Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στέλνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης μεταφέροντας την αγωνία των οινοποιητικών επιχειρήσεων του νομού μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει χαράτσι σε κάθε μπουκάλι κρασί.

 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, η επιβάρυνση με ειδικό φόρο κατανάλωσης ύψους 0,4€ ανά λίτρο θα φτάσει από την παραγωγή στην κατανάλωση να ανέρχεται στο 1,5€.

 

Προτείνει δε αντί να την πληρώνουν μονίμως στα «ισοδύναμα» οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, να μπει ένα φρένο στις δαπάνες του δημοσίου.

 

 

Η επιστολή είναι η εξής:

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

η απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα και θα ψηφισθεί, είναι απαράδεκτη και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι τα μόνιμα ισοδύναμα, για την κάλυψη των ελλειμμάτων της χώρας, η οποία συντηρεί την παθογένεια της στρεβλής και δαπανηρής δημόσιας διοίκησης.

 

Η απόφαση αυτή με ελάχιστο δημοσιονομικό για την χώρα όφελος, προκαλεί άμεσα τεράστια ζημία στην οινοποιεία και έμμεσα στα έσοδα του κράτους από την σίγουρη μείωση της κατανάλωσης του οίνου. Η επιβάρυνση των 0,40 ευρώ στην παραγωγή θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του εμφιαλωμένου κρασιού, περίπου 1,50 ευρώ με αποτέλεσμα την μείωση της ανταγωνιστικότητας του.

 

Η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός οίνου με εξαγωγική δραστηριότητα η οποία θα πληγεί, την στιγμή που οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί.

 

κύριε Υπουργέ,

 

ο οίνος ουσιαστικά είναι γεωργικό προϊόν ως φυσική εξέλιξη της αμπέλου που καλλιεργείται στην ελληνική γη από τα πανάρχαια χρόνια και αποτελεί ένα από τα αναγνωρίσιμα εθνικά μας προϊόντα. Η παράδοση μας θεωρεί το κρασί, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής μεσογειακής διατροφής.

 

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή κρασιού και οι οινοποιητικές επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, έφτασε σε 23% ΦΠΑ πρόσφατα την στιγμή που τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη και κυρίως τα εισαγόμενα αλκοολούχα (βότκα, ουίσκι κλπ) κατέβηκαν από το 36% ΦΠΑ στο 23% ΦΠΑ.

 

Γνωρίζετε επίσης καλά ότι η υπερφορολόγηση και η επιβολή συνεχώς ειδικών φόρων, το μόνο που προκαλεί είναι αύξηση της παραοικονομίας και μείωση των εσόδων του κράτους από την μείωση της κατανάλωσης. Αντί να διώκετε τους παράνομους διακινητές του παράνομου οίνου και των παράνομων αλκοολούχων, βάλλετε κατά των νόμιμων επιχειρήσεων με επιβολή ειδικών φόρων.

 

Σε χώρες της EE όπως η Γαλλία, Γερμανία Ιταλία κλπ δεν επιβάλλεται φόρος στην παραγωγή κρασιού ακριβώς για να προστατεύσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου σε σχέση με τις νέες παραγωγές τρίτες χώρες (Χιλή, Αργεντινή, Νότιος Αφρική κλπ)

 

κύριε Υπουργέ,

 

σας παρακαλούμε να αποσύρετε άμεσα την διάταξη που αφορά τον ΕΦΚ στον οίνο ως άστοχη ενέργεια, να σταματήσετε να υπερφορολογείτε καθ” υπόδειξη των δανειστών και εγχώριων παραγόντων τον ιδιωτικό τομέα.

 

Να μην ψάχνετε ισοδύναμα με την εξαθλίωση των επιχειρήσεων και να ψάξετε να λύσετε το πρόβλημα της κοστοβόρας δημόσιας διοίκησης και της διατήρησης των προνομίων, να πατάξετε την υψηλή φοροδιαφυγή και γενικότερα το παραεμπόριο και την παρανομία.