Η οικονομική κρίση δημιούργησε, σχεδόν ως φυσική συνέχεια, την αναγκαιότητα μίας βαθιάς ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκρυβαν το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί, με αποτέλεσμα να σταματούν τις εργασίες τους- λόγων των χαμηλών κερδών ή ακόμα και  των  ζημιών- πολλοί επαγγελματίες και ταυτόχρονα το ταμείο να απαιτεί από αυτούς 350 έως 450 ευρώ το μήνα. Ικανό οικονομικό βάρος για να πολλαπλασιάσει και να επιταχύνει την διακοπή της δραστηριότητας πολλών επαγγελματιών.

 

Ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού που προωθείται από την σημερινή κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρος . Είναι μια προσπάθεια να μην μείνει εκτός δομών ασφάλισης κανένας πολίτης. Πιο συγκεκριμένα, για τους ελεύθερους επαγγλματικές, η αναλογικότητα των εισφορών στηρίζεται στην ισονομία που πρέπει να υπάρχει λόγω- και- της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας .

 

Η εισφορά λογίζεται ως δαπάνη και είναι μικρότερη για την συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων. Η προσπάθεια συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων να την συγχωνεύσουν με το φορολογικό και τον ΦΠΑ, γίνεται για την διατήρηση των κεκτημένων τους ακόμη και σήμερα , και όχι την δίκαιη κατανομή των βαρών .

 

Η προσπάθεια μας το προσχέδιο του ασφαλιστικού να πάρει τη μορφή νόμου, ώστε να συντελέσει στο σταμάτημα του κλεισίματος επιχειρήσεων, τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και αξιοπρεπούς σύνταξης  των αυτοαπασχολουμένων,είναι μονόδρομος .

 

Η περίοδος των κραυγών και της συνθηματολογίας  τελειώνει! Φτάνει η ώρα για προτάσεις υπέρ των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων. Αποτελεσματικές , εφαρμόσιμες , με κοινωνικό πρόσημο και με μοναδικό άξονα τις δυνατότητες  των πολιτών και την κάλυψη των αναγκών τους.

 

Τμήμα ΕΒΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, 15/2/2016