Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σας ενημερώσαμε για πρώτη φορά για το πρόγραμμα SAFTAS- “Students Academy Film and Theater Awards” που το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου συμμετέχει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Κι όμως, ένα μήνα περίπου μετά, έχουμε πολλά νέα να μοιραστούμε μαζί σας.

 

Πρώτα- πρώτα, την εβδομάδα που πέρασε, στο Lycee Polyvalent Estournelles Constant, το σχολείο – συντονιστή του προγράμματος στην πόλη La Fleche της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη διακρατική συνάντηση καθηγητών από τα σχολεία που συμμετέχουν.

 

Σ΄ ένα πραγματικά ζεστό και φιλικό κλίμα, καθηγητές από τη Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα εργάστηκαν πάνω σε θέματα που αφορούσαν κυρίως στην οργάνωση του προγράμματος και συμμετείχαν σε εργαστήρια σχετικά με το θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

Από το σχολείο μας συμμετείχαν τέσσερα από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα η Αράπογλου Κατερίνα, ο Πηγαδάς Βασίλης, η Γιαγμουρίδου Ευδοκία και η Φελλαχίδου Σοφία.

 

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε ο θεματικός άξονας τόσο για τις θεατρικές μας δραστηριότητες όσο και τις κινηματογραφικές. Το ευρύτερο θέμα, λοιπόν, είναι «Ο Άλλος», μια πρόταση της ελληνικής ομάδας του SAFTAS.

 

Ποιος είναι λοιπόν «ο άλλος», ο ξένος, ο διαφορετικός; Είναι ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, ο Ευρωπαίος του «βορρά» ή μήπως του «νότου»; Είναι ο φτωχός, ο αμόρφωτος, ο εργάτης ή μήπως πλούσιος, ο μορφωμένος, ο «αριστοκράτης». Ή μήπως « ο άλλος» είμαι εγώ;

 

Και αυτό τον άλλο πως τον αντιμετωπίζω και γιατί; «Ο Άλλος» λοιπόν θεωρήθηκε από όλους τους καθηγητές ως το πλέον κατάλληλο θέμα για τους παιδαγωγικούς σκοπούς του προγράμματος.

 

Και επειδή ένα Φεστιβάλ – ακόμα και μαθητικό- πρέπει να έχει ένα λογότυπο, ύστερα από ένα μικρό διαγωνισμό μεταξύ των λογότυπων που πρότειναν όλα τα σχολεία, προκρίθηκε η δική μας πρόταση από τους καθηγητές που συμμετείχαν στη διακρατική ομάδα. Το συγκεκριμένο λογότυπο σχεδιάστηκε από τις μαθήτριες Γόγγη Αθηνά, Παπακωνσταντίνου Ελένη και Χρυσανίδου Αρετή.

 

Επίσης έγιναν πολλά εργαστήρια σχετικά με τον κινηματογράφο και το θέατρο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο τους, σχεδιάστηκαν δράσεις και δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους μήνες, - όπως η δημιουργία μιας ταινίας sweded - αλλά και στη διάρκεια των τριών χρόνων του προγράμματος- όπως η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ.

 

Πέρα από τα παραπάνω, ήρθαμε σε επαφή με τους υπεύθυνους των παιδαγωγικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ “ Premiers Plans “ που πραγματοποιείται στην πόλη Ανζέ της Γαλλίας (http://www.premiersplans.org/).

 

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης το οποίο προωθεί νέους κυρίως Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Ο σκοπός της συνάντησης με τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ ήταν να ενημερωθούμε για την πρόθεσή τους να συστήσουν μία κριτική επιτροπή ερασιτεχνών που θα αποτελείται από μαθητές όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα SAFTAS, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ την επόμενη χρονιά, τον Ιανουάριο του 2017 και θα αποφασίσουν για την ταινία μεγάλου μήκους που θα κερδίσει το ειδικό βραβείο SAFTAS.

 

Αυτά σχετικά με τη Γαλλία και την επίσκεψή μας εκεί!

 

Όσο για το τι συμβαίνει «εντός των τειχών», και σε αυτή την περίπτωση τα νέα είναι πολλά. Έχουμε ήδη πάρει συνέντευξη από τον κ. Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, κριτικό κινηματογράφου και προγραμματίζουμε συνεντεύξεις με την κ. Ρεμπούτσικα Ευανθία, μουσικό και συνθέτη, την κ. Βίκυ Γεωργιάδου, σκηνοθέτη θεάτρου και τον κ. Γιάννη Καραπιπερίδη, σκηνοθέτη ταινιών.

 

Έχουμε παρακολουθήσει τη γενική πρόβα του θεατρικού έργου «ο Τρομάρας» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας (το οποίο και ευχαριστούμε θερμότατα) και προγραμματίσαμε το Δεκέμβριο να παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Και το σημαντικότερο!

 

Οι μαθητές μας δουλεύουν πυρετωδώς ώστε να ανεβάσουν για τα Χριστούγεννα δύο μικρά θεατρικά έργα: «Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη», διασκευή από το ομώνυμο διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη και « Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι της Λωξάντρας» διασκευή μίας σκηνής από το γνωστό μυθιστόρημα της Μ. Ιορδανίδου.

 

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Παγγαίου και το Δήμαρχό του κ. Φίλιππο Αναστασιάδη τόσο για το άμεσο ενδιαφέρον του και την υποστήριξη στο πρόγραμμά μας όσο και για την κάλυψη των εξόδων που αναλογούν στο σχολείο μας για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού του προγράμματος (κινηματογραφικής κάμερας και υπολογιστή για μοντάζ) και δεν καλύπτονται από την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.