Μια σημαντική αθώωση πέτυχαν 20 ναυτεργάτες της Θάσου, το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου, μιας και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας τους αθώωσε ομόφωνα.

 

Η σημαντικότητα της αθώωσης στο Εφετείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πρωτόδικη απόφαση στην ουσία ποινικοποιούσε ακόμη και την φυσική παρουσία των ναυτεργατών στο χώρο εργασίας τους.

 

Συγκεκριμένα, το αιτιολογικό της πρωτόδικης απόφασης –το οποίο χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο από τους ναυτεργάτες αλλά και από πολιτικούς φορείς, ανέφερε ότι και μόνο η φυσική παρουσία των απεργών ναυτεργατών στο χώρο του λιμανιού που πραγματοποιούνταν απεργιακή συγκέντρωση είχε «επιθετικό χαρακτήρα» και αποτελεί παράνομη πράξη.

 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ENA channel 

 

Οι 20 ναυτεργάτες αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών κατά συρροή.

 

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν πολλοί άνθρωποι από την Καβάλα και την Θάσο προκειμένου να υποστηρίξουν τους ναυτεργάτες. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

«Είμαι μάρτυρας όχι για πρώτη φορά σε δίκη των ναυτεργατών γιατί αυτοί οι άνθρωποι πέρα από τον αγώνα για τα αιτήματα του κλάδου τους, δίνουν καθημερινό αγώνα και για θέματα που αφορούν όλους εμάς τους Θάσιους όπως η βελτίωση των συγκοινωνιών. Είναι οι άνθρωποι αυτοί που υποστηρίζουν τις διακομιδές ασθενών του Κέντρου Υγείας Πρίνου αλλά και τις προμήθειες του νησιού. Ακόμη κι όταν γίνονται απεργίες φροντίζουν για όλες τις αναγκαίες μετακινήσεις. Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, είναι δικαίωμα δημοκρατικό».

 

Παρών ήταν στο δικαστήριο και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του όλα αυτά τα χρόνια έχει σταθεί στο πλευρό των ναυτεργατών, με ερωτήσεις τόσο στη Βουλή όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

 

Ο κ. Ζαριανόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε, προβλέποντας άγρια αντιλαϊκή επίθεση από την κυβέρνηση, με νέους φόρους, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέο ασφαλιστικό. «Θα προσπαθήσουν να περάσουν τα νέα μέτρα χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη καταστολής των κινητοποιήσεων των πολιτών» εκτίμησε.

 

Από την πλευρά του Συνδικάτου Ναυτεργατών Νομού Καβάλας, ο Μπάμπης Μπαμπαλής ανέφερε ότι έπονται κι άλλες δίκες και συγκεκριμένα στις 2-2-2016 και στις  6-4-2016 όπως επίσης και επιπλέον υποθέσεις, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του ερχόμενου έτους.

 

Σε ανακοίνωσή της, η γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ αναφέρει:

 

Σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο  Καβάλας έκρινε αθώους τους  20 εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες που πρωτόδικα (23/6/2014)  είχαν καταδικαστεί  σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, γιατί «τόλμησαν» να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11/3/2010.

 

Η προσπάθεια υπονόμευσης από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, στο δικαίωμα στην απεργία και της οργάνωσης του αγώνα έπεσε στο κενό. Ένα - ένα καταρρέουν τα στημένα κατηγορητήρια της βιομηχανίας διώξεων που έχουν σα στόχο να κάμψουν το φρόνημα των ναυτεργατών, να σταματήσουν τις φωνές που καλούν σε οργάνωση και αγώνα για την υπεράσπιση των αναγκών και των συμφερόντων μας.  Που θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι.

 

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους ναυτεργάτες που παρόλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να παλεύουν για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού!

 

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ είναι και θα συνεχίσει να είναι μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα. Θα είναι δίπλα σε κάθε  εργαζόμενο που αποφασίσει να κάνει το βήμα να αντισταθεί. Εμπνευστής και οργανωτής της πάλης της Εργατικής Τάξης και του λαού, απέναντι στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τους υποτακτικούς του.

 

Ξέρουμε ότι υπάρχει συνέχεια. Όπως συνέχεια θα υπάρχει και στην προσπάθεια που κάνουμε να μπει φρένο στην αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική. Η καλύτερη απάντηση  θα είναι η μαζική συμμετοχή μας στην Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία στις 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.  

 

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σημάνουν γενικό πανελλαδικό-πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό! Στις 3 Δεκέμβρη να νεκρώσουν χώροι δουλειάς και κλάδοι. Να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας και οργάνωσης ώστε να βουλιάξει κάθε πόλη από τη λαϊκή διαμαρτυρία. Καλούμε σε συμπόρευση, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολουμένους και τους φτωχούς αγρότες. Με κοινό αγώνα να αποτρέψουμε το προμελετημένο έγκλημα που σχεδιάζουν κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης.

 

Καμιά συναίνεση  στη σφαγή!

 

Με τη συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 11:00 πμ στην Κεντρική Πλατεία να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση και τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλέμπορων υγείας που ακονίζουν τα νύχια τους, ότι δε θα τους περάσει.

 

Ξεσηκωμός τώρα για:

  • Να μην περάσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης!
  • Να μην περάσουν οι νέες θηλιές στη ζωή της εργατικής οικογένειας!
  • Να πούμε όχι στον νέο κρατικό προϋπολογισμό που φέρνει νέα βάρη και μέτρα σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, νέες άγριες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών, κέρδη και προνόμια για τους λίγους.

 

ΚΑΒΑΛΑ 26/11/2015

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ του ΠΑΜΕ