Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί αυτές τις ημέρες η ΔΕΥΑΚ στους οφειλέτες της προκειμένου να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία της. Το σύνολο των ανεξόφλητων λογαριασμών ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ σύμφωνα με το νέο πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Νίκο Ξανθόπουλο.

 

Από αυτές τις οφειλές, τα 2/3, δηλαδή περίπου 2 εκ. ευρώ αφορούν σε καταναλωτές που οφείλουν πάνω από 500 ευρώ και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επιχειρήσεις και εταιρικοί πελάτες ενώ ελάχιστα νοικοκυριά έχουν τόσο μεγάλες ανεξόφλητες οφειλές.

 

Αυτοί θα είναι και οι πρώτοι υποψήφιοι για «κόψιμο» του νερού, αρχίζοντας πρώτα από τους μεγαλο-οφειλέτες.

 

Το μέσο προφίλ οφειλέτη «δείχνει» επιχείρηση που χρωστά ανά υδρόμετρο χιλιάδες ευρώ και δεν εμφανίζει καμία συνέπεια ούτε έστω τμηματική καταβολή «έναντι».

 

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Νίκος Ξανθόπουλος όταν ανέλαβε στις αρχές του μήνα καθήκοντα ήταν να ζητήσει τον κατάλογο με αυτά που έχει λαμβάνειν η επιχείρηση. Τώρα γίνεται η ταχυδρόμηση των σημειωμάτων προς τους οφειλέτες οι οποίοι καλούνται έως τέλος Νοέμβρη να προσέλθουν στη ΔΕΥΑΚ για διακανονισμό.

 

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν οι διακοπές υδροδότησης στους «μπαταχτσήδες» και το ξήλωμα των ρολογιών. Θα ακολουθήσουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για πιθανές περιπτώσεις παράνομης σύνδεσης ή παράκαμψης των μετρητών.

 

Υπολογίζεται ότι με την άσκηση της πίεσης που γίνεται τώρα, θα έχει προκύψει μια σαφής εικόνα μέσα στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο για τη ροή των εισπράξεων που μπορεί να έχει η ΔΕΥΑΚ μέσα από τους διακανονισμούς.

 

Εκτιμάται ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των 2 (εκ των 3) εκατομμυρίων ευρώ, ίσως να είναι εισπράξιμα μέσα στο 2016.

 

Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΥΑΚ θα προσπαθήσει να καλύψει τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα που την απειλούν με κατάρρευση.

 

Ένα κόλπο που θα επιστρατεύσει θα είναι και η αναμόρφωση του τέλους επανασύνδεσης (αφού πρώτα κοστολογηθεί ακριβώς η υπηρεσία) κι αυτό θα επιβάλλεται σε καταναλωτές που η σύνδεση διακόπηκε με υπαιτιότητά τους. Θα είναι άλλος ένας τρόπος για να δημιουργήσει «καλοπληρωτές».

 

Η επιτυχία του σχεδίου είναι μονόδρομος για να μην αυξηθεί η τιμή του νερού. Εξάλλου, είναι ειλημμένη απόφαση η εφαρμογή ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Καβάλας.

 

Οι παθογένειες στα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ έχουν ηλικία άνω των 20 ετών. Όσο συμμάζεμα κι αν έγινε κατά καιρούς, η επιχείρηση είχε προβλήματα. Από τη μια είναι οι απαιτήσεις τρίτων κι από την άλλη τα δάνεια της επιχείρησης τα οποία πρέπει να εξυπηρετηθούν με μη ευνοϊκούς όρους από το 2016.

 

Το συνολικό «άνοιγμα» υπολογίζεται στα 8.000.000 ευρώ, ποσό τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς τα μόλις 3 εκατομμύρια που έχει λαμβάνειν, με τουλάχιστον το 1/3 αυτών να θεωρούνται από δύσκολα εισπράξιμα έως μη εισπράξιμα.

 

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της διοίκησης Τσανάκα στον Δήμο Καβάλας, υπό την πρώτη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, είχε αποπληρωθεί ένα μεγάλο χρέος προς τη ΔΕΗ ύψους 1,8 εκ. ευρώ ενώ έγινε και η προμήθεια των απαραίτητων καυσίμων.

 

Και η εξέλιξη είναι απλή. Νομοτελειακή. Αν δεν στρώσει το ταμείο της ΔΕΥΑΚ άμεσα, τότε η επιχείρηση θα πάψει να μπορεί να λειτουργεί. Η δήμαρχος έδωσε διορία στο νέο πρόεδρο 24 μήνες, δηλαδή έως το τέλος του 2017.

 

Κι επειδή είναι αδύνατο να αποπληρώσεις χρέη σχεδόν τριπλάσια από τις ανείσπρακτες οφειλές, αυτό που εξετάζεται –πέρα από τις εισπράξεις ανεξόφλητων λογαριασμών- είναι οι περικοπές δαπανών με την πλήρη εξυγίανση της επιχείρησης.

 

Μέσα στο επόμενο 24μηνο πρέπει να υπολογιστούν από την αρχή, να επανασχεδιαστούν και να αναπροσαρμοστούν όλα τα λειτουργικά κόστη. Εγχείρημα που έχει τις δυσκολίες του αφού απαιτείται προμήθεια νέων πιο οικονομικών οχημάτων αλλά και νέων μηχανημάτων που θα αντικαταστήσουν τα παλιά και ενεργοβόρα που χρησιμοποιούνται σήμερα στα αντλιοστάσια του αποχετευτικού συστήματος.

 

Το πιο δύσκολο εγχείρημα θα είναι η εφαρμογή νέων μεθόδων εντοπισμού βλαβών ώστε να μειωθούν οι πολυήμερες διαρροές (πολλών χιλιάδων κυβικών πόσιμου νερού) αλλά και τα περιττά κόστη σε εργατοώρες από άστοχα σκαψίματα.