ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝ.: ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

ΘΕΜΑ:  «Κίνδυνοι για το λαό από τη μεταφορά ευθυνών και κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας σε Δήμους και Περιφέρειες»

Καβάλα 21-2-16

κ. Πρόεδρε

Με νομοθετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» («παράλληλο πρόγραμμα»), που ψηφίσθηκε στη Βουλή, παρέχεται η «δυνατότητα στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και στα νομικά πρόσωπα αυτών» να επιχορηγούν μέσω των προϋπολογισμών τους άμεσες και απαραίτητες λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων φορέων Υγείας, καθώς και η «δυνατότητα» του προσωπικού των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος να οδηγούν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας της περιοχής, όταν το προσωπικό τους δεν επαρκεί.

Μια τέτοια εξέλιξη προστίθεται στο  «πάζλ» της επί πλέον περικοπής των κρατικών δαπανών για το σύστημα Υγείας. Εντάσσεται στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και στην πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης για σταδιακό περιορισμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την παροχή δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, πολιτική που ενσωματώνει και ο «Καλλικράτης».

Σε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης είναι πολύ βολική η στάση ορισμένων «αυτοδιοικητικών παραγόντων», που ζητούν να ...συνεισφέρουν. Για παράδειγμα, σε δήλωσή του Περιφερειάρχης της κεντρικής Ελλάδας είπε «θα έχουμε ως Περιφέρεια την ευχέρεια να καλύψουμε κενά της πραγματικής ζωής, όπως π.χ. την προμήθεια με καύσιμα σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και σε Κέντρα Υγείας», «να δώσουμε ποσό περίπου 130.000 ευρώ στα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της περιοχής για προμήθεια αναλώσιμων ειδών».

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παριστάνει την «αθώα περιστερά» ότι τάχα οι δήμοι ζητάνε να συμμετέχουν στα έξοδα των δημόσιων μονάδων Υγείας και ότι απλά τους διευκολύνει. Το ζήτημα αυτό δεν είναι τόσο αθώο, όσο θέλει να το παρουσιάσει. Πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως η Γερμανία, όπου τα νοσοκομεία είναι αυτόνομα, έχουν οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια. Υπάρχουν δημοτικά νοσοκομεία, ενώ οι δήμοι παίζουν ρόλο στις δραστηριότητες της δημόσιας Υγείας και τους ανήκουν οι μισές από τις νοσοκομειακές κλίνες. Τα δημοτικά νοσοκομεία έχουν γίνει Δημοτικές Επιχειρήσεις Περιορισμένης Ευθύνης (ΔΕΠΕ), χρηματοδοτούνται μόνο από έσοδα νοσηλίων, που παίρνουν από δημόσιες ή ιδιωτικές ασφάλειες.

Τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν θα ανακουφιστούν από το πέρασμα στην Τοπική Διοίκηση ευθυνών για τον τομέα της Υγείας, αλλά οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές και ιδιαίτερα αρνητικές: Περισσότερες πληρωμές, υποβαθμισμένες, κατακερματισμένες υπηρεσίες «πολλών ταχυτήτων». Αντικειμενικά, οι Δήμοι, επειδή τα οικονομικά τους είναι ισχνά, δεν μπορούν να χρηματοδοτούν ανάγκες των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων κ.λπ. Άρα, θα επεκταθεί η λειτουργία των μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων ή θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.

Παρακαλούμε να θέσετε το θέμα στην αυριανή (22-02-16) συνεδρίαση του ΔΣ και να  καλέσετε τη διοίκηση, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι κάθετα αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη, καταγγέλλει και καταδικάζει την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα της υγείας και καλεί το λαό  σε ξεσηκωμό, με ενότητα υγειονομικών, εργαζομένων, ανέργων, ασφαλισμένων, ανασφάλιστων, ασθενών, συνταξιούχων και νέων ώστε να υπάρξει πλήρης κρατική χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.  

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χ. Ποτόλιας

Δημοτικός Σύμβουλος