γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Προς 100 ευρώ το δίμηνο θα νοικιαστεί η μισή σχεδόν πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας, σύμφωνα με έγγραφο του τμήματος Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου. Το θέμα αυτό έρχεται ως εισήγηση στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο με υπογραφή του αντιδημάρχου Οικονομικών Ηλία Καλανταρίδη

 

Συγκεκριμένα, η μίσθωση αφορά στην περίοδο από 30 Νοεμβρίου 2015 έως 1 Φεβρουαρίου 2016, χωρίς δυνατότητα παράτασης. Πρόκειται για δύο ολόκληρους μήνες κατά τους οποίους η δημοτική αρχή θα εκμισθώσει σε ιδιώτη έναν χώρο 500 τ.μ. στο κάτω μέρος της πλατείας.

 

Από την εισήγηση προκύπτει ότι για διάστημα δύο μηνών θα καταβληθεί προκαταβολικά το… αστρονομικό ποσό των 100 ευρώ, ήτοι 50 ευρώ ανά μήνα.

 

Η απευθείας εκμίσθωση έρχεται μετά από αίτημα που υπέβαλε στις 6 Νοεμβρίου η κ. Χρυσούλα Ιωσηφίδου, προκειμένου να εγκαταστήσει παγοδρόμιο 384 τ.μ., μια λυόμενη κατασκευή με τέντα 5Χ5 μέτρων και μία λυόμενη κατασκευή για την ενοικίαση παγοπέδιλων και τη λειτουργία ταμείου. 

 

Η διαδικασία που εισηγείται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι μεν νόμιμη, αφού το Σώμα έχει τη δυνατότητα να εκμισθώνει χωρίς δημοπρασία για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 3 μήνες, «θέατρα και κινηματοθέατρα, ή άλλους χώρους, για επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς, αφού το συμβούλιο εκτιμήσει την ποιότητα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν».

 

Είναι όμως ηθική;

 

Κι ενώ το παγοδρόμιο ομολογουμένως θα δώσει «ζωή» στο κάτω μέρος της πλατείας και θα πλαισιώσει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, γεννώνται ερωτήματα σχετικά με το εξαιρετικά χαμηλό μίσθωμα, που προκαλεί το κοινό αίσθημα στην τοπική αγορά, όταν επαγγελματίες πληρώνουν πολλαπλάσια ποσά για λιγότερο προνομιακούς χώρους.

 

Τουλάχιστον μπήκαν κάποιες ρήτρες…

 

Στο σχετικό συμβόλαιο που προτείνεται να υπογραφεί, αναφέρεται ότι ο ιδιώτης πρέπει να απομακρύνει όλες τις κατασκευές, με περιθώριο 3 ημέρες μετά τη λήξη της μίσθωσης, αλλιώς θα καταβάλλει ως αποζημίωση στον Δήμο 10€ ανά τ.μ. που καταλαμβάνει για κάθε μέρα που παραμένει στο χώρο. Δηλαδή 5.000€ ανά ημέρα (όταν η τιμή ενοικίασης ανά ημέρα είναι 1,6€).

 

Στη σύμβαση αναφέρεται ότι οι πάσης φύσης λογαριασμοί και δαπάνες στο συγκεκριμένο χώρο, βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον τη μισθώτρια. Σε περίπτωση πχ που δεν πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει ρήτρα 10.000€.

 

Η μισθώτρια πρέπει επίσης να αναλάβει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση αδειών αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας, «με πρόσληψη ανάλογου και εξειδικευμένου προσωπικού, προκειμένου να μην εκθέσει τον Δήμο Καβάλας αλλά και τον οποιονδήποτε πολίτη ήθελε κάνει χρήση των υπηρεσιών που θα προσφέρει, σε οποιαδήποτε ευθύνη ή κίνδυνο από τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της».

 

Είναι άγνωστο τι ακριβώς έξοδα συνεπάγεται για τον ιδιώτη η εγκατάσταση παγοδρομίου στην πλατεία. Όπως εξίσου άγνωστο είναι το ύψος των εσόδων που θα έχει από την δραστηριοποίησή του εκεί για διάρκεια δύο μηνών, εκ των οποίων ο ένας είναι η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

 

Είναι όμως προκλητικό το χαμηλό ύψος του ενοικίου όταν ο Δήμος Καβάλας πρέπει να δαπανήσει υπέρογκα ποσά (έως και 80.000 ευρώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) για να δώσει «ζωή» με τις εκδηλώσεις του στην κεντρική πλατεία και τον Δημοτικό Κήπο.

 

Η ενοικίαση μέρους της πλατείας έπρεπε να έχει πιο αυξημένη μορφή ανταποδοτικότητας. Ο Δήμος όφειλε να κερδίσει κάτι από όλο αυτό, έστω και αν το έσοδο κάλυπτε μόλις το 1% των εξόδων του (800€).

 

Τα 100€ ως ενοίκιο δύο μηνών της μισής πλατείας, δείχνουν απλώς προσπάθεια να φανεί μια –στην ουσία- δωρεάν παραχώρηση ως νόμιμη μίσθωση.

 

Κι όλα αυτά όταν ο Δήμος Καβάλας έχει αποκτήσει κακό ιστορικό με την αθρόα μίσθωση ή παραχώρηση της πλατείας σε ιδιώτες. Και δεν μιλάμε για τις ημέρες πχ του Πάσχα όταν ιδιώτες πουλάνε λαμπάδες και κεριά, αλλά για άλλες περιπτώσεις διαφημιστικών σκοπών.

 

Δεν ξεχνιέται εξάλλου η πρόσφατη μίσθωση (ή παραχώρηση) του χώρου σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων του πάνω μέρους της πλατείας για την προβολή αυτοκινήτων. Η εικόνα της πλατείας (δείτε παρακάτω) με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, εξέπεμψε πολύ «στραβό» μήνυμα και δεν δείχνει διάθεση σεβασμού του χώρου από τον φορέα που τον διαχειρίζεται.

 

Το ίδιο και η εκμίσθωση της πλατείας με 100 ευρώ τον μήνα…