Περίπου 500 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις Κρηνίδες, που είχε κάνει η συντονιστική επιτροπή η οποία διεκδικεί την αλλαγή της όδευσης του αγωγού αερίου TAP από την περιοχή των Φιλίππων.

 

Οι αγρότες προτείνουν εναλλακτικές προτάσεις για την όδευση του αγωγού, πράγμα που θεωρούν εφικτό και λένε ότι θα αγωνιστούν για αυτό. Προτείνουν μια όδευση από τα ορεινά, από το όρος Σύμβολο, η οποία δεν θα πλήξει καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

 

Δυναμική ήταν η συμμετοχή των μαθητών των τοπικών σχολείων που φώναξαν συνθήματα όπως «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» και «Όχι στην όδευση του ΤΑΠ, τη ζωή μας δεν τη χαρίζουμε. Μέσα στους συγκεντρωθέντες ήταν άτομα από την πόλη της Καβάλας, το Δοξάτο, τη Δράμα και τις Σέρρες

 

Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων, οι οποίοι δήλωσαν στήριξη στον αγώνα των αγροτών. Από τους διοργανωτές πάντως διαφάνηκε ότι υπάρχει «μερική ικανοποίηση» καθώς ο αριθμός του κόσμου που έδωσε το παρών δεν ήταν αντίστοιχος ούτε του συνόλου των αγροτών της περιοχής, ούτε όμως και αντίστοιχος της παρουσίας πολιτικών προσώπων.

 

Οι διοργανωτές ωστόσο επισημαίνουν «είμαστε ακόμη στην αρχή», δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους κι εκφράζουν την ελπίδα τους στην πορεία αυτή να δηλώσει συμμετοχή και στήριξη περισσότερος κόσμος.

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών του Δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε ότι η εταιρία δεν υπολογίζει κανέναν, ούτε η κυβέρνηση. Πρέπει ο κόσμος να αντιδράσει δυναμικά. Το δίκιο είναι με το μέρος μας».

 

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας, ο Γιάννης Παναγιωτίδης δήλωσε στήριξη στους αγρότες λέγοντας μεταξύ άλλων: «όπως για κάθε επιχείρηση που κλείνει, έτσι και για κάθε στρέμμα που φεύγει από την παραγωγική δραστηριότητα, υπάρχει πλήγμα στην τοπική οικονομία».

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης, δήλωσε στήριξη στους αγρότες, χαρακτηρίζοντας δίκαια τα αισθήματά τους».

 

Σε επίπεδο πολιτικών προσώπων, υπήρξε μαζική συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Καβάλας και του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι όμως συμμετοχή βουλευτών. Τόσο οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι ο 1 της ΝΔ, όσο και οι πρώην βουλευτές της ΝΔ (πλην ενός), δεν ήταν εκεί. Παρόντες ήταν μόνο οι δύο πρώην βουλευτές (νυν στελέχη της Λαϊκής Ενότητας) Ηλίας Ιωαννίδης και Αλεξάνδρα Τσανάκα.

 

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Ιωαννίδης είπε: «είναι αυτονόητη η συμπαράστασή μας και η συμμετοχή μας με σεβασμό στις συλλογικότητες που το διοργανώνουν».

 

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε παρούσα ως άτομο και όχι ως δήμαρχος και είπε μεταξύ άλλων: «θα είμαστε εδώ, όσες φορές κι αν χρειαστεί. Αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί τον ξεκινήσαμε και όλοι μαζί θα τον τελειώσουμε».

 

Δεν έκρυψε βέβαια τη δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν, αφήνοντας αρκετές "μπηχτές". Είπε σχετικά: "Παραβρισκόμαστε σήμερα εδώ σαν άτομα, εφόσον η συντονιστική δεν θέλει τίτλους ή φορείς. Σα Δήμητρα Τσανάκα. Μαζί τον ξεκινήσαμε τον αγώνα. Δεν έλειψα ποτέ, όποτε με καλούσαν τουλάχιστον γιατί τελευταία δεν με καλούν. Όποτε με καλούσαν ήμουν παρούσα. Και ιδού σήμερα και απρόσκλητη! Δεν τον χαρίζω σε κανέναν αυτόν τον αγώνα". 

 

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, δήλωσε παρών με τη θεσμική του ιδιότητα για να εκφράσει τη συμπαράσταση όλου του Σώματος στους αγρότες, θυμίζοντας ότι το Συμβούλιο έχει ήδη εκφράσει την άποψή του για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής είπε ότι από την πρώτη στιγμή, και ως δημοτική αρχή πριν μερικά χρόνια, ήταν στο πλευρό των αγροτών κι επισήμανε ότι πέρα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η όδευση δεν πρέπει να θίξει ούτε τον αρχαιολογικό χώρο.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος σχολίασε ότι από την πρώτη στιγμή είχαν γίνει λάθος χειρισμοί στο ζήτημα αυτό και ότι τα λάθη συνεχίστηκαν και στην πορεία. «Το πρόβλημα του πρώην Δήμου φιλίππων είναι πρόβλημα του Δήμου Καβάλας, να το καταλάβει αυτό η δημοτική αρχή» σχολίασε.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παππάς είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε τις επενδύσεις αλλά αυτές να προσθέτουν στον τόπο και όχι να προκαλούν προβλήματα».

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος, θυμίζοντας ότι ο Δήμος Καβάλας επιδιώκει την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα προστατευόμενα μνημεία της Ουνέσκο, είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη όδευση, από την πρώτη στιγμή, διότι δεν πρέπει να περάσει μέσα από καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας».

 

Απόντες από τη συγκέντρωση ήταν ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες, τόσο ο γεωγραφικός όσο και ο αρμόδιος για τα αγροτικά ζητήματα. Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αλέκος Ιωσηφίδης και Χρήστος Γάκης.

 

Ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει δώσει έγκριση σε όλες τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό, εκτός από αυτή που αφορούσε την περιοχή των Φιλίππων και τόνισε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας μένει σε αυτό. 

 

Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ του ΕΝΑ channel