Θέμα ημερών, ενδεχομένως και μίας ή δύο εβδομάδων, είναι η τελική παραχώρηση του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης, στη γερμανική εταιρία Fraport συμφερόντων γερμανικού δημοσίου.

 

Πρόκειται για μια εταιρία του κρατιδίου της Φρανκφούρτης η οποία –τηρουμένων των αναλογιών- λειτουργεί στα πρότυπα της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια» της Καβάλας.

 

Η παραχώρηση του αεροδρομίου της Καβάλας γίνεται στο πλαίσιο της παραχώρησης 14 συνολικά αεροδρομίων σε όλη την Ελλάδα (εκτός από της Καβάλας είναι και τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Σάμου, Μυτιλήνης, Σκιάθου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου, Κω, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Ακτίου και Χανίων).

 

Το τίμημα της παραχώρησης ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ εφάπαξ και ετήσιο μίσθωμα 23 εκ. ευρώ καθώς και ποσοστό 28,5% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα συν τέλη υπέρ ΥΠΑ.

 

Η παραχώρηση αφορά σε 40 χρόνια με επιλογή ανανέωσης για άλλα 10 χρόνια. Στα πρώτα χρόνια δεσμεύεται να κάνει επενδύσεις ύψους 330 εκατομ. ευρώ ενώ μέσα στην πρώτη 40ετία πρέπει να κάνει επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο του Center TV

 

 

 

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αντιδρά στην παραχώρηση και διενεργεί ηλεκτρονική ψηφοφορία εν είδει δημοψηφίσματος για τους πολίτες της περιοχής. Όλα αυτά πριν τις 8 Ιανουαρίου 2016, οπότε κι έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της προσφυγής που έκανε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας  των Ιονίων μπορούν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της περιοχής να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και να δηλώσουν ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ ανάλογα με το αν συμφωνούν ή όχι με το παρακάτω κείμενο:

 

«Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, τέσσερα από τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και η παράδοση τους σε ημικρατική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων θεωρείται επιζήμια για την οικονομία της χωρας και της περιοχής και καταχρηστική για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον.

 

Επιζητούμε την εφαρμογή νέου μοντέλου για διαχείριση των αεροδρομίων με δημόσιο χαρακτήρα και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών παραγωγικών φορέων.

 

Εάν συμφωνείτε με το παραπάνω κείμενο, ψηφίστε ΝΑΙ

Εάν διαφωνείτε με το παραπάνω κείμενο, ψηφίστε ΟΧΙ»