Πρωτοσέλιδα

 

 

 

 

 

Πρώτη συνεδρίαση του 2016 (4/1) του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα:  «Ενημέρωση - συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου Καβάλας», με την παρουσία των βουλευτών του Νομού, του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών της ΠΕ Καβάλας.

Κοινές ήταν οι διαπιστώσεις όλων ότι η «Καβάλα» έχει μείνει πολύ «πίσω» σε σχέση με τη Θράκη, ότι η «Καβάλα» δεν διεκδίκησε στο παρελθόν για την «ανάπτυξή» της  και ότι τώρα ήρθε ο καιρός να  το πράξει.

Έτσι λοιπόν συμφώνησαν για τα  «φλέγοντα ζητήματα του Δήμου», τα ιεράρχησαν και αποφάσισαν, ζητώντας βέβαια και την ανέξοδη συνδρομή των 4 Βουλευτών, να μεταβούν στην Αθήνα για να κάνουν τις δέουσες ενέργειες (να «ενεργηθούν», όπως έλεγαν παλιότεροι πολιτικοί).    

Για τη Λ.Σ., τα «φλέγοντα ζητήματα» του Δήμου, που τέθηκαν στη συνεδρίαση δεν είναι αυτά που «καίνε» τους δημότες στην πόλη και τα χωριά. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, από την πλευρά μας, για ορισμένα έργα, ότι πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. Μάλιστα πολλά από αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και μια εικοσαετία. Βέβαια τίποτε από όλα όσα προτάθηκαν δεν αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις  που χρειάζονται στην πόλη και τα χωριά για να καλύψουν ανάγκες τα επόμενα 20-30 χρόνια, όπως, μεγάλες απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία ανοικτών  χώρων και πλατειών για πράσινο και αναψυχή, διάνοιξη δρόμων, έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης, σχολικές μονάδες, γήπεδα και γυμναστήρια, φυσικά σε μία πόλη καθαρή στο κέντρο και τις συνοικίες, με δρόμους και πεζοδρόμια χωρίς λακκούβες, με δωρεάν και επαρκεί παρκινγκ στο κέντρο της πόλης.  

Για εμάς «ανάπτυξη της Καβάλας» σημαίνει, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού της. Δηλαδή αν γίνουν όλα αυτά που τέθηκαν, θα ανοίξουν τα μαγαζιά που έκλεισαν μετά την κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των σουπερ μάρκετ, στην πόλη και τα χωριά; Θα ξαναλειτουργήσουν οι βιοτεχνίες ιματισμού, αλίπαστων, θα ξανανοίξουν τα καπνομάγαζα, τα πλαστικά; Θα σταματήσει η σύγχρονη προσφυγιά των νέων;  Θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικροί και φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, που ξεκληρίστηκαν από την ΚΑΠ, όπου κυριαρχούν οι μεγαλοαγρότες και τα μονοπώλια παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων; Θα ξανακατασκευασθούν τα αλιευτικά σκάφη που καταστραφήκαν από την ΚΑΠ, λόγω της προώθησης της αλιείας των μεγάλων θαλασσών της Β. Ευρώπης και της προώθησης των μεγάλων ιχθυοτροφικών εκμεταλλεύσεων? Γιατί αν δεν συμβούν όλα αυτά, που έχουν σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης και των χωριών, «ανάπτυξη» γενικά της Καβάλας δεν σημαίνει τίποτε, είναι κενό γράμμα.

Το ότι αυτή του είδους η «ανάπτυξη» θα ωφελήσει ορισμένους, που βέβαια είναι και αυτοί Καβαλιώτες (;), είναι σίγουρο ότι θα γίνει, αλλά τίποτε από ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν έχουν να κερδίσουν οι πολλοί Καβαλιώτες.

Σχετικά με την υποβάθμιση της Καβάλας εξ’ αιτίας της στήριξης της Θράκης, θέλουμε να θέσουμε τα ακόλουθα: στην «αναβαθμισμένη»  Θράκη, τα κλειστά μικρομάγαζα σε όλες τις πόλης της, είναι λιγότερα? Τα κουφάρια των εργοστασίων, με τους χιλιάδες των ανέργων, δεν τα συναντάμε σε όλη της την έκταση; Οι μικροί αγρότες - κτηνοτρόφοι της Θράκης έχουν γίνει οι μεγάλοι φάρμερ της ανατολής; Δεν είναι η Θράκη η τελευταία περιοχή της Ευρώπης σε όλους τους δείκτες «ανάπτυξης»;

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που επεφύλαξαν για την Θράκη, η οποία βέβαια σε ότι αφορά τους Καβαλιώτες μικροεπαγγελματίες, εργαζόμενους, μικρούς αγροκτηνοτρόφους, τίποτε δεν έχουμε να ζηλέψουμε, και τεράστια ανεργία έχουμε όπως και οι Θρακιώτες και κουφάρια εργοστάσια και βιοτεχνίες όπως οι Θρακιώτες και χιλιάδες μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους ξεκληρισμένους.

Βέβαια από αυτή την «ανάπτυξη» που είχε και έχει η Θράκη, υπάρχουν και οι κερδισμένοι, δεν βγαίνουν όλοι χαμένοι. Αυτή η  «ανάπτυξη» είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία κερδίζουν μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι μεγαλέμποροι και μεγαλοεισαγωγείς, αυτοί υπάρχουν και στην αναβαθμισμένη Θράκη και υποβαθμισμένη Καβάλα. Από αυτή την καπιταλιστική «ανάπτυξη» τίποτε δεν έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, ίσα-ίσα που όσο συμβαίνει «αυτή», τόσο περισσότερα θα χάνουν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης.

Συμπερασματικά: Τα όσα συζητούνται κάθε φορά για την «ανάπτυξη» δεν είναι καθόλου νέα. Όλοι γνωρίζουμε πως η χώρα και η περιοχή μας διαθέτουν και φυσικό πλούτο και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Όμως, σήμερα, ως μονόδρομος για «ανάπτυξη » εμφανίζεται η εκμετάλλευσή αυτών των δυνατοτήτων για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων, αντί να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες. Αυτός ο δρόμος κάθε άλλο παρά στην ευημερία οδηγεί το λαό. Η μόνη ρεαλιστική για το λαό προοπτική είναι να τεθούν στην υπηρεσία του η επιστήμη και το δυναμικό της, όλες οι παραγωγικές δυνατότητες, χωρίς το ζυγό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αλλά αυτό δεν χωρούσε στην συζήτηση που έγινε στο ΔΣ για τα «φλέγοντα ζητήματα», γι’ αυτό δεν προβλήθηκε καθόλου το ερώτημα του εκπροσώπου της ΛΣ στο ΔΣ, που απεύθυνε στους 4 βουλευτές, αν θα ψηφίσουν δηλαδή το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα, σε λιγότερο από ένα μήνα στη βουλή. Η απάντηση αυτή του ερωτήματος, η οποία βέβαια δεν έγινε ποτέ, δεν έχει σημασία ξέρουμε τι θα πράξουν,  θα έχει άμεσα «αναπτυξιακά» αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, στις τσέπες χιλιάδων καβαλιωτών, γιατί η ψήφισή του σημαίνει, ότι θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη οι νέοι εργαζόμενοι, ότι θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η περίθαλψη, αφού το ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με το συνταξιοδοτικό...             

Καβάλα 14-01-16

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ