΕΜΑ:  Επέκταση χορήγησης επιδόματος εξομάλυνσης στα στελέχη του Λ.Σ –ΕΛ. ΑΚΤ.

 

Η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΕΘΑ: «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνα προσωπικού και άλλες διατάξεις» επέφερε κατάφορες αδικίες εις βάρος του ανθρώπινου δυναμικού του  Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής όσον αφορά  στην καταβολή του επιδόματος εξομάλυνσης, το οποίο ήδη λαμβάνουν οι δικαιούχοι στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Η επέκταση του δικαιώματος χορήγησης  του επιδόματος εξομάλυνσης, ύψους 212,94€, σε συζύγους που τελούν σε διάσταση ή διαζευγμένους ή άγαμους, που έχουν τέκνα για τα οποία δικαιολογείται η καταβολή του, εφόσον αποδεδειγμένα καταβάλλουν διατροφή,  θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει δικαιωματικά και τα στελέχη του Λιμενικού  Σώματος, εφόσον  οι αποδοχές τους διέπονται από τις ίδιες διατάξεις του ειδικού μισθολογίου Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (άρθρο 51 ν. 3205/2003).

 

Να σημειωθεί ότι υποσχέσεις, έχουν δοθεί για την άμεση προώθηση ανάλογης τροπολογίας νόμου για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

 

1. Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίσθημα της ισονομίας στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής;

 

2. Θα τηρήσετε τη δέσμευση που έχετε αναλάβει για άμεση επίλυση του προβλήματος;