γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Οι καλύτερες οικονομικές προσφορές που έκαναν ξενοδόχοι από την Χαλκιδική φαίνεται ότι ήταν ο λόγος για τον οποίο η Καβάλα «έχασε μέσα από τα χέρια της» το Πανευρωπαϊκό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι για το 2016.

 

Η μεγάλη αυτή διοργάνωση επρόκειτο να διεξαχθεί μεταξύ 16 και 26 Ιουνίου κι είχαν αρχίσει ήδη οι πρώτες προετοιμασίες και συζητήσεις.

 

Η Καβάλα θα την φιλοξενούσε για δεύτερη φορά από το 2014, όταν ο χώρος του αμφιθεάτρου της πρώην Νομαρχίας αποδείχθηκε μικρός για την μεγάλη ανταπόκριση των σκακιστών.

 

Οι διοργανωτές προσανατολίζονταν σε συμφωνία με ξενοδοχεία ή έστω ένα μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης για να «χωρέσει» το Πρωτάθλημα του 2016.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του KavalaNews το γραφείο που είχε αναλάβει να κλείσει τα ξενοδοχεία, είχε αρχικώς ζήτησε 300 δωμάτια στις μεγαλύτερες μονάδες της πόλης οι οποίες θα μοιράζονταν τις περίπου 3.000 διανυκτερεύσεις σκακιστών και συνοδών.

 

Οι τιμές που δόθηκαν από τα ξενοδοχεία της Καβάλας ήταν αρκετά χαμηλές, περίπου 30-35 ευρώ ανά διανυκτέρευση, μαζί με γεύματα.

 

Η διοργανώτρια αρχή ήθελε διεξαγωγή στην Καβάλα για πολλούς λόγους, τόσο για την σκακιστική ιστορία της πόλης όσο και για το γεγονός ότι δεν θα ήταν αναγκαία η μεταφορά περίπου 80 διαιτητών που εδρεύουν στην πόλη.

 

Βέβαια… οι χαμηλές τιμές που δόθηκαν είναι σχετικές δεδομένου ότι κατά το δεύτερο μισό του Ιουνίου η Καβάλα έχει ήδη τουρισμό. Τα ξενοδοχεία δεν είναι άδεια. Άρα όταν δεσμεύουν μεγάλο μέρος της δυναμικότητάς τους, δεν το κάνουν τζάμπα.

 

Τα πράγματα όμως περιπλέχθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι δεν είναι διαθέσιμη για το σύνολο του επίμαχου 10ημέρου η αίθουσα της Νομαρχίας με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να στραφούν στους χώρους των ξενοδοχείων για τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος.

 

Κανένα ξενοδοχείο όμως δεν «χωρούσε» τόσο μεγάλη διοργάνωση. Ακόμη και η μεγαλύτερη μονάδα της Καβάλας θα έπρεπε να «θυσιάσει» τους ζωτικούς της χώρους για το 1/3 ενός τουριστικού μήνα.

 

Κάπου εκεί εμφανίστηκε καλύτερη οικονομική προσφορά από πολύ μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Καλλιθέα Χαλκιδικής (δείτε τη φωτογραφία), το οποίο προφανώς λόγω χαμηλών πληροτήτων, επέλεξε να «σκοτώσει» την τιμή στα 25 ευρώ ανά διανυκτέρευση, δίνοντας χωρίς επιπλέον χρέωση και όλους τους χώρους του.

 

Κάπως έτσι λέγεται ότι η διοργανώτρια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκακιού άλλαξε την απόφασή της κι από την Καβάλα κατέληξε στη Χαλκιδική.

 

Η υπόθεση αυτή έχει γίνει γνωστή στους άμεσα εμπλεκόμενους στο θέμα (Δήμος, Περιφέρεια, ξενοδοχεία, Σκακιστικός Όμιλος) εδώ και 15-20 μέρες. Ευρύτερα γνωστή έγινε από ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Μάκη Παπαδόπουλου νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής.

 

Ωστόσο τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σκακιού εξακολουθεί να αναφέρει στο καλεντάρι της την Καβάλα ως τόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Ενδέχεται οι τελικές προκαταβολές να μην έχουν δοθεί ακόμη στο μεγαλοξενοδόχο της Χαλκιδικής και να μην έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις.

 

Για την ώρα, πάντως, η υπόθεση δείχνει να είναι χαμένη…

 

Κι ο «απολογισμός» δείχνει μια σειρά κακών χειρισμών από πολλούς «εμπλεκόμενους».