Μπορεί να άργησε πέντε ολόκληρα χρόνια (μιας και άρχισε το 2010) αλλά είναι γεγονός το «έξυπνο σύστημα» που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι Καβαλιώτες για να ελέγχουν την κίνηση στο κέντρο της πόλης καθώς και τις θέσεις στάθμευσης, χωρίς καν να βγουν από το σπίτι τους.

 

Το «Ευφυές Σύστημα Διαχείρισης Αστικής Κινητικότητας» όπως ονομάζεται βρίσκεται ήδη "στον αέρα" (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ) και μπορείτε να το δοκιμάσετε, έχοντας βέβαια στο μυαλό ότι ακόμη και τώρα συνεχίζεται ο εμπλουτισμός του και οι δοκιμές ώστε να είναι 100% λειτουργικό.

 

Ο χρήστης μπορεί να δει από τον υπολογιστή του ή από το tablet ή από το κινητό του ανά πάσα στιγμή σε τι φάση πληρότητας είναι τα 6 πάρκινγκ της πόλης αλλά και πότε περνά το αστικό λεωφορείο, αν υπάρχει κάποιο συμβάν στο κέντρο ή αν έχει μπλοκάρει η κυκλοφορία σε κάποιο σημείο.

 

Η παρουσίαση του συστήματος έγινε στη Δημοτική Καπναποθήκη με βασικούς εισηγητές τον εκπρόσωπο της εταιρίας «Εφαρμογές Έξυπνου Λογισμικού Κυκλοφορίας και Μεταφορών Α.Ε.» Θανάση Παχίνη και τον αρμόδιο του Δήμου Καβάλας για την μηχανοργάνωση Μπάμπη Παπαδόπουλο.

 

Δυστυχώς το σύστημα περιορίζεται στην κάλυψη ενός μόνο μέρους του κέντρου της πόλης (οδοί Βενιζέλου, Ερυθρού Σταυρού, Ομονοίας, Κουντουριώτου) και δεν περιλαμβάνει άλλες οδικές αρτηρίες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τον φόρτο της κίνησης στο κέντρο, όπως οι οδοί Εβδόμης Μεραρχίας, Τενέδου και Χρυσοστόμου Σμύρνης που αποτελούν τις δυτικές πύλες.

 

Αντιθέτως, έχει προβλεφθεί και περιλαμβάνεται ενημέρωση για τις ανατολικές πήυλες του κέντρου της Καβάλας και συγκεκριμένα για τις οδούς Νυρεμβέργης (Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού) Σαπαίων και Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Χρήσιμο επίσης θα ήταν να υπήρχαν στοιχεία για την ημιτελή έστω περιμετρική οδό.

 

Ωστόσο, ακόμα και στη σημερινή του μορφή, το δίκτυο αυτό είναι χρήσιμο και μπορεί να γίνει καλύτερη αξιολόγησή του μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Οι χρήστες καλό είναι να ξέρουν ότι μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα και στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το ζητήσουν, τα οποία ωστόσο έχουν χρέωση 0,25€.

 

Μιας και πρόκειται για έργο που σχεδιάστηκε το 2010, μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι και τόσο σύγχρονη η εμφάνισή του.

 

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται για να «ριζώσει» στη συνείδηση των Καβαλιωτών είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής (application) για όλους τους τύπους κινητών τηλεφώνων, έτσι ώστε οι πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα να ενσωματωθούν με μεγαλύτερη χρηστικότητα σε μια συσκευή με μικρή οθόνη, όπως τα smartphones που οι περισσότεροι έχουν στην τσέπη τους.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο από την παρουσίαση του συστήματος μέσα από ρεπορτάζ του Center TV